Aktuális

Száműzzük a kövéreket!?

A napokban megjelent hír szerint a hollywoodi producerek kitiltanák a vászonról a túlsúlyos színésznőket, hogy ne mutassanak rossz példát a felnövekvő nemzedéknek. Für Anikó kommentárja következik...

A hír: Tiltsák ki a kövéreket!

Meglepő ötlettel borzolja néhány hollywoodi producer a kedélyeket: azért tiltanák ki a vászonról a kövér színésznőket, hogy ne mutathassanak rossz példát az ifjúságnak.
A producereket az sarkallta erre a lépésre, hogy szerintük a filmek erősen formálják a fiatal lányok ízlését, így ha valaki kövér, esetleg elhízott színészért rajong, elveheti a kedvét az egészséges életmódtól. Hollywoodi producerek ezért elszánták magukat arra a lépésre, hogy kitiltsák a túlsúlyos színésznőket a vászonról. Komoly vitát váltott ki a hír, hogy a kezdeményezéshez néhány filmstúdió is csatlakozott. A közvélemény diszkriminációval vádolja a cégeket, ám a többség ennek ellenére egyetért a döntéssel. Ha a kampány kiötlői keresztülviszik elképzelésüket, úgy az azt jelentené, hogy hamarosan minden szerepet csak és kizárólag sovány színésznőkkel játszatnak majd el. Az ellenzők kikérték az idén Oscar-díjra jelölt Gabourey Sidibe véleményét is, aki elmondta, hogy tisztában van túlsúlyával, és azzal, hogy filmvásznon szerepel, nem azt szeretné elérni, hogy bárki hasonlítson is rá.
A színésznő elismerte, hogy vonzóbbak a vékony lányok, de szerinte butaság lenne súly alapján kategorizálni. Hozzátette azt is, nem fél attól, hogy a testalkata miatt a későbbiekben kevesebb szerepet kap majd.

 

Különvélemény Für Anikótól

Ez valóban nagyszerű elgondolás! De kedves hollywoodi producerek, ne álljunk meg félúton, hiszen az ifjúság oly befolyásolható és sebezhető!
Mivel esetleg már a kissé teltebb formák is borzolnák a kedélyeket, meg kellene határozni centiméterben a film szereplőinek mell-, derék- és csípőbőségét.
Hovatovább, micsoda megrázkódtatást jelentene egy átlagosnál hórihorgasabb, esetleg alacsonyabb termetű színész látványa a vásznon – isten ments! –, törpéké vagy olyanoké, akiknek nem makulátlan a bőrük! Félre a szemüvegesekkel is, a kis testi hibásokról nem is beszélve, hiszen az ő látványuk sem volna méltó az amerikai ifjúsághoz!
És milyen rombolást végezne a zsenge lelkekben egy kopaszodó férfi vagy egy ősz hajú – de mit is beszélek, már egy őszbe hajló – hölgy látványa, hiszen arra emlékeztetné a fiatalokat, hogy egyszer ők is megöregszenek és meghalnak. Uramisten, milyen rettenetes!

Tehát nemcsak a túlsúlyos, hanem a negyven év feletti színészeket is feltétlenül száműzni kellene a filmekből, mert ugyebár nem csupán Kathy Bates és Queen Latifah iszonyú gusztustalan, hanem Olympia Dukakis, Maggie Smith és Judi Dench is! Pfuj! Borzalmasak!

Queen Latifah
Queen Latifah
Olympia Dukakis
Olympia Dukakis

Továbbá követelniük kellene a – mondjuk – csak szőke, kék szemű színészek szerepeltetését, akiknek természetesen hibátlan a fogsoruk. És ha, ne adj’ isten, a fenti feltételek közül valamelyik hibádzik a főszerep várományosánál, aki ugyan rettentően tehetséges, esetleg már érett művész, csupán néhány apró műtéti beavatkozás – paróka, kontaktlencse –, és már pikk-pakk, kész is az ideális, az ifjúságnak is követendő példát mutató színész prototípusa – melyet nyugodtan követhet a sorozatgyártás!

De ne elégedjünk meg a szereplők külsejének optimalizálásával! A cselekmény színhelyéül
is célszerű volna egy fitnesztermet, esetleg egy reformvendéglőt választani, külső helyszínként pedig egy sportpálya volna a legcélszerűbb! Tulajdonképpen az előrelátó producereknek az volna a legkifizetődőbb, ha élsportolóknak indítanának színészkurzusokat. Aj-aj, csak az a probléma, hogy – mondjuk – a többszörös aranyérmes kalapácsvetőnő csöppet sem hasonlít Barbie-ra, de még a katartikus alakításairól híres Pamela Andersonra sem!

für anikó - kövérek kitiltása az álomgyárból

Arra is kínosan kellene ügyelni, hogy a forgatókönyvben ne forduljanak elő csúnya szavak, de még csak ne is vitatkozzon senki senkivel, egyáltalán, mindenfajta feszültséget ki kell irtani a cselekményből! A szereplők kizárólag mosolyoghatnak, a napnak mindig sütnie kell, és akinek esetleg könnycseppek jelennek meg a szemében, azt örökre száműzni kellene az álomgyárból!
Nos, Hollywood, csak így tovább, hiszen hibátlan a következtetés, hogy az ország lakosságának nagy százaléka kizárólag a teltebb idomú színésznők szerepeltetése miatt fullad bele a zsírjába! De – mondjuk – mit is várhatnánk attól az országtól, amely akkor hördült föl erkölcseiben zsigerileg megsértve, mikor Sharon Stone bugyi nélkül vetette keresztbe a lábát egy felnőtteknek szóló thrillerben, és nem akkor, mikor több mint egy évtizeden át mészároltatta le saját fiait a világ túlsó végén!
Hát hajrá, Amerika, éljen a Szép Új Világ!
Csak aztán arra kell már vigyázni, hogy az ifjúság az ezután készülő filmek megtekintése után a moziból nehogy kilépjen az utcára! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top