Aktuális

Továbbképzés pelenkázás közben, tippek a GYES alatt

Sok újdonsült anyuka érzi úgy, hogy nem használja eleget a szürkeállományát, és megfullad a házimunka, babaápolás és játszótér Bermuda-háromszögében. Megkérdeztünk három anyukát, ők hogyan turbózták fel az agytekervényeiket az otthon töltött időszak alatt!

„Az első perctől zavart a saját elbutulásom”

„Amikor megszületett Lilla (18 hónapos), úgy éreztem, én vagyok a legboldogabb. Lefoglaltak a pici körüli teendők, és nekem is sokat kellett tanulnom az anyaságról. Egyáltalán nem hiányzott a munkám, de az első perctől zavart a saját elbutulásom. A baba körüli teendőkbe már hamar beletanultam, és kezdett hiányozni a felnőtt társaság. Habár a mai napig szoptatom a kislányom, úgy éreztem, hogy a szoptatós hormonok beszűkítik a gondolkodásom. Nem is érdekelt más, csak a baba, – ami persze maga a boldogság – de nagyon zavart, hogy a férjemmel nem tudtam két értelmes mondatot váltani hétköznapi dolgokról, semmit nem tudtam logikusan végiggondolni, nem tudtam meghozni egyszerű döntéseket. Ez nagyjából fél évig tartott, majd döntöttem: kezdenem kell magammal valamit!”- mondja Kati (32), aki végül internetes honlapok készítésében találta meg a számára megfelelő, rendszeres agyi aktivitást biztosító tevékenységet. Szerinte nem csak azért érdemes folyamatosan tornáztatni az agyunkat, hogy ne golyózzunk be: egy éveket otthon töltő és babázó anyuka sajnos csökkent munkaerőnek számít a piacon, bár ezt a munkáltatók nem szeretik bevallani. Ha pedig nem csak képben vagy, de szellemileg is frissen tartod magad, akkor majd a babázós hónapok utáni első állásinterjúkon is vágni fog az eszed!

Továbbképzés pelenkázás közben, tippek a GYES alatt

„Két-három év elteltével már tényleg hiányozni kezdhet a munka”

„A terhességem előtt rengeteget pörögtem, egyszerre három helyen is helyen dolgoztam. Sok-sok évem telt el így, ráadásul folyamatosan tovább kellett képeznem magam, hogy egyre feljebb jussak a ranglétrán. Ezért esténként tanultam és tanfolyamokat végeztem, vizsgáztam, egyszóval nem volt unalmas az életem. Ezek után a babázás nekem egyfajta pihenés, kikapcsolódás, kellemesen lelassult életforma. Rengeteget keltem régebben hajnalban, most viszont élvezem, hogy Alexa (15 hónapos) reggel fél 9 fele ébred, 2 hónapos korától átalussza az éjszakát, tehát igazán kipihenhetem magam mellette.” – mondja Hédi (34). Számára a szellemi frissességet a kislányával való foglalkozás jelenti: szeret vele újra rácsodálkozni a világra és újra gyereknek lenni. Habár úgy véli, hogy egyáltalán nem baj, ha valakinek csakis a babázás tölti ki a mindennapjait, hasznos lehet, ha valaki ilyenkor nyelv,- vagy számítógépes tanfolyamra jár, pláne ha az kapcsolódik a szülés előtti szakmájához is, hiszen így nem marad le semmiről a gyesen lévő anyuka sem. Hédinek most így kerek a világ, de úgy véli, két-három év múlva talán már hiányozni fog neki a mindennapi felnőtt társaság.

„Valóra váltottam az álmaim”

Habár világéletemben anyuka szerettem volna lenni, a kisfiam megszületése utáni ötödik hónapban úgy éreztem, megőrülök az ingerszegény környezettől. Előtte tanárként dolgoztam, a nyüzsgés az életem része volt. Úgy éreztem mindenkivel egyszerűen megtörténnek a dolgok, csak velem nem. – meséli Orsi (29) Furcsa volt, hiszen éppen én éltem meg a világ legnagyobb csodáját, ráadásul én akartam. Kisfia, Ábel egy éves volt, amikor Orsi rátalált egy újságíróiskola hirdetésébe. Azonnal tudta, hogy így lesz teljes az élete. „Azóta nem csak sokkal türelmesebb és jókedvűbb vagyok, de tökéletesen képbe is kerültem a világ dolgaival kapcsolatban, így a férjemmel is színesebb dolgokról tudok beszélgetni” – teszi hozzá.

A pszichológus tanácsa: Ne legyünk mártírok!

Továbbképzés pelenkázás közben, tippek a GYES alatt   „Nem szabad azt gondolni, hogy belebutulunk a kismamaságba, sőt! A baba körüli teendők során rengeteg olyan helyzet merül föl, melyek során fejlődik a problémamegoldó készségünk, és ezt később kiválóan kamatoztathatjuk majd a munkakeresés során.” – mondja Sződy Judit, a Kismama magazin pszichológus-újságírója. A szakember szerint az már más kérdés, ha az anyuka úgy érzi, szüksége van valamilyen más típusú agymunkára, mert a gyerek és a család körüli teendők ellátása nem elégítik ki, ezáltal nem kap elegendő szellemi táplálékot. A pici mellett többnyire nincs idő komoly beszélgetéseket folytatni, irodalmi műveket olvasni, de az is zavaró lehet, ha valaki korábban kreatív munkát végzett, és most nincs alkalma maradandót alkotni, hiszen a gyerek mellett naponta minden feladatot újra és újra kell kezdeni. Ha a babázás mellett másra is vágyunk, ne áldozzuk föl magunkat az anyaság oltárán. Később a gyereknek sem lesz jó, ha majd azt érzi, hogy édesanyja miatta adta föl álmait. „Ha az anyuka ki tudja elégíteni szellemi  igényeit, azt mindenki kamatoztathatja. Amennyiben felismered, meg tudod fogalmazni és ki tudod fejezni hogy mire vágysz, akkor ezt a gyerek is megtanulja a saját igényeivel kapcsolatban, így felnőttként ő sem lesz majd elveszett ember” – teszi hozzá a pszichológus.

A sztárokkal sincs másként: “A 85 éves nagymamám biztosan frissebb, mint én”

A modell, Epres Panni, a 3 éves Mór és a 10 hónapos Barka édesanyja úgy véli, nagy szükség van az anyukák agytekervényeinek karbantartására. „Sosem gügyögtem a gyerekekhez, próbálok velük is értelmesen beszélni, de ez sokszor nem elég. Néha úgy érzem, hogy a 85 éves nagymamám frissebb nálam. Mór ugyan már nagyfiú, lehet vele beszélgetni, de egy felnőttel mégis más.” – mondja Panni. Elmondása szerint az elmúlt időszakban érezhetően romlott a memóriája, amit a Mórral töltött játékidő során próbál fejleszteni, legutóbb például sok-sok dinoszaurusz nevének megtanulásával. „Mivel Olaszországban, ahol élünk (ide szerződött férje, Benedek Tibor vízilabdázó), nincsen segítségem, a nap 24 órájában a gyerekekkel vagyok. Nehéz lenne megoldanom a felügyeletüket, így a szellemi aktivizálódást is a saját kreativitásomra kell bíznom” – teszi hozzá nevetve.

Epres Panni
Epres Panni
Fotó: Sanoma Archív/RTLKlub Sajtóklub

 
9 tipp az otthoni agymunkára:

1.    Ha beszélsz bármilyen idegen nyelvet, olvass eredetiben. Lehet kapni egyszerűsített kiadványokat is, amelyek szintezése segít abban, hogy eldöntsd melyik a te nyelvtudásodnak megfelelő olvasmány.
2.    Ha van kedved – na és egy kis befektetésre váró pénzed – tőzsdézz! Nem csak a szellemi frissességet garantálja, de kiválóan gondoskodik a napi izgalomról is, ha a baba nem tenné ezt meg az ágyról való legurulással, vagy azzal, amikor a kismotorral száguldozik és a zebra előtt két centire áll meg.
3.    Ha érzel magadban írói vénát, vezess blogot. Igyekezz megtalálni a téged érdeklő témát, a lényeg, hogy magaddal foglalkozz!
4.    A babázásnak is lehet “aggyal” átadni magad: ha mindig tudod, hol van gyerekruha akció, melyik a legjobb gyerekcipő, nézz utána a neten, szervezz találkákat a barátnőiddel!
5.    Tanulmányozz kismamaszakácskönyveket, képezd ki magad az egészséges életmódra! Itt az idő arra is, hogy megtanulj egy halom verset, és mondókát!
6.    A tévhittel ellentétben a baba-mama klubok nem a közös nagy gügyögésről szólnak. Más anyukák is vágynak felnőtt társaságra, ahol megbeszélhetitek a világ eseményeit, kivesézhetitek a legfrissebb divatőrületet, amíg a gyerekek játszanak.
7.    Csatlakozz egy internetes közösséghez: a fórumokon pezsgő élet van, ahol a mindennapos eseményekről is tájékozódhatsz, illetve meg is tudod ezt beszélni a többi fórumozóval.
8.    Ha meg tudod oldani a baba felügyeletét, járjatok moziba, és nézzetek feliratos filmeket! Ezzel nem csak angoltudásodat csiszolhatod, hanem a hazafelé tartó út alatt átbeszélhetitek a kedveseddel a titeket ért benyomásokat.
9.    A kézügyességet igénylő feladatok sokszor agymunkát is igényelnek: a patchwork, azaz folton folt technika már nem csak a nagyik kiváltsága, hanem egyre népszerűbb elfoglaltság a fiatal anyukák körében is. Ötletes dekorációkat készíthetsz a hálóba, gyerekszobába egyaránt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top