Aktuális

Sztárfocisták, akik nem csak magukra költik a milliókat

A sztárfocisták soraiban akadnak olyanok, akik nemcsak luxusra, méregdrága autókra és házakra költik jövedelmüket, hanem nemes célra is fordítanak a milliókból.

Parfümreklámban, üdítőitalok óriásplakátjain mosolyognak ránk, méregdrága autókból figyelik az életet, és kacsalábon forgó házakban tengetik az edzések és meccsek közti időt. A jól kereső sztárfocisták közül sokan élvezik ki ily módon gazdagságukat, népszerűségüket. Vannak azonban köztük olyan gáláns sportolók is, akik egy-egy fontos társadalmi ügy mellett kampányolnak, szülőföldjük rászorultjait segítik, vagy nemzetközi segélyszervezetekkel működnek együtt. Lássuk a jószolgálati tevékenységet folytató labdakergetőket!

Mindent a gyerekekért
Az ENSZ egyik segédszerve, az UNICEF a gyermekek jólétéért, testi, szellemi, lelki fejlődéséhez szükséges alapellátásokért, valamint a gyermeki jogok érvényesítéséért küzd. Jószolgálati nagyköveteinek sorában tisztelheti többek közt David Beckhamet, Iván Zamoranót, Francesco Tottit, Kanut, Ole Gunnar Solskjært, Luís Figót és Diego Forlánt is.
A nagyköveti tisztséget betöltő színészek, zenészek és sportolók célja, hogy hírnevük segítségével előmozdítsák az UNICEF küldetését. A hírességek nyilvános közszerepléseikkel és a szegény régiókban tett látogatásaikkal hívják fel a média és a világ figyelmét a problémákra. Ezenfelül sokszor saját csekkel is támogatják a rászorulókat.

Katonákon, betegeken segít David Beckham
A pazar életnívójáról ismert David Beckham szívén viseli a rászorulók sorsát. Jószolgálati nagykövetként az UNICEF AIDS-kampányának egyik élharcosa, de támogatja az Irakból és Afganisztánból hazatért angol sebesült katonákat is. Saját alapítványával a beteg és mozgássérült gyermekeken segít, és sokszor személyesen is ellátogat a katasztrófa sújtotta helyszínekre.

Focisták, akik nemcsak magukra költik a milliókat

Vissza a gyökerekhez
A játékosok gyakran állnak olyan karitatív program mellé, amelynek középpontjában szülőhazájukat érintő probléma áll. A Brazília egyik nyomornegyedében felnőtt Ronaldinho például a világméretű szegénység visszaszorításáért küzdő ENSZ-kampányhoz csatlakozott. Szülővárosában létre is hozott egy intézményt, amely az itt élő sanyarú sorsú gyermekeket támogatja.

Őslakosok, katasztrófát túlélők és HIV-betegek segítői
Az ENSZ egyéb szervei is szívesen kérnek fel világhírű futballistát kampányarcnak. A szervezet Fejlesztési Programjának béke- és jószolgálati nagyköveteként számos focista harcol a szegénység, az éhezés és a betegségek leküzdéséért. Zinédine Zidane például egyike volt annak a 60 játékosnak, akik részt vettek idén áprilisban a Benficával közösen szervezett lisszaboni mérkőzésen, amelynek 767 ezer dolláros bevételét a haiti áldozatok megsegítésére ajánlották fel. Luís Figóval együtt pedig a 2010-es zöldvilágbajnokságért induló kampányhoz is csatlakozott.

Zinedine Zidane és Luis Figo is részt vett a haitiak megsegítésére szervezett meccsen
Zinédine Zidane és Luís Figo is részt vett a haitiak megsegítésére
szervezett meccsen

A német válogatott csapatkapitánya, a Chelsea színeiben 13-as számú mezben játszó Michael Ballack is fellépett a haitiak megsegítéséért. Egy AIDS-ellenes ENSZ-kampány keretében kért támogatást, hogy a legalapvetőbb egészségügyi ellátásokat biztosíthassák a HIV-pozitív haiti betegek számára.
Dunga, a brazil válogatott edzője pedig egy olyan programhoz adta a nevét, amely a dél-amerikai ország őslakosainak jogaiért küzd, s ennek keretében az ún. bennszülött játékokon is feltűnt.
Ugyancsak nemes tettet hajtott végre a Madeirán született Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, amikor februárban a Madeirán történt sárkatasztrófa után – együttérzését bizonyítandó – Madeira feliratú mezben lépett pályára a Villareal ellen. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top