Aktuális

Szennyezett felvágott került forgalomba

Lisztéria baktériummal szennyezett turista felvágott került az egyik üzletlánc magyarországi üzleteibe. A terméket visszahívta a cég.

A ZIMBO Perbál Kft. által gyártott és az ALDI magyarországi üzleteibe szállított egyik Szeletelt Turista felvágottról egy belső rutinellenőrzés során csütörtökön derült ki, hogy szennyezett.
A felvágott lejárati ideje 2010. 07. 08., tételazonosító száma: 623842.
A cég felhívta a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vettek az említett termékből, azt a vásárlás helyére vigyék vissza, az ellenértéket a forgalmazó helyben megtéríti.

Az ügyben a cégnél azonnal elrendelt vizsgálat során kiderült, hogy a közelmúltban végrehajtott gépkarbantartás után nem kellő alapossággal végezték el a csomagológép tisztítását, fertőtlenítését. Az innen származott szennyeződéssel a szóban forgó termék Listeria monocytogenes baktériummal szennyeződött.
Márton Zsófia minőségirányítási vezető az MTI-nek elmondta: mintegy 73 kilónyi felvágott került ki az ALDI áruházlánc üzleteibe, az ország egész területére, külföldre viszont nem.
Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos a lisztériafertőzés miatt a teljes üzem felülvizsgálatát elrendelte, és emlékeztetett arra, hogy a lisztériát okozó baktérium hőkezelés után elpusztul. A kérdéses turista szalámi pedig olyan kezelést kapott, amelynek során az úgynevezett maghőmérséklet 72 Celsius-fok volt. Ezen a hőmérsékleten pedig a lisztéria baktériuma elpusztul.
Ebből arra lehet következtetni – mondta a megyei főállatorvos –, hogy a baktérium a szeletelés során került a felvágottra, vagyis úgynevezett kenődéses szennyeződés történt.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

 

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása liszteriózist okozhat, de ez a megbetegedés nagyon ritkán fordul elő. Jellemző, hogy egészséges emberekben semmilyen tünetet nem vált ki a lisztériával szennyezett élelmiszer fogyasztása. Azonban a gyenge ellenálló képességgel rendelkező szervezet számára, mint amilyen a csecsemőké, várandós nőké, idős vagy gyenge immunrendszerű embereké, vagy a komolyabb betegségből lábadozók számára veszélyes lehet a lisztéria baktérium. A lisztéria okozta megbetegedés gyomor- és bélrendszeri, esetleg influenzaszerű tünetekkel jár, lázat is okozhat a fertőzött élelmiszer fogyasztása. A tünetek a fertőzött élelmiszer fogyasztása után már akár 12 órával jelentkezhetnek, de az is előfordul, hogy csak néhány hét elteltével okoznak megbetegedést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top