Aktuális

Olajkatasztrófa – nincs megállás

Továbbra sem sikerült megállítani az április 20-án elsüllyedt olajfúró alól áramló szennyeződést. Az olajfolt állatok ezreit veszélyezteti, és további, egyelőre beláthatatlan károkat okozhat.

Még az űrből is látható
Már Louisiana partjainál jár az olajfolt, mely az űrből nézve is szívszorító látványt nyújt. Az Amerikai Földtani Intézet becslése szerint már megközelítőleg 150 millió liter olaj ömlött ki a kútból az 1500 méteres mélységben. Mindez az Exxon Valdez tankhajó 1989-es tragédiájához hasonlítható, amelyet az USA legsúlyosabb környezeti katasztrófájaként tartanak számon.

Olajkatasztrófa - nincs megállás

Több ezer állat élete forog kockán
A WWF Magyarország képviselője, Figeczky Gábor szerint a fúrótorony elsüllyedése felmérhetetlen károkat okozhat. A már 250 kilométeres partszakaszt érintő folt a Mississippi-deltánál jár. Az aggodalom középpontjába az óriásteknősök kerültek: öt fajta is a kihalás szélén áll. A költési időszak közepén járó vízimadarak sincsenek biztonságban, sőt éppen kikelő fiókáik is olajban tocsogva kezdik meg életüket. Ez cseppet sem nevezhető ideális helyzetnek számukra, hiszen a szennyeződés a madarak tollait lepi be, így képtelenek lesznek a mozgásra. Ha pedig meg akarják tisztítani magukat a csőrükkel, akkor akár le is nyelhetik a káros anyagokat, ami tönkreteszi a belső szerveiket. A főként planktonokkal és apró rákokkal táplálkozó bálnák is fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel a víz kiszűrése során a szennyeződések egyszerűen felragadnak a lemezeikre, és belülről pusztítják tovább őket.

Olajkatasztrófa - nincs megállás

Kudarcba fulladt megoldások
A BP eddig kudarcot vallott próbálkozásainak száma egyre csak nő, és még mindig csak keresik a megoldást a szivárgás megállítására. Mivel az 1500 méter mélybe való pumpálással sem voltak képesek elállítani a szivárgást, majd a fedőszelepes megoldás sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, most oldószereket juttatnak a szivárgási pont közelébe, ami további szennyeződést okozhat. A legújabb tervek szerint pedig vészfúrásokat végeznének a közelben, hogy csökkentsék az egy helyre fokozódó nyomást.

Olajkatasztrófa - nincs megállás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top