nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Az Everest átka: újabb sérült magyar hegymászók

Az Everest átka: újabb sérült magyar hegymászók

Avatar
NLCafé
f Ajánlom
Ugyan Anita megbetegedése után újabb magyar hegymászók kerültek bajba a Mount Everesten: Klein Dávid és Várkonyi László április 26-án délután balesetet szenvedett 7000 méter magasságban. A mászókra fentről váratlanul rászakadt egy jégfal és magával sodorta őket.
 
Várkonyi László és Klein Dávid forrás:www.expeditions.hu

Várkonyi László és Klein Dávid
forrás: www.expeditions.hu

A baleset valószínűleg tragikus kimenetelű: Klein Dávidot megtartotta a biztosítókötél, de Várkonyi Lászlót elsodorta a jégtömeg. A testét még nem találták meg a mentők, így eltűntként kezelik. Klein Dávidot kiemelték, a jobb keze sérült, ő már biztonságban van és csütörtökön hajnalban lejön a hegyről.
Ilyen magasságban a mentést is csak serpák képesek végezni: 2800 méter felett a levegő oxigénszintje rohamosan csökken, akklimatizáció nélkül egy nem ott élő ember szervezete nehezen bírja ki ezt a megterhelést. A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászása ezért emberfeletti teljesítmény: a hegymászók szinte fuldokolva küzdenek minden méterért, az út végén pedig gyakran hallucinációkkal küzdenek.
A napokban Ugyan Anitát az oxigénhiány okozta Akut Magashegyi Betegség  (AMS) kényszerítette ideiglenes visszafordulásra.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon