Aktuális

A cipőd elárulja másoknak, hol vagy

Mire lehet jó egy olyan cipő, amibe GPS és Bluetooth eszközt építettek, és tudósít arról, merre jár éppen a viselője?
Nem a féltékeny feleségek vagy férjek a célközönség, ezt szögezzük le gyorsan az elején, mielőtt még arra gondolna valaki, hogy ilyen aljas, személyiségi jogokat sértő megfigyelésről lenne szó. Inkább arra lehet jó, hogy a barátaink, családtagjaink tudják, hol járunk, és intézkedhessenek, ha baj van.

A cipőd elárulja másoknak, hol vagyA cipőt egy bizonyos Isaac Daniel tervezte, aki már jó ideje foglalkozik helymeghatározós cipőkkel. A legújabb fejlesztését, a Blue GPS Shoe-t tavaly nyáron jelentette be. Mindamellett, hogy a név vicces utalás lehet a kék antilopbőr csukára, természetesen arra is felhívja a figyelmet, hogy ebben már Bluetooth is működik. Ennek segítségével csatlakoztatni lehet a cipőt (azaz annak rendszerét) a telefonunkhoz, ami további lehetőségeket nyit.

 
Például engedélyezhetjük pár közeli ismerősünknek, hogy kövessék az útvonalunkat a telefonjukon, vagy akár Facebookon keresztül. A leírás kicsit zavaros, de állítólag úgy működik, hogy megadjuk a kiváltságos személyek telefonszámát a rendszernek, aztán egy gomnyomással aktiválhatjuk a titkos linket. Ezt az oldalt elvileg csak az előre engedélyezett számok tulajdonosai nézegethetik, ide kerül fel az információ arról, merre jártunk, és hol vagyunk most éppen.

Vészhívót is terveztek a cipőbe: ha valaki megnyomja az erre tervezett gombot, befut egy riasztás a gyártó központjába. Ekkor Mr Daniel emberei először megpróbálják elérni a bajba jutott cipőtulajt, és ha ez nem sikerül, akkor értesítik a hatóságokat. Azt ugyan nem tudják megmondani, mi történt, azt viszont igen, hogy hol kell keresni a segélykérőt.

Összességében elég bizarr, Nagy Tesót idéző ötletnek tűnik elsőre, hogy valaki Facebookon vagy telefonon kövesse csak úgy poénból, merre vagyunk. Mégis lehetnek olyan esetek, amikor jól jöhet egy ilyen technológia. Elég csak arra gondolni, mekkora ijedelmet tud okozni, ha valamelyik kiskorú vagy éppen idős, esetleg szellemileg zavart rokonunk felfedezőútra indul anélkül, hogy bárkit értesítene. De akár a harctéren, eltűnt katonák felkutatásakor is jó szolgálatot tehet egy ilyen technológia.

 
A cipőd elárulja másoknak, hol vagy
 
Persze felmerülhetnek mindenféle akadályok: mi van, ha a követett személy – szándékosan vagy akarata ellenére – megválik a cipőjétől? Mi van, ha eltűnik a jel, mert például leárnyékolja egy épület? Arról sem szól a fáma, hogy vízálló-e a lábbeli, és hogy mennyi idő alatt lemerülhet le a rendszer…
S hogy mennyibe kerülne egy ilyen “plusz védelmi vonal”? Isaac Daniel első cipőinek az ára 300-400 dollár között mozgott pár éve, amikor Bluetooth technológiával még nem szerelték fel őket. A Blue GPS Shoe árát viszont már “csak” 150 dollárra, azaz körülbelül 30 ezer forintra tervezték.
 
Ami a dizájnt illeti, a piros topán természetesen csupán illusztráció a cikkünkben. Alapvetően sportos fazonok készülnek ebben a szegmensben. Valószínűleg kell a technológiának is a hely, illetve a célközönség is inkább ezt igényli.
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top