nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Ugyan Anita titkos férjével az Everesten

Ugyan Anita titkos férjével az Everesten

Anitáról már Kobold néven ír a külföldi sajtó: az életveszélyes expedíció előtt férjhez ment hegymászótársához
Avatar
NLCafé
f Ajánlom
Idén négy magyar indul neki a Mount Everestnek: Klein Dávid, Várkonyi László és Seregi Tamás mellett Ugyan Anita is újra megpróbál feljutni a 8850 méter magasba. Anitának tavaly már sikerült, idén azonban több szempontból is változott a helyzet.
Anita ugyanis tavaly novemberben Hawaii szigetén esküdött örök hűséget Michael Koboldnak, akivel együtt indultak útnak a hegyre is – erről azonban nem értesültek a hazai rajongók. Az örömhírről mindössze a Honolulu Star Bulletin tavaly november végi házassági híreiből értesülhettünk, de ezt – úgy sejtjük – nem sokan böngészik a Kárpát-medencében. 
 
forrás: 2010 Everest Challange
forrás: 2010 Everest Challange
 
Az expedíció blogja szerint a házaspár egy hét múlva ér vissza az alaptáborba, miután társaikkal együtt kiépítették a több ezer méter magasan fekvő, ideiglenes táborhelyeiket, amelyeket a csúcstámadás idején használnak majd. 
A másik változás tavalyhoz képest, hogy Ugyan Kobold Anita oxigénpalack nélkül próbálja meghódítani a világ legmagasabb csúcsát – ez még magyar hegymászónak sohasem sikerült. 
Miért ilyen veszélyes? 
2800 méter felett a levegő nyomása és oxigéntartalma hirtelen csökken, így a vér oxigéntartalma is, azért az egészséges szervezetnek is időt kell adni az akklimatizálódásra. Enélkül életveszélyes tünetek léphetnek fel a hegymászóknál. 
A Mount Everest meghódításába minden évben több hegymászó belehal.
 
Klein Dávid és Várkonyi László hatodik alkalommal másznak fel a Mount Everestre oxigénpalack nélkül – 2008-ban 100 méter választotta el az expedíciót a csúcs meghódításától. A Dreher 24 Everest Expedíció tagjai Anitáékkal ellentétben a hegy északi oldalán próbálkoznak és jelenleg 7000 métermagasan az Előretolt Alaptáborból építik tovább az utat.  
 

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon