Aktuális

20 000 görény okozhat káoszt a Kanári-szigeteken

Kiszoríthatják az őshonos fajokat az elvadult vadászgörények

A tenerifei La Laguna Egyetem kutatói felfedezték, hogy elszabadult vadászgörények egyre inkább megtelepednek a vadonban, sőt szaporodnak is. A Marokkótól nyugatra elterülő, Spanyolországhoz tartozó szigetcsoporton eredetileg nem honos a vadászgörény, azonban hagyományosan alkalmazzák nyúlvadászatnál. A kis ragadozók behatolnak a nyúlüregekbe és kiűzik a szabadba a tapsifüleseket. A közel tízezer vadászengedéllyel rendelkező szigetlakó mintegy húszezer vadászgörényt tart.    
A gyakran görények elszöknek gazdájuktól, sőt tudatosan is elengednek néhányat. A természetben aztán szaporodásnak indulnak – számoltak be a kutatók az Oryx című folyóiratban a Der Standard című osztrák lap ismertetése szerint.

Húszezer görény okozhat káoszt a Kanári-szigeteken

La Palma szigetén, ahol csapdával is fogtak vadászgörényeket, összegezték az 1998 óta történt észleléseket. Kiderült, hogy az állatok a tűlevelű erdőkben és a mezőgazdasági területeken érzik legjobban magukat, azaz a sziget északi és középső részén – pontosan ott található a legtöbb nyúl is.
A kutatók abból indulnak ki, hogy ha a természetben élő vadászgörények tovább szaporodnak, az óhatatlanul megváltoztatja az ökoszisztémát. Lehetséges, hogy veszélyeztetni fogják a talajon fészkelő madarakat, például a csak ott előforduló, szürkefarkú babérgalambot, amelynek állományát 1000-2000 körülire becsülik. Egy másik endemikus faj, a kanári gyík állományának is árthatnak a betolakodó ragadozók. A kutatók szerint a hatóságoknak fel kellene ismerniük a problémát, és a vadászgörények tartására szigorúbb szabályozást kellene bevezetniük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top