Aktuális

Amiről Indiában nem beszélnek…

Szülők és gyermekeik közötti jelentős kommunikációs szakadékra világított rá egy frissen közzétett indiai kutatás. A felmérés szerint a fiatalok a biztonságosnak tekintett iskolai, munkahelyi kérdéseket vitatják meg szüleikkel, míg a felnőtté válással kapcsolatos ügyeket inkább mellőzik beszélgetéseik során.

Az indiai Egészségügyi Minisztérium megbízásából készített kutatás eredményei szerint jelentős kommunikációs szakadék tapasztalható az indiai szülők és gyermekeik között. A helyi fiatalok ugyanis nem szívesen beszélnek meg szüleikkel bizonyos, kényesebbnek tekintett kérdéseket, amelyekkel felnőtté válásuk során szembekerülnek. A hat államban összesen több mint 50 ezer házas és nem házas fiatallal készített kutatás szerint a fiúk és lányok egyik szülővel sem nagyon beszélgetnek, de különösen nehezen találják a hangot az apjukkal. Ugyanakkor, míg a fiúk anyjukkal sem osztják meg bizalmasabb ügyeiket, addig a lányok vele könnyebben boldogulnak.

Munka és menstruáció

A felmérés szerint az iskolai teljesítmény és a munka jelenti a legbiztonságosabb közös témát a szülők és gyermekeik között, míg az olyan szenzitívebb kérdéseket, mint a párkapcsolatok vagy a gyermeknemzés már alig beszélik meg. A fiúk alig 2, a lányok 6 százaléka beszélt ilyen ügyekről szüleivel.

Összességében a 15 és 24 év közötti fiúk 7, a lányok alig 4 százaléka vitatta meg a felnőtté válás kérdéseit az édesapjával. Az édesanyával a fiúk 6 százaléka beszélgetett bizalmasan, míg a lányok 77 százaléka kezdeményezett vele ilyen társalgást, igaz ez utóbbiak is főleg a nővé válás fizikai tüneteit érintették.

Az indiai fiatalok számára a szülők helyett a barátok adnak lehetőséget a bizalmas beszélgetésekre: összesen több mint 80 százalékuk inkább velük beszéli meg magánügyeit. A lányok esetében kettő, a fiúknál egy olyan téma van, amelyben viszont a barátok helyett inkább az azonos nemű szülő tanácsát kérik. A fiúk apjukhoz fordulnak a munkaügyi, a lányok anyjukhoz a munkaügyi és a menstruációs problémáikkal.

Mert a szülők ellenzik…

A kutatás szerint az indiai szülők erős kontrollt gyakorolnak gyermekeik társas érintkezésére. A megkérdezett fiatal fiúk 69, a lányok 84 százaléka számítana például szülei rosszallására, ha ellenkező nemű barátot mutatna be otthon. A kutatás szerint az északi tagállamokban élők szülei a konzervatívabbak. Míg a déli régiókban a fiúk 64, a lányok 74-85 százaléka, addig az északon élő fiúk 71-80, a lányok 82-97 százaléka számítana szülei helytelenítésére hasonló esetben.

A megkérdezettek szerint a szülők különösen nagy arányban elleneznék egy potenciális szerelmi házasság lehetőségét. A fiúk 84, a lányok 94 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szülei nem fogadnának el egy ilyen döntést. Érdekes módon ebben a kérdésben csak a fiúk esetében mutattak ki regionális különbségeket. Míg a lányok minden tagállamban 90 százalék fölötti arányban jelezték a szülők elutasítását, addig a fiúk délen 70-80, északon 85-95 százalék közötti arányban tették ugyanezt. Ennek okán szinte minden válaszadó arról számolt be, hogy előre elrendezett házasságot kötött, de legalábbis fog kötni hamarosan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top