Aktuális

Béka, pulyka, nyúl – Combos receptek

Bár tornagyakorlatokat is bemutatunk ebben a lapszámban, most mégsem erről lesz szó. Ha húsételt eszünk, akkor sem mindegy, mennyire egészséges és mennyire változatos ételek kerülnek a család asztalára. Tamás azt vallja, hogy a csirkecombon kívül is van élet.

Combosítsunk!Csirkéről ezúttal szó se essék, de azért ne rugaszkodjunk el a szárnyasoktól! A pulyka már nálunk is nagyon népszerű, és attól sem kell félni, hogy a nagyobb darabokat órákon át kellene sütni, mert ez nem így van. Bár az biztos, hogy minél alacsonyabb hőfokon és minél tovább sütjük a húst, annál finomabb, omlósabb lesz. Érdekes módon Tamás ezúttal a pulyka combjának nem annyira népszerű felét, az alsót választotta, az étel különlegessége pedig a fűszerezésben és a köretben rejlik.

Régóta tudjuk, hogy a magyarok jelentős része jóval több energiamennyiséget fogyaszt, mint amire életmódja okán szüksége lenne. Azok, akik nem akarnak lemondani a húsról és kizárólag zöldségen, gyümölcsön élni, tanácsos egészséges húsételekkel kiváltani a sertés- és marhafogyasztást. Nos, a nyúlhús rendkívül egészséges, a fehér húsok közül a legegészségesebb! És Magyarországon nem is vagyunk szűkében, annyira nem, hogy Európa második exportőrévé váltunk. Nézzünk csak körül a bevásárláskor, és nagyon sok helyen hozzájuthatunk nyúlhúshoz. (Házi nyúlról van szó.) Nem hizlal, koleszterin- és zsírtartalma alacsony, vastartalma magas (kismamák, figyelem!). Segít a vérképzésben, könnyen emészthető és elkészíteni is könnyű. Ez utóbbi erényt bizonyítja be Tamás, tessék csak elolvasni a receptet.

Bíró Marcsán kívül, aki odafutott, és így békacombot ropogtatott (zimme-zumm…) mi is megbarátkozhatnánk az amúgy nem házikedvenc-állat combjával. Ami leginkább a csirkeszárnyra emlékeztet, és sok üzletben beszerezhető fagyasztva. A lényeg, hogy a zsenge könnyű kis békacomb ízét ne nyomjuk el nehéz, karakteres körettel, és fogadjuk meg Tamás tanácsát a könnyű kis öntetet illetően.

Jó étvágyat!

Narancsos pulykacomb sütőtökpürével (2 óra)

Hozzávalók: 5 szál sárgarépa, 2 narancs, 1 alsó pulykacomb, 1 sütőtök (kb. 1,5 kg), 2 ek. méz, só, fokhagyma, olívaolaj, gyömbérpor, 1 l zöldségleves (leveskockából), 4 dkg vaj.

A sárgarépákat megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A narancsok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A pulykacombokat besózzuk és bedörzsöljük gyömbérporral. Egy mélyebb serpenyőben kevés olajat melegítünk, a pulykacombot körbesütjük, és tányérra szedjük. A megmaradt zsiradékban kissé megpirítjuk a sárgarépát, ráöntjük a mézet, a narancslevet és összeforraljuk. Ezután felöntjük fél liter zöldséglevessel, enyhén megsózzuk, beleszórjuk a narancshéjat és visszatesszük bele a pulykacombot. Fedő alatt, időnként kevés zöldséglevest aláöntve megpároljuk a combot. (Figyeljünk arra, hogy a legvégére csak kevés szaft maradjon alatta!) Mikor a tűzről lehúzzuk – közvetlen tálalás előtt! -, elkeverjük benne a kockákra vágott hideg vajat. Míg a hús párolódik, a sütőtököt hosszában félbevágjuk és a magjait a rostokkal együtt kikaparjuk. Tepsire tesszük, megsózzuk, megszórjuk gyömbérporral és meglocsoljuk olívaolajjal. 170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, kikaparjuk a húsát és kevés olívaolajjal simára keverjük. Párolt répa, sütőtökpüré, pulykacomb, vajas mártás, mennyei!

Combosítsunk!


A Nők Lapja 8. számában még két különleges combos-receptet
(Fehérboros nyúlcomb, Parmezános-petrezselymes békacomb) találhattok!

Gesztiéknél hamarosan jön a második baba? Még több az e heti Nők Lapjából:

Gesztiéknél hamarosan jön a második baba? »
D. Tóth Kriszta – Buli helyett baj – 1. »
A házasság illúzió? – Egyre több nő adja be a válókeresetet »
Megkorbácsolt lányok – A pornó-rendező és a jogász véleménye »
Haladjon együtt test és lélek! – Felkészülés a szülésre »
Haiti árvát fogadna örökbe a magyar mentős »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top