Aktuális

Kezdődik a 41. Magyar Filmszemle

Kedden elkezdődik a 41. Magyar Filmszemle. A rangos filmes eseményt Balázs Béla emlékének ajánlják, s külön vetítés tiszteleg a 100 éve született Major Tamás előtt.

41. Magyar Filmszemle

Időpont: 2010. február 2-8.

Helyszín: Palace MOM Park, Uránia Nemzeti Filmszínház

A programokról, vetítésekről bővebben: www.magyarfilmszemle.hu »

Az ünnepélyes megnyitóra 2010. február 2-án, kedden 19 órakor kerül sor a Palace MOM Parkban. Az eseményen bemutatják Jancsó Miklós Oda az igazság című alkotását.

A szemlét záró díjátadó gála 2010. február 8-án, hétfőn 19 órakor lesz a Sportmax 2. Sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban, ahol a szakmai elismerések és a filmszemle díjai mellett átadják majd az Életmű-díjakat.

A versenyben 16 nagyjátékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm, 7 tudományos-ismeretterjesztő és 9 tévéfilm indul. A versenyprogramban így összesen 95 film szerepel.

A filmek listája megtekinthető a www.magyarfilmszemle.hu internetes oldalon.

Kezdődik a 41. Magyar Filmszemle

 

Az I. Magyar Játékfilmszemlét 1965. november 10. és 14. között Pécsett tartották. A rendezvények gyakorisága az 1970-es években háromévenkéntire ritkult, majd 1980-tól ismét évente vonultatták fel a honi filmtermést, ez alól csak 1991 jelentett kivételt. Egy ideig felváltva Pécs és Budapest volt a házigazda, a főváros az 1980-as évek közepétől vált végleges helyszínné. A Magyar Játékfilmszemléken, ahogy az elnevezés is sugallja, elsősorban a játékfilmeknek teremtettek bemutatkozási lehetőséget, de már első alkalommal egy dokumentumfilm, Kovács András Nehéz emberek című alkotása is díjat kapott.

Kezdetben csupán a filmgyárban (Mafilm) készített művek mutatkozhattak be, majd a filmszakma strukturális átszerveződése után lehetőséget kaptak a más stúdiókban készült alkotások, sőt az 1980-as évek végén – szűk nyilvánosság előtt – levetítettek korábban betiltott filmeket is. Az átalakulás az elnevezésben is tükröződött: a versengés hivatalos neve 1989 óta Magyar Filmszemle. Tavaly létesítettek önálló versenykategóriát a tévéfilmek számára.

A filmszemle megmérettetést is jelent, bár hat alkalommal díjkiosztás nélkül ért véget. Az értékelést kezdetben társadalmi és szakmai zsűri végezte, s a kettő ítéletei nem mindig estek egybe. Az 1990-es évektől a bíráskodás egységessé vált, a díjakat kategóriánként osztják ki. Két éve ítélték oda először legfőbb elismerésként az Arany Orsó díjat, a legjobbnak ítélt közönségfilm Moziverzum díjat kap. A szemlén díjazzák a legjobb rendezőt, operatőrt, forgatókönyvírót, a legjobb női és férfi alakítást, s számos különdíjat is kiosztanak. A külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját 1986, az életműdíjat 1994, a legjobb elsőfilmes rendezésért járó Simó Sándor-emlékdíjat 2003 óta ítélik oda. A legjobb vágásért osztják az Arany Olló díjat, a legjobb hangmérnöki munkát Arany Mikrofonnal ismerik el. Négy éve díjazták először a legjobb filmzenét, s létrehozták a látványtervezői díjat is.

Az idei életműdíjasok:
• Révész Gitta, a filmlaboratórium produkciós osztályvezetője
• Nagy Anna színésznő
• Szoboszlay Péter Balázs Béla-díjas animációs rendező
• Zsombolyai János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr, érdemes művész
• Pásztor József gyártásvezető
• Djoko Rosic szerb születésű bolgár színész

A filmesek kezdeményezésére jött létre a szakma legrangosabb elismerése, a Magyar Mozgókép Mestere díj, amelyet 2004-ben, a 35. filmszemle megnyitó ünnepségén adtak át először. Az idén a kitüntetést és az életműdíjakat az eddigiektől eltérően nem a nyitónapon, hanem a díjkiosztó gálával egybekötött február 8-iki záróünnepségen adják át.

Az 41. magyar Filmszemlét Balázs Béla emlékének ajánlják, s külön vetítés tiszteleg a 100 éve született Major Tamás előtt. A filmes mustra keretén belül megrendezik a II. Forgatókönyv Börzét, az Uránia moziban kiállítás nyílik a tavalyi filmek plakátjaiból, s lesz egy magyar filmfotókat bemutató tárlat is. Idén is több városban – Keszthelyen, Gyöngyösön, Veszprémben és Balassagyarmaton – láthatnak válogatást az érdeklődők a szemle versenyprogramjából.

 

www.film.lap.hu »
www.mozi.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top