Aktuális

A láz fontos jelzés!

"Harminchat fokos lázban égek mindig…" – írta a költő, paradox állapotát kifejezendő, anyja fájó hiányáról. Ha orvosi szemmel olvasnánk: a láz ennél két fokkal magasabban kezdődik. A szervezet, az immunrendszer jelzése: felvettem a harcot a betolakodókkal, támadókkal, küzdök a vírusok, baktériumok, gyulladások ellen. A láz jó, szükséges, de ha nem csökken, bizonyos idő elteltével és bizonyos magasság fölött csillapítani kell.

Az emberi test hőmérséklete napi ritmusban változik. Így van ez láz esetén is. Kora reggel a legalacsonyabb, este pedig e legmagasabb. Mérése szájban, hónaljban, végbélben történhet. Aki egészséges, annak a hőmérséklete 36,8 Celsius-fok, ettől plusz-mínusz négytized eltérés elfogadott a szájban mérve, a hónaljban mért érték ennél 0,3-0,5 Celsius-fokkal kevesebb.

Miért forrósodunk?

dr. Révész Zsuzsanna belgyógyász, kardiológus szakorvos
dr. Révész Zsuzsanna belgyógyász,
kardiológus szakorvos

– A láz a szervezetben zajló védekező folyamat jele, mutatja a kórokozókkal való aktív küzdelmet – kezdi dr. Révész Zsuzsanna belgyógyász, kardiológus szakorvos, háziorvos. – A szervezet önszabályozó tevékenységének következménye, hiszen így akadályozza meg a vírusok és baktériumok szaporodását. Ha láz alakul ki, az immunrendszer négyszer-hatszor aktívabb. Fontos, hogy a szervezet, különösen a gyerekeké, megküzdjön a lázzal, ugyanis a védekezésre szakosodott sejtek gyerekkorban tanulják meg, és tárolják azt az információt, amit később is felhasználnak a védekezés során. A láznak már az időszámítás előtti időkben is nagy szerepet tulajdonítottak, a gyógyulás részének tekintették. Modern korunkban az emberek ellenségnek tartják, és túl gyorsan lenyomják, amivel megzavarják a test természetes védekező mechanizmusát és vele a gyógyulás folyamatát.

Okok és fokozatok

A láznak számtalan oka lehet, baktérium- és vírusfertőzések, daganatok, allergiák, autoimmun betegségek, reumatológiai kórképek, hormonzavar, de bizonyos gyógyszerek is okozhatnak lázat, sőt, egyes agyi sérülések is.

– Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet tartósan harmincnyolc fok fölötti. A láz stádiumait a laikusok is jól ismerik. Az első az emelkedés szakasza, aztán állandósul a magas testhőmérséklet, a lázas állapot, majd a gyógyulás kezdetével csökkenni kezd, végül megszűnik. Aki kezd belázasodni, az a teste belső és a külső hőmérséklete közti különbség miatt didereg. A beteg feje forró, de hideg a bőre. A láza először a homlokon érezhető, ilyenkor még nincs teendő. A második szakasz az állandósulásé, már az egész test forró, száraz, gyorsabb a pulzus, a légzésszám, rossz a közérzet, a páciens elesett, végtagfájdalmai lehetnek. Jó, ha a lázat néhány órán, egy napon át elviseli a beteg, mert így a szervezet védekezik, elpusztítja a kórokozókat. Csillapítását akkor kell elkezdeni, ha tartósan, két-három napon át harminckilenc Celsius-fok körüli. A gyógyulás szakaszában csökken a láz, a beteg bőre nedves, izzad, ilyenkor már nincs különösebb teendő – véli a doktornő.

A láz fontos, jelzés!

A gyerek, az más!

Révész doktornő fontosnak tartotta megjegyezni, más lázcsillapítást igényelnek a csecsemők és a kisgyermekek, mást a tíz év fölötti gyerekek, a fiatal felnőttek, és mást az idős, krónikus betegséggel is küzdő emberek.

– Nem kell azonnal lázat csillapítani a tíz év fölötti gyerekeknél és az egészséges fiatal felnőtteknél. Érdemes kivárni legalább huszonnégy órát. Emellett a kezelőorvos által javasolt gyógyszert természetesen szedni kell, és ha ennek ellenére megmarad a láz, ki kell hívni a háziorvost. A csecsemőkre és a kisgyerekekre más vonatkozik. Hat hónapos és hatéves kor között nem szabad ennyit várni, ugyanis lázgörcs léphet föl, ennél a korosztálynál a harminckilenc Celsius-fokos vagy afölötti lázat azonnal csillapítani kell! Erre legmegfelelőbbek a paracetamol tartalmú lázcsillapítók, a hűtőfürdő vagy a teljestest-borogatás, azaz a priznic. A hűtőfürdő és a priznic ne tartson tovább tíz percnél, és ne hűtsük a gyerek hőmérsékletét harminchét Celsius-fok alá! Fontos tudni, hogy tizennyolc éves kor alatt tilos szalicilátot adni lázcsillapításra, mert súlyos idegrendszeri elváltozást okozhat! – figyelmezeted dr. Révész Zsuzsanna. – Felnőtteknél, idős embereknél pedig mindig figyelni kell arra, hogy van-e súlyos alapbetegségük, krónikus légzőszervi problémájuk, keringési zavaruk, tüdőbetegségük. Akiknél ez fennáll, azoknál is haladéktalanul meg kell kezdeni a lázcsillapítást. Nagyon ,fontos megjegyezni, hogy a gyógyszeres, a hűtőfürdős illetve a borogatásos lázcsillapítás mellé elengedhetetlen a folyadékpótlás – állítja a belgyógyász kardiológus.

Mikor kell azonnal orvoshoz menni?

• Ha a láz tartósan 39 Celsius-fok fölött van,
• ha több mint három napja tart,
• ha gyógyszer, borogatás, hűtőfürdő hatására sem csökken,
• ha riasztóak a kísérő tünetek: erős hidegrázás, fülfájás, hányás, hasmenés, kiütések jelentkeznek, vagy tartós fejfájás, nyakmerevség áll fenn,
• gyerekekkel, csecsemőkkel minden bizonytalanság esetén azonnal.

Csillapítás módok

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a paracetamol tartalmú lázcsillapítók javasoltak.

1. A helyes hűtőfürdő

Legalább mellmagasságig ültessük bele a gyereket, a testhőmérsékletének megfelelő meleg vízbe, és lassan, fokozatosan hűtsük a vizet! Ezt követően töröljük szárazra, és betakarva fektessük ágyba! A hűtőfürdő ne tartson tovább 10 percnél! Ha szükséges, kétóránként megismételhető. Felnőtteknél is kiváló.

2. A helyes testborogatás

Vizezzünk be egy lepedőt szobahőmérsékletű állott vízzel, és a beteg teljes testét csavarjuk bele! 10, maximum 12 percig hagyjuk rajta, majd vegyük le és öltöztessük föl a beteget! Óránként ismételhető, míg a láz csökken.

3. Kneipp-lemosás

A lázas test sorozatos lemosása kellemes, kíméletes módszer. A testhőmérséklet csökkentése mellett erősíti a szívet, a keringést, gyorsítja a kiválasztást. Nem kell hozzá más, csak egy fél vödör hideg víz, amelybe tehetünk egy-két kanál sót vagy ecetet. Benedvesített mosdókendővel a beteget az ágyban dörzsöljük le, jobb kéz, jobb kar, bal kéz, bal kar, nyak, mellkas, has, oldalak, hát, lábfejek, láb, fenék sorrendben, erőteljes, gyors, körkörös mozdulatokkal. Utána takargassuk be a lázas embert, s ha szükséges, félóránként – maximum négy alkalommal – ismételjük meg a lemosást! Kisgyerekeknél, csecsemőknél legtöbbször elég, ha a végtagokat mossuk le.

4. Teák

Lázcsillapító tea: bodza, hársfa, fűzfakéreg, zsálya, azonos arányú keverékének forrázata. (Ha gyerekeknek készítjük, hagyjuk ki a fűzfakérget, mert keserű.)

Izzasztó tea: Csipkebogyó, bodza és hársvirág forrázata, vagy citromhéj, narancshéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, csillagánizs főzete.

Figyelem!

• A lázat nem kell azonnal csillapítani, ugyanis a láz menete tájékoztathatja az orvost a kiváltó betegség alakulásáról.
• Az izzadás megakadályozza a láz emelkedését, például hatékony lehet az izzasztó, emelkedő hőfokú fürdő is!

 

Onyutha Judit: Újra képernyőn leszek!Még több az e heti Nők Lapjából:

Onyutha Judit: Újra képernyőn leszek! »
Takarékos receptek ünnepek után »
Te miből mesélsz? »
Szépségek a szekrényajtón – Régi idők poszterlányai » 
Tipikus női hibák álláskeresésnél »
Celeb, szingli, böszmeség »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top