Aktuális

Miért szeretjük az internetes közösségi oldalakat?

Facebook, Iwiw, Twitter… titokzatos kifejezések, amelyek egyre többünknek a barátainkat, mi több, az életünket juttatják az eszünkbe. A világhálón szerzünk munkát ismerőseink által, tesszük közé nyaralási fotóinkat, és még az is lehet, hogy hamarabb tudja unokatestvérünk, mint az anyánk, hogy eljegyeztek bennünket.

Szappanopera – főszerepben a barátok

Nők Lapja Közösségi Adatlap

Miért szeretjük az internetes közösségi oldalakat?Név: Kitzinger Szonja
Facebook ismerőseinek száma: 187
Foglalkozás: újságíró, blogger
Ő mondta: „A lakberendezési blogomat is itt népszerűsítem. Ha van egy új cikkem rajta, rögtön jelzem, és egy kattintással odakerülnek az érdeklődők.
Blogja: otthonedes.blog.hu

– A magyar Iwiwen kezdtem a közösségi oldalakkal való ismerkedést – kezdi Kitzinger Szonja újságíró, aki ma már inkább a Facebook közösségi portált részesíti előnyben. – Szeretem, hogy mindent tudok a barátaimról. Állandóan újabb hírek kerülnek fel róluk az oldalra, hiszen a többség úgy érzi, meg kell osztania a közösséggel, ha történik vele valami lényeges vagy akár lényegtelen. Hozzászól a feldobott témákhoz, megírja, mi érdekeset látott, olvasott, milyen témában kéri a közösség segítségét. – Ha valakiről úgy érzem, túl sokat nyilvánul meg, vagy egész egyszerűen nem vagyok kíváncsi rá többé: „hide”-olom, azaz elrejtem őt. Ezt a funkciót azonban óvatosan használom, mert már előfordult, hogy elfelejtem, kit intettem némaságra. Társaságban találkoztam az illetővel, és elszóltam magam: olyan régen hallottam felőled. Mi tagadás, nem nagyon értette… Úgyhogy az internet nemcsak barátságok ápolására, hanem tönkretételére is alkalmas. Mindent összevetve, a Facebook olyan, mint egy szórakoztató csatorna az ismerőseid életéről, ha úgy tetszik, szappanopera.

Szonja nem csak arról tájékozódik az oldalon, hogy milyen mások élete, úgy tapasztalja, van, amikor az ember munkájában bizonyulnak életmentőnek az ismerősök.

– Egy fotózást készítettünk elő, és nem tudtam, hol vannak érintetlen állapotban megmaradt fodrászatok a hetvenes évekből. Feltettem a kérdést az interneten, ahol a közösség pillanatok alatt megoldotta a problémámat. De a Facebookon találtam angoltanárt is, itt hirdettem meg a minap a lakásomat albérletnek. Remélem, hamar kiveszi valaki…

Szerelem – jön és megy

Nők Lapja Közösségi Adatlap – Törölve
Név:
Sz. Anita
Iwiw ismerőseinek száma: 0
Foglalkozás: Könyvelő
Ő mondta: „Már többször gondoltam rá, hogy újra regisztráljak valamelyik közösségi oldalon, mert hiányzik, hogy mindenkivel egyszerre tarthassam a kapcsolatot, ugyanakkor tudom, hogy ezzel vissza is lehet élni.”
Blogja:

– Egy időben hatalmas közösségi életet éltem az interneten – kezdi történetét Anita, aki azt mondja, mindig is bulizós lány volt, ezért jóval ezer fölött volt az ismerősei száma a kedvenc közösségi oldalán. – Az oldalon ismertem meg Leventét is. Először csak bejelölt ismerősnek, amikor pedig levélben megkérdeztem, honnan ismerjük egymást, azt válaszolta: „Még sehonnan, de remélem, hamarosan megismerkedünk.” Mire észbe kaptam, már egy hónapja leveleztünk, majd randizni kezdtünk. Amikor azt mesélte, hogy anyagi nehézségekkel küzd, magától értetődőnek vettem, hogy kisegítem. A gyanús csak az volt, hogy nem mindig ért rá velem találkozni, a sok üzleti ügye miatt. Persze közben folyamatosan kért tőlem pénzt, és amikor a kölcsönök már több százezres nagyságrendre rúgtak, mondtam, elég, nem tudok többet adni.

Anita élete egyik napról a másikra változott meg, a vidám, cserfes lány egyre kevesebbet posztolt a közösségi oldalon, és egyre többet kellet szégyenkeznie Levente írásai miatt.

– Körüzenetben zaklatta az ismerőseimet, amelyekben eleinte csak az iránt érdeklődött, mennyire vagyok megbízható szerintük, később azzal vádolt meg, hogy lenyúltam a pénzét. Majd közös képeinket kezdte küldözgetni, egészen elképesztő megjegyzésekkel. Próbáltam tőle magyarázatot kérni, de nem sikerült elérnem. Végül úgy döntöttem, egyszerűbb, ha eltűnök az internetről. Töröltem az adatlapom. Azóta nem kapnak a barátaim rólam pocskondiázó e-maileket, és én is megtaláltam a szerelmem. Azt viszont egy életre megtanultam, hogy vigyázni kell azzal, ki-mit tesz fel magáról az internetre, hiszen ott bárki hozzáférhet az adatainkhoz, a képeinkhez.

Munka – „Szereztem már így új megbízást is”

Nők Lapja Közösségi Adatlap

Miért szeretjük az internetes közösségi oldalakat?Név: Dobó Mátyás
Iwiw ismerőseinek száma: 389
Foglalkozás: internetes szakember
Ő mondta: „Fél éve még főleg olyan ismerőseim voltak a Facebookon, akik maguk is internetes szakemberek. Ma már egyre több az olyan új ismerősöm, aki alig internetezik hetente egyszer, mégis regisztrált a közösségbe.”
Blogja: doransky.hu

– Nekem a közösségi oldalak látogatása a munkámhoz tartozik – szögezi le beszélgetésünk elején Dobó Mátyás internetes szakember, aki közösségi szolgáltatások fejlesztésével foglalkozik. – Annak, aki egyik közösségnek sem a tagja, azt szoktam mondani, hogy ezek az oldalak egy kaput adnak, amelyen át beleláthatsz a barátaid, ismerőseid, munkatársaid életébe, és természetesen ők is belelátnak a tiédbe. A közösségoldalak a személyes tér és a nyilvános tér között helyezkednek el félúton. Napi szinten kaphatunk információkat arról, hogy mit csinálnak az ismerőseink. Ez azért jó, mert azokról is tudhatunk, akiket azért naponta nem hívnánk fel, hogy mi van velük. Mindenki csak azt mondja el magáról, amit szeretne, amit fontosnak tart.

Én főleg a munkában használom az internetes közösségi hálómat. Körbeküldöm például a szakmai bejegyzéseimet. Ennek köszönhetően már szereztem új ügyfeleket, megbízásokat is. Persze azért a feleségem is ott van az ismerőseim között, sőt, az esküvő után megváltoztattam a családi állapotomat, és adatlapomon ország-világgal tudattam: házas lettem.

Irány az ismeretlen

Nők Lapja Közösségi Adatlap

Miért szeretjük az internetes közösségi oldalakat?Név: Szabó Eszter
Iwiw ismerőseinek száma: 1096
Foglalkozás: Énekesnő
Ő mondta: „A közösségi oldalak nem fosztanak meg a személyes találkozás lehetőségétől, épp ellenkezőleg: megkönnyítik ezeket is éppúgy, mint az egész életünket.”
Blogja: szaboeszter.beol.hu

– Imádom a közösségi oldalakat, főként a Facebookot, ami egy teljesen interaktív kapcsolattartási lehetőség távol élő barátaimmal, ismerőseimmel, de akár ismeretlenekkel is – meséli lelkesen Szabó Eszter énekesnő. – Mindenkit visszajelölök, és sok olyan ember van, akivel rövid ismeretség után itt barátkoztunk össze igazán. Egyáltalán nem félek ezektől az új, online kapcsolattartási formáktól, inkább örülök a lehetőségeknek, amelyek közelebb hoznak másokhoz. Itt tudod, mikor zavarsz valakit, milyen kedve van épp a másiknak, és mikor jönne jól egy kis beszélgetés, és egy-egy új hír, érdekes videó is rögtön napvilágra kerül.

Szabó Eszter énekesként is nagy hasznát veszi a közösségi oldalaknak.

– Épp most küldtem körbe egy meghívót a karácsonyi sanzonestemre, és a résztvevők azonnali visszajelzéseiből már előre látom, nagy az érdeklődés, érdemes volt belevágnom, és a gyulai mellett már újabb helyszínek is szerveződnek. Az új lemezem egyik dalát is itt teszteltem le, és koncertszervezők, újságírók is gyakran keresnek meg ezúton, így könnyedén, percek alatt lebonyolódik bármelyik interjú. Mint például ez is…

Megvannak a régi osztálytársak!

Nők Lapja Közösségi Adatlap
 
Miért szeretjük az internetes közösségi oldalakat?Név: Pachmann Péter
Iwiw ismerőseinek száma: 2128
Foglalkozás: a Tények műsorvezetője
Ő mondta: „Azt gondolom, mindemellett, hogy, bár ezek a portálok tényleg sok mindenre jók, de az alapvető, mély emberi kapcsolatok ápolására semmiképp. Merthogy azt nem lehet virtuálisan, ahhoz kell egy kávé, egy korsó finom sör vagy egy pohár bor. És a másik élő, lobogó tekintete.”
Blogja: –

– Használom a közösségi oldalakat. És talán valóban ez a jó szó: használom, merthogy nemcsak azért regisztráltam, hogy tagja legyek ennek a virtuális baráti közösségnek, hanem azért is, mert ki akarom használni az előnyeit – magyarázza Pachmann Péter, a Tények műsorvezetője. – Amikor a regényem megjelent, akkor, hála az egyik közösségi portálnak, több száz könyvet adtam el, szinte az első napokban, rajtuk keresztül.

Pachmann Péter a regisztráció után számtalan régi barátját találta meg újra az interneten, és azt mondja, ez a folyamat akár függőséghez is vezethetne nála, hiszen élvezi, hogy rengeteget beszélgethet olyanokkal, akikkel régóta nem találkozott.

Hova regisztráljunk? – Közösségi site-ok a teljesség igénye nélkül

– Iwiw (www.iwiw.hu): A legnépszerűbb magyar nyelvű „barátgyűjtő oldal”, és a leglátogatottabb magyar weblap. 2002-ben indult, eredetileg osztálytársak, egyetemi ismerősök keresésére, és a velük való kapcsolattartásra jött létre. Különlegessége, hogy csak meghívással lehet regisztrálni, kapcsolatainkról térképet is rajzol, és azt is megmutatja, hogy az ismeretleneket mely ismerőseink ismerősein keresztül érhetjük el.

– Facebook (www.facebook.com): Nemzetközi közösségi site, amely a világ számos országában népszerű. A barátokkal való levelezés mellett írhatunk egymás üzenőfalára, képeket, zenéket, videókat, játékos tesztek eredményeit oszthatjuk meg egymással és közösen játszhatunk online játékokat.

– Twitter (www.twitter.com): 140 karakteres üzeneteket, vagyis sms-eket helyezhetünk el a profiloldalunkon, amelyet azok a twitteres ismerőseink is megkapnak, akik kérték ezt a szolgáltatást. A twitter segítségével valódi esemesekkel is kommunikálhatunk – mobiltelefonon.

– Orkut (www.orkut.com): A Google cég közösségi oldala, csak meghívással lehet bekerülni a rendszerbe, ahol közösségekhez csatlakozhatunk. Főleg Dél-Amerikában népszerű szolgáltatás.

– MySpace (www.myspace.com): Átmenetet képez a barátgyűjtő oldalak, a blogok és a hagyományos tartalmak között. Főleg zenészek, művészek körében népszerű, mivel ezen a honlapon viszonylag egyszerűen és gyorsan oszthatják meg másokkal munkáikat.

– Youtube (www.youtube.com): Videomegosztó oldal, a regisztrált felhasználók mozgóképes tartalmakat helyezhetnek el saját aloldalukon, amelyeket azután az egész világ megnézhet, kommentelhet.

– Flickr (www.flickr.com): A legnépszerűbb képmegosztó szolgáltatás. A feltöltött fotóinkat mindenki láthatja, regisztrált felhasználók pedig kommentelhetik is azokat.

– Google Docs: (docs.google.com): A Google internetes keresőt birtokló cég által fejlesztett dokumentumkezelő program lényege, hogy internetes felületen hozhatjuk létre szövegeinket vagy táblázatainkat, amelyeket ismerőseink is láthatnak vagy akár módosíthatnak is.

– G-mail (www.gmail.com): Szintén a Google cég „gyermeke”, a hagyományos e-mail fiókhoz képest többféle többletszolgáltatással rendelkezik. Az egyik ilyen „közösségi oldalas” megoldása, hogy láthatjuk, ki van éppen online, vagyis „fent a neten” a levelezőpartnereink közül, és velük akár chatelhetünk is.

 

Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán: Bemutatjuk a kétéves Zorkát! Még több az e heti Nők Lapjából:

Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán: Bemutatjuk a kétéves Zorkát! »
Ki lesz beteg ezen a télen? »
Három fogás – sütőtökből »
Létezik a Télapó az óvodások szerint? »
3 betartható módszer a stresszmentes mindennapokért »
Hálapénzt adni is korrupció? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top