Aktuális

Lelkünk titkai: Milyen nő az, akit a férfiak szépnek tartanak?

Sokan, sokféle magyarázatot adtak már arra, miért tetszik nekünk valaki, miért vonzódunk hozzá, miért tartjuk őt szépnek. Persze mindenkinek mást jelent a szépség – szoktuk mondani, de ha a nagy számok törvényét nézzük, akkor ez sem igaz egészen. Mert arcunk szépsége tükör, rajta vannak genetikai, hormonális jegyeink – és tudattalanul dekódoljuk azokat – legalábbis az evolúciós pszichológusok szerint.

Bereczkei Tamás, kutató, evolúciós pszichológus kísérleti személyeknek fotókat mutatott különféle arcú férfiakról és nőkről. Ő és kutatócsoportja arra a kérdésre kereste a választ, ki is tetszik nekünk, és lehet-e mindebből bármiféle következtetést levonni. Hogy mit találtak? Egészen pontosan behatárolható lett például, hogy milyen nő az, akit a férfiak szépnek tartanak.

Bereczkei tamás kutató, evolúciós pszichológus
Bereczkei Tamás kutató, evolúciós pszichológus

 
A női szépség

Nos, nagyon egyszerűen megfogalmazva: az átlagolt arcot látják kifejezetten vonzónak. Ez nem jelent egyet az átlagos arccal, olyan fizimiskát értünk alatta, amelyben az arc kirívóan egyedi vonásai eltűnnek – tehát az orr sem nem nagy, sem nem kicsi, ugyanez vonatkozik az állra, az arccsontozatra stb. Minderre több magyarázat is létezik – az egyik szerint azért van ez így, mert az ilyen külső szimmetrikusabb, és ezt a vonást általában is nagyon vonzónak találjuk. (Erről később még bővebben is szó lesz.) A másik magyarázat szerint azért, mert csecsemőkorunktól fogva érzékenyek vagyunk az átlagarcra. Fél éves korunkra az addig látott arcokból létrehozunk egy „prototípust”, azért, hogy képesek legyünk később az ettől eltérő egyedi vonásokat felismerni. Vagyis ehhez az átlagarchoz mérünk, viszonyítunk egész életünkben. Ez lesz az etalon. A kutatók egyébként ezt az átlagolt arcot számítógépes technikával az egyedi arcok összeolvasztásából hozták létre – amit azért fontos megjegyezni, (hölgytársaim különös figyelmébe ajánlom ezt a tényt), mert ilyen arc a valóságban nem létezik…

A fiatalság varázslata

Ha egyenként kezdjük el vizsgálni a női arc jellegzetességeit, akkor azt kell rögtön megállapítani, hogy minden vonzó, ami a fiatalságra utal. Ennek az egyik legfeltűnőbb jele, meglepő módon nem a szarkalábak hiánya, hanem az arckoponya és az agykoponya egymáshoz viszonyított aránya. Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb a koponyája az arcához képest (legnagyobb az arány csecsemőkorban), és ahogy öregszünk, úgy csökken ez a hányados. Ez olyannyira igaz, hogy a modellek és az ismert sztárok közül azt tartják a férfiak a legszebbnek, akik a 11-12 éves lányok arcjellegzetességeivel rendelkeznek. Vagyis minden férfi pedofil? Sejteni véljük, hogy a fiatalság varázslatának köze lehet a termékenységhez, de tudományos magyarázat még nem született. Különös tekintettel arra, hogy nem a tizenéves lányok a legtermékenyebbek.

Az ajkak és az áll

A fiatalságot tükröző vonások után a legfontosabbak az arc azon jellegzetességei, amelyek a női nemi hormonok hatására alakulnak ki. Az ösztrogén felelős ugyanis több jellegzetes arcvonásunkért. Ez határozza meg, milyen az állunk, mennyire csontos az arcunk, és mennyire telt az ajkunk. Minél magasabb az ösztrogénszint, annál teltebbek lesznek az ajkak, annál kevésbé lesz csontos az arc, annál kisebb lesz az áll, vagyis annál vonzóbb az arc. Mondhatjuk tehát, immár nem közhelyszerűen, hogy a nőies nők lesznek a befutók. A férfiak egy számítógépes program segítségével extrém módon nőiessé tett arcokat találják a leggyönyörűbbnek, még akkor is, ha tudják, ilyen a valóságban nem létezik. Ez azért különösen érdekes, mert a nők – a férfiakkal ellentétben – nem kedvelik az extrém módon férfiassá tett arcokat. Azt inkább félelmetesnek tartják.

Lelkünk titkai: Milyen nő az, akit a férfiak szépnek tartanak?

Hosszú haj

Bár mi, nők pontosan tudjuk, hogy a hosszú haj „jön be” a férfiaknak, mégis ezerféle változatban hordjuk a hajunkat. Azt azonban, hogy miért van ez így, még a tudósok sem sejtik. A hosszú haj „kitermeléséhez” ugyanis rendkívül sok energiára van szüksége a testünknek, mert rengeteg fehérjét felemészt, miközben semmilyen különösebb biológiai értelme nincs. Hacsak az nem, hogy tetszik. A számítógépes vizsgálatokból is az derült ki, hogy a hosszú hajú nők viszik a pálmát. A kutatók úgy hiszik, jobb egészségi állapotot kötünk hozzá, azért ennyire vonzó. Tény és való, hogy a haj minősége összefüggésben áll az anyagcserével és a genetikai adottságokkal – csak a jó testi kondícióval rendelkező nők engedhetik meg maguknak, hogy dús, tömött, fényes hajat növesszenek. A hosszú haj vonzása még a gyerekek között is érvényesül. Egy másik vizsgálatból kiderült, hogy az óvodás kislányok is inkább azokat választják barátnőjüknek, akiknek hosszú a hajuk.

Milyen férfi tetszik a nőknek?

Az evolúciós pszichológusok szerint ez attól függ, milyen célra van szükség a férfira az adott pillanatban. Szeretőnek – becserkészve néhány szuper jó gént, vagy éppen apának, hogy a meglévő utódokról valaki gondoskodjon. Tudniillik a kettőt egy férfiban ritkán lehet fellelni… Félreértés ne essék, itt most nem egyedi eseteket boncolgatunk. A nagy számok azonban azt mutatják, hogy még a legszigorúbb kultúrákban is, ahol a nőket számtalan erkölcsi szabály korlátozza, a gyermekek 5-6 százaléka nem a nő hivatalos párjától származik. A nagyvárosi kultúrákban ez az érték 10-20 százalék között lehet. Egyszóval, ha a férfi apának kell, akkor a nők az olyan férfiakat részesítik előnyben, akiknek több feminin, azaz nőies vonásuk van. Legkedvezőbb az arány – legalábbis a számítógépes elemzések ezt mutatják -, amikor 10-20 százalékkal nőiesebbek a vonásaik az átlagos férfiarchoz viszonyítva. Az ilyen arcot a nők általában barátságosabbnak, együttműködőbbnek, családszeretőbbnek gondolják, mint a kifejezetten férfias arcokat.

Abban az esetben viszont, ha nem apaszerepre kellenek… nos, ilyenkor előnyösebb a 10-20 százalékkal férfiasabb arc. Hogy milyen az? A tesztoszteron uralja – ez a legfontosabb férfi nemi hormon, amelynek jelei jól felismerhetőek a vonásokon. Ilyen a széles áll, az erőteljes arccsont. A férfi nemi hormon megnyújtja a csontozatot, és karakteressé teszi az arcot. S hogy miért vonzó? A hormon biztosítja az aktivitást, ez teszi őket agilissá, ettől vágynak a szexre, ettől lesznek olykor túl bátrak is. A hagyományos társadalmakban ők jutottak vezető szerephez. Ma már nem csak ettől függ a társadalomban betöltött pozíció, evolúciós örökségünktől azonban nehezen tudunk szabadulni. Másik oldala: a tesztoszteron hosszú távon nem túl egészséges, mert erőteljesen rombolja az immunrendszert. Vagyis csak az engedheti meg magának, hogy magas férfinemihormon-szintje legyen, aki elég jó génekkel rendelkezik ahhoz, hogy a negatív hatásokat kivédje. Ezért ellenállhatatlan a férfias férfi – szuper génjei vannak!

Ami mindkét nemre érvényes

A szimmetrikus arcot mindkét nem tagjai vonzónak találják – és ennek is evolúciós értelme van. Az arc ugyanis egész pontos képet ad a test egészségi állapotáról. Mindannyian szimmetrikus arccal születünk, és csak az idő múlásával válnak vonásaink aszimmetrikussá, méghozzá annak hatására, hogy a növekedés során különféle mutációk, fertőzések, betegségek, fizikai és lelki stressz ér bennünket. Azoké változik meg kevésbé, akik ellenállók a betegségekkel szemben, vagyis valószínűleg jó génekkel, ezen belül magas genetikai sokféleséggel rendelkeznek. Ez különösen régen hordozott fontos üzenetet, de a mai tudomány is igazolta ezt a feltevést. Kimutatták ugyanis, hogy a szimmetrikus arcú emberek kismértékben ugyan, de jobb immunrendszerrel rendelkeznek.

Önértékelés

Könnyen lehet, hogy csak kevés evolúciós szépségjeggyel rendelkezünk a fentebb felsoroltak közül. De nincs ok az elkeseredésre. Számtalan formájú arc lehet vonzó, még akkor is, ha túl hosszú az orrunk, vagy nőként túl erős az álkapcsunk és az egyik szemünk nagyobb, mint a másik. A való életben ugyanis az egész arc harmóniája számít. Bár nem árt néha rácsodálkoznunk, hogy választásainkban mennyire játszanak szerepet evolúciós, biológiai tényezők. Csakhogy az ember bonyolult lény, és az önértékelésünk legalább ennyire meghatározó. Számtalan vizsgálatban igazolódott, ha úgy gondoljuk, hogy szépek vagyunk, akkor elsősorban a másik nem vonzóbb tagjaival fogunk kapcsolatba lépni. Ha viszont kedvezőtlen kép alakul ki magunkról, akkor csak a „csúnyábbakkal” merünk kezdeni. Tudattalanul a hozzánk hasonló kategóriájú partnereket keressük. Az evolúciós pszichológusok ennek részleteit is vizsgálták már. De erről talán majd legközelebb.

Pokorny Lia: Már gyerekként is bohócnak készültemMég több az e heti Nők Lapjából:

Pokorny Lia: Már gyerekként is bohócnak készültem »
D. Tóth Kriszta: Rosszullét, pánik »
3 csupa csokis recept »
Meryl Streep: Anyám utált főzni! »
Olyan vagyok, mint mindenki más, csak ballal fogok kezet »
Önálló személyiség a mobilod? »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top