Aktuális

Miért különbözik a női és a férfi humor?

A férfiagy elképesztő mennyiségű viccet képes tárolni. Akad olyan férfi, aki azt a viccet is fel tudja idézni, amelyet az általánosban hallott, miközben fogalma sincs róla, hogy hívják a fia barátait. A nők némileg másképp állnak a humorhoz. De a kifinomult változatában nyugodtan versenyre kelhetnek a férfiakkal.

Funny girls avagy ki nevet a végén?Hogy miért másképp humoros egy nő és egy férfi? És miért mást találnak viccesnek? Mert a férfiak és a nők gyökeresen másként kezelik az életet és a komoly érzelmi témákat. Egy tragédia után például a nők nyíltan kimutatják az érzelmeiket, a férfiak inkább elfojtják azokat. Amin a nő sírva fakad, abból a férfi viccet gyárt. A férfiak életében a humor három célt szolgál: előnyt szerezni a többi férfival szemben, feldolgozni a traumatikus eseményeket és elismerni a – sokszor fájdalmas – igazságot. A nők azonban az egymás közötti rangsort, a feszültségoldást és az őszinteséget nem humorral oldják meg.   Ha a férfi szomorú, viccel A vicc a férfiak legfontosabb kommunikációs csatornája. Valahányszor globális tragédia történik, a világ e-mail hálózatára rátelepednek a fekete humor hímnemű megszállottjai. Amíg a nők egy tragédia után nyíltan kimutatják érzelmeiket, a férfiak inkább elfojtják őket. A pasik jellemzően viccben beszélnek a történtekről, s nem mutatnak közben érzelmet, mert az gyengeségről árulkodna. A lelki fájdalmat a férfi többnyire humorral kezeli. Ha nehezére esik beszélni valamilyen érzelmi eseményről, az arról szóló viccen annál jobban fog nevetni, a nő szemében azonban ilyenkor szívtelennek és érzéketlennek tűnik. A férfiak nemigen beszélnek szexuális életükről más férfiakkal, tehát viccet mesélnek róla, s ezzel mintegy kiteregetik a szennyest. Minél nagyobb a férfi fájdalma és frusztrációja, annál jobban élvezi a viccet.   Miért komolyabbak a nők?

Agy-rétegfelvételek eredményei szerint, a férfiak inkább azokon a dolgokon nevetnek, amelyek a jobb féltekét stimulálják, a nők fordítva. A kamasz fiúk humorának középpontjában (a nők számára rejtélyes módon) az anyagcsere-folyamatok állnak. Halálra röhögik magukat azon, ha a pucér feneküket mutogatják egy csapat apácának, pillanatragasztót kennek a vécéülőkére, böfögő- és szellentő-versenyt rendeznek, vagy meztelenül és részegen a lámpaoszlophoz kötözik a barátjukat annak legénybúcsúján, majd magára hagyják (mint a példa mutatja, a „szellemi kamaszkor” akár a harmincas évekig is elhúzódhat). A Kész átverés tipikus férfiműsort egy nő ritkán találja viccesnek. A nő rosszul érzi magát attól, ha valakit kényelmetlen helyzetbe hoznak, mert ösztönösen együtt érez az áldozattal. Ezért volt érdekes annak idején Stahl Judit műsora, amikor japán riporterként hozta kínos helyzetbe a média világából toborzott áldozatait, mert egy nő ritkán érzi jól magát a beugrató enyhén pszichopata szerepében.

Nem baj, ha csúnya, csak legyen vicces!

Miért több a vicces férfi, mint a nő? Istenem, mert muszáj nekik. Az evolúció során mi, nők mindig is a vicces férfiakat választottuk a sótlanokkal szemben. Azoknak a férfiaknak, akiket nem áldott meg a Teremtő más, látványos előnnyel, még mindig ott volt a lehetőség, hogy megnevettessék szívük választottját. Egy, a Stanford Egyetemen végzett vizsgálat szerint, a nők kevésbé tudják előre kiszámítani egy vicc poénját, ezért jobban is élvezik azt – és ekkor még csak a humor befogadásáról beszélünk, nem pedig a gyártásáról. Ha egy nő azt mondja a férfinak, hogy vicces, ez nagyjából azzal egyenértékű, mint amikor a férfi őt vonzónak nevezi. Fordítva ugyanez nem így működik. A nő számára viccesnek lenni nem élet-halál kérdése. Több felmérés szerint a férfiaknak annyi elég, ha a nő vevő a humorukra.

Az öt legviccesebb női szerző a Nők Lapja szerint:

1. Sophie Kinsella

Funny girls avagy ki nevet a végén?39 éves, angol, valódi neve Madeleine Wickham. 17 éve házas, három gyereke van.

Legviccesebb könyve: az Egy boltkóros naplója sorozat.

A filmes adaptációban Isla Fisher és Hugh Dancy játsszák a főszerepet.

Kedvenc idézetünk: „Ha azt kérdezed, Becky túlköltekezett-e, olyan, mintha azt kérdeznéd, vajon a pápa katolikus-e.”

Funny girls avagy ki nevet a végén?2. Sue Townsend

53 éves, angol.

Legviccesebb könyve: Az Adrian Mole naplója sorozat. 1985-ben filmesítették meg.

Kedvenc idézetünk: „Pandora tegnap éjjel a vidrakaviccsal a kezében aludt el. Bár én lettem volna az a vidrakavics!”

3. Helen Fielding

Funny girls avagy ki nevet a végén?51 éves, angol. 2004-ben adott életet első gyermekének, az apa a Simpsons rajzfilmsorozat egyik forgatókönyvírója. Korábban Richard Curtis barátnője volt, aki a Négy esküvő és egy temetés, illetve a Sztárom a párom romantikus komédiákat írta.

Legviccesebb könyve: a Bridget Jones naplója sorozat.

Kedvenc idézetünk: „Fogyókúrázni fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzőterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak.”

4. Nora Ephron

Funny girls avagy ki nevet a végén?68 éves, amerikai író, forgatókönyvíró, rendező és producer. Néha együtt ír a húgával, Delia Ephronnal. Volt férje, Carl Bernstein újságíró a Watergate-botrány egyik kirobbantója.

Leghíresebb filmjei: Harry és Sally, A szerelem hullámhosszán

Magyarul is megjelent könyve: Sirámok a nyakamról

Kedvenc idézetünk: „Mikor veszek egy könyvet, mindig a végén kezdem. Így ha elpatkolok, akkor is tudom a végét.”

Funny girls avagy ki nevet a végén?5. J. K. Rowling

44 éves, angol, valódi neve Joanne Murray.

Legviccesebb könyve: a Harry Potter-sorozat, amelyből több mint 400 millió példány fogyott a világon, és a filmváltozatok is a legnagyobb kasszasikerek.

Kedvenc idézetünk: „A gyerek szavát, hiába is őszinte, nem hallják meg, akik elfelejtettek hallani.”

 

Szulák Andrea: Gyerekem lett, és minden átalakultMég több az e heti Nők Lapjából:

Szulák Andrea: Gyerekem lett, és minden átalakult »
D. Tóth Kriszta: Vele vagy nélküle? »
Variációk körtére – mesés őszi receptek »
Minden kezdet nehéz? – A legfontosabb első alkalmak »
Kerekes székben – mégis boldogan »
Miért nem megy ki a divatból a Fenyő? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top