Aktuális

Tamással, sülve-főve: Isteni barackos receptek

Miért hívják őszinek, amikor nagyon is nyári? Tudja valaki? Hiszen elég, ha csak megcsapja az illata az orrunkat, és már az tele van napfénnyel, árnyas kerttel, vízparttal, még romantikával is. Tamás fokozza az élvezeteket.

A legvidámabb: barackElképesztően finom, és elképesztően egészséges. A és B – vitamin bőven van benne, kalcium is, tisztító hatása egyértelmű, hiszen 85-90 százaléka víz! Ebből következik, hogy nyersen, frissen a legfinomabb, de lekvárnak, befőttnek is csodás, nem beszélve a pálinkáról, likőrről…

Ha ellenállunk a csábításnak, és nem faljuk be – ez esetben szó szerint – szőröstül-bőröstül a gyümölcsöt, akkor készíthetünk belőle, Tamás útmutatása alapján, egy klasszikus fagylaltkelyhet. Ennek fő ismérve, hogy hozzávalói külön-külön is finomak, de együtt még finomabbak.

A barack használható süteményekhez is, bár nem olyan strapabíró, mint a meggy, ezért nem ez az ideális felhasználási módja. Ám a séfünk által ajánlott karamellás pite igazi különlegesség. Ha édességben gondolkodunk, tegyük hideg túrókrémbe, joghurtba, olyasmit keressünk, amihez nem kell sütni a gyümölcsöt, amihez nyersen használhatjuk.

És persze húsok, mármint szárnyas húsok kiegészítője is lehet, de vigyázzunk, mert a fűszerek nem igazán illenek hozzá. Talán csak a gyömbér és a meghökkentő chili!

A baracknak szerencsére számtalan fajtája terem nálunk, így igen hosszan élvezhetjük. Ne sajnáljuk magunktól!

Peche Melba

Hozzávalók: vanília fagylalt kb. 40 dkg, 4 db őszibarack, 20 dkg mirelit málna, 5 dkg cukor,

A barackot meghámozzuk, félbevágjuk és kivesszük a magját. Ha nem jön le a héja, dobjuk egy pár másodpercre forró vízbe, majd tegyük át jeges vízbe és akkor könnyebb dolgunk lesz. A málnát a cukorral együtt 15 percig főzzük, majd átszűrjük és lehűtjük. Fagylaltos kehelybe vagy tálba vanília fagylaltot gombócozunk, rátesszük a barackot és meglocsoljuk málnavelővel.

A legvidámabb: barack

A Nők Lapja 36. számában két további fenséges-barackos receptet találhattok (Barackos-karamellás süti, Gyömbéres csirke, pisztáciás barackkal)!  

Jó tudni:

Az őszibarack a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcs. Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack.

Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ám a kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nemcsak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült.

Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. A sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.

Hazánkban a sárga- és fehérhúsú, maghoz kötött és magvaváló fajták egyaránt megtalálhatók. A nektarin csak héjában különbözik az őszibaracktól, gyümölcshúsában nincs különbség. A nektarint a természet játéka hozta létre. Az új génmutációt hordozó fákat azután már a kertészek fedezték fel, és tenyésztették tovább.

A piacokon változatos színben, formában, ízben találkozhatunk a barackkal. Kedvelt a sárga, az utóbbi években pedig egyre népszerűbb, zöldes vagy fehérhúsú fajta. A legújabbak a sima héjú nektarinok, az augusztustól érő, pirosas húsú és igen ízletes vérbarackok és a lapos, pogácsa alakúak. Újra hódít a hagyományos magyarfajta, a fehér húsú, nagy gyümölcsű Mariska.

Ha barackot szeretnénk vásárolni, legyen nálunk kosár vagy nagyobb doboz, mert egyébként, mire hazaérünk vele, összetörődik az érzékeny gyümölcs.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top