Aktuális

Keressük a rossz álmok okát!

Kamaszkorra alakul ki életritmusunk, szerencsés esetben hét-nyolc órás éjszakai pihenéssel. Ha ennél sokkal többet vagy kevesebbet alszunk, az bajt jelezhet. Íme néhány tanács minden korosztálynak, mit tehetünk az alvászavarok ellen.

Kisgyerek- és kamaszgondok

– A fiam a legvadabb kamaszkorában éjjel is számítógépezett, tévézett. Pedig megbeszéltük, hogy minden este tízkor, szünidőben pedig legkésőbb éjfélkor van lefekvés – meséli Tóth Elizabet, a tizenhét éves Gergely anyukája. -Próbálkoztam mindennel. Végül eltiltottam a képernyőtől, és ez használt. Bár így is észrevettük, hogy néha megvárta, míg elmegyünk aludni, és utána bekapcsolta a tévét. Húzós időszak volt, de szerencsére elég gyorsan elmúlt. Talán azért is, mert kiskorától kezdve rendszerességre tanítottam. Ma is ragaszkodunk a közös vacsorához.

Várdi Visy Katalin osztályvezető főorvos
Várdi Visy Katalin, osztályvezető főorvos

– A napirend különösen kisgyermekkorban lényeges. Egyszer-egyszer, nyaraláskor megengedhető az ettől való eltérés – mondja Várdi Visy Katalin, a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Alváslaboratóriumának osztályvezető főorvosa. – Az új helyszíntől, a megváltozott napirendtől a kicsi este nehezen alszik el, fel-alá rohangál, nyafog. Ennek az az oka, hogy a fáradtságtól túlpörög, ezért nem érzi az álmosságot. Ha ismét a megszokott környezetébe kerül, visszaáll a rend. Bevált módszer, hogy elalvás előtt mindig ugyanazt a rítust csináljuk végig, például egy jó mesével zárjuk a napot. A kedvenc történetet hallva az idegen környezetben is nyugodtan, könnyebben szunnyad el.

A három-négy évesek gyakran álmodnak, felriadnak. Ha az álmokat felidézik, mindig beszéljük meg velük.

A riasztónak tűnő gyermekkori alvászavaroktól, például az alvajárástól sem kell megrémülnie a szülőnek. Általában nincs más teendő, mint olyan környezetet teremteni számára, ahol a pici nem sérülhet meg, és várni, míg maguktól megszűnnek a tünetek. Legtöbbje kamaszkorra elmúlik, és csak ritkán igényel orvosi beavatkozást.

– Kiskamaszkortól probléma, hogy nem akar aludni menni, kimaradozik. Heti egy-egy alváshiány behozható, nem lesz belőle baj. Ha azonban a kamaszgyerek állandóan későn fekszik, akár le is lassulhat a növekedése – folytatja a doktornő. – Nekem is kiskamaszaim vannak, tudom, hogy a nyári táborban és utána is nehéz őket ágyba küldeni. Úgy szoktatom vissza őket, hogy megkeresem, mit szeretnek csinálni, és közvetve én is részt veszek benne. Például kedvelik a kalandjátékokat. Meghívom a barátaikat egy játékpartira, ilyenkor nálunk is alhatnak. Ők találhatnak ki egy történetet, irányíthatnak, akár csatázhatnak is. Én csak helyszínt, ételt, italt biztosítok számukra. Cserébe megegyezünk, meddig maradhatnak fönn.

A nagykamaszokat a szülők már nem nagyon befolyásolhatják. Jó megoldás lehet, ha sportolnak. Az edzéstől kifáradnak, és utána már nem is nagyon lesz kedvük éjszakázni a gép előtt ülni vagy bulizni menni. Ráadásul még az életmódjuk is rendszeresebb lesz. A mozgás mindenkinek javasolt, de lehetőség szerint ne este tegyük, mert akkor a szervezetünkben termelődő endorfintól aktívabbak leszünk.

A fiataloknál a legsúlyosabb probléma a drogozás. Amíg élnek a kábítószerekkel, addig általában éjszakáznak. Miután felhagynak az élvezeti szerekkel, akkor is előfordulhat, hogy nem tudják átaludni az éjszakát. Drogok okozta alvászavar esetén mindig szakemberhez kell fordulni!

Segítség a felnőtteknek

A doktornő a felnőttek számára is tud jó tanácsokkal szolgálni:

– Gyakran kényszerülünk arra, hogy éjjel dolgozzunk. Ha egy szervezet egészséges, akkor ezt kompenzálni tudja. Amint vége a felfokozott tempónak, visszaáll az eredeti alvásidő. amennyiben valaki alkalmanként nem tud elaludni, annak segíthet egy pohár bor, vagy mézes tej, de bármely nem koffeines meleg ital is jól hat. Ez lehet gyógyfüves tea, például macskagyökérből, levendulából, citromfűből. Kaphatók gyógynövény-kivonatból készült altatótabletták is, ezeket használhatjuk. Lényeges, hogy a hálószoba hőmérséklete sose legyen húsz Celsius-foknál több, és rendszeresen szelőztessünk, mert melegben nehéz elaludni. Ha éjjel felébredünk, semmiképp ne nézzük meg az órát, mert idegesek leszünk attól, hogy mindjárt reggel van. Ettől nem tudunk visszaaludni.

Keressük a rossz álmok okát!

 

Vannak olyan élethelyzetek is, amikor az ember huzamosabb ideig nem alszik jól, ennek oka lehet egyszerűen egy utazás, de megrázó élmények, például gyász is. Erre az esetre vannak olyan modern altató-készítmények, melyeket a háziorvos is felírhat. Ha nem használnak, és négy-hat hét után még mindig alvászavarunk van, mindenképpen keressünk fel egy szakorvost.

Ahogy idősödünk, egyre csökken az alvásigényünk. Az idős emberek gyakran nehezen alszanak el, vagy nem alusszák át az éjszakát. Kevesebbnek érzik az alvásmennyiséget, mint amennyi az valójában. Ez az inszomnia, amely bármikor, de jellemzően felnőttkorban alakulhat ki. Hátterében állhat pszichés ok, aminek tisztázása nehéz, hosszadalmas folyamat. Gyakran lehet depresszió, reuma, allergia, reflux kísérője.

A horkolás gyakoribb férfiaknál, mint nőknél, náluk is megjelenhet azonban a változókorban. Amennyiben egyenletes, általában nem okoz problémát. Ha az alvó egyenetlenül vagy nehezen veszi a levegőt, olykor akkorát horkant, hogy föl is ébred, ami veszélyes állapot. Tévhit, hogy légzési apnoé csak túlsúlyos, magas vérnyomással küzdőknél fordul elő! Előjele lehet a stroke-nak és a szívinfarktusnak is.

Alvászavarok, amelyekkel mindekképpen orvoshoz kell fordulni:

Inszomnia – nem elegendő mennyiségű és minőségű alvás több mint négy héten keresztül.

Narkolepszia – túl sok alvás, a beteg bárhol, állva is képes elaludni.

Paraszomnia – bizarr dolog művelése álomban, amire másnap nem emlékszünk.

Alvási apnoé – légzéskimaradással társuló horkolás.

Periodikus lábmozgás – kényszeresen mozogó láb, nem lehet megállítani.

Rossz óra a szervezetben – nagyon koránra vagy túl későre tolódó alvás.

Alváshigiénés tanácsok:

* Minden nap azonos időben keljünk és feküdjünk!

* Sportoljunk rendszeresen, de lefekvés előtt 3-4 órával már ne!

* Lefekvés előtt ne fogyasszunk erős, zsíros ételt, alkoholt, koffeines italt, ne dohányozzunk!

* Legyenek elalvás előtti rituáléink!

* Alakítsunk ki megfelelő környezetet a hálójában (tiszta levegő, maximum 20oC, csendes, sötét, megfelelő páratartalom)!

* Elalvásunkat segíti a meleg fürdő, a relaxáció és egy pohár tej.

* A hálószobát csak alvásra és a szexuális együttlétekre használjuk!

* Ne feküdjünk le túl korán, és ha fél órán belül nem alszunk el – illetve felébredünk és képtelenek vagyunk visszaaludni -, keljünk fel az ágyból, menjünk át egy másik szobába, foglaljuk el magunkat! Csak akkor térjünk vissza az ágyunkba, ha kellően álmos!

* Ha felébredünk, ne nézzünk automatikusan az órára!

Bővebb információk:
www.alvasdiagnosztika.hu
www.alvascentrum.hu
www.alvasterapia.hu
www.alvastarsasag.hu

 

Csisztu Zsuzsa: Amikor elkvesztettem anyukámat, megtaláltam a páromatMég több az e heti Nők Lapjából:

Csisztu Zsuzsa: Amikor elkvesztettem anyukámat, megtaláltam a páromat »
Egy anya, két gyerek »
Hóvégi takarékos kukoricázás »
Gazdi- és kutyahoroszkóp – vajon összeilletek? »
Siettetett gyerekek – zebebölcsi, angol óra az oviban »
Kisbabát ajándékba – a gyerekkori barátnőtől »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top