Aktuális

Nigella Lawson felforgatta a főzőműsorok világát

Ha ez a cikk étel lenne – méghozzá kedvenc tévés szakácsnőnk, Nigella konyhájából –, habos, gyümölcsös desszert lenne, tele éjszakai nassolásra csábító kalóriával. Persze azért éreznénk benne egy kis keserű ízt is, de csak azért, hogy kiemelje az édeset. És ami a legjobb, mindössze három perc alatt elkészülne, mert csupa előre gyártott mondatot, bekezdést kéne benne összekeverni, úgy, ahogy az étteremkritikusból lett műsorvezető is teszi receptjeiben.

Három világhírű séfet mutatunk be nektek – magyar kollégáik segítségével. Olyan „párosokat” kerestünk, ahol úgy éreztük, van némi szellemi (gyomori) rokonság.

Nigella édesanyja éttermében tanulta meg, mennyire fontosak a friss alapanyagok, később pedig étteremkritikusként szolgálta az
Nigella édesanyja éttermében tanulta
meg, mennyire fontosak a friss alap-
anyagok, később pedig étteremkritikus-
ként szolgálta az “evés művészetét”

Ki látott már olyan tévés szakácsot, aki a műsorában egész egyszerűen bejelenti, hogy kicsit már unja ezt a nagy főzést, ezért most – meggyorsítandó az amúgy nagyjából öt perce folyó vacsorakészítést – egy egészen gyors vöröskáposzta-salátát fog készíteni. „Hogy hogyan? Megvettem a boltban az üveges változatot. Véleményem szerint az emberiség alulértékeli az üveges vöröskáposzta-salátát.” – közli Nigella Lawson, mindezt olyan mosollyal, hogy rögtön elhisszük, nincs is nagyobb kulináris élmény egy üveg Londonban beszerzett konzerv salátánál. De Nigella tulajdonképpen bármiből hajlandó a konzervet, a dobozost, a készet választani, mert szerinte nem a konyhában eltöltött idő, vagy a remekbe kivitelezett szakácsmutatványok számítanak, hanem az elkészült étel íze, és persze az, hogy minél előbb, minél finomabbat ehessünk. „Nem vagyok képzett szakács, az én mesterségem az evés!” – hangzik Nigella jelmondata, amelyet szerte a világban átvettek a tévés szakácsnők. S amely miatt sok szakképzett, Michelin-csillagokkal büszkélkedő séf igencsak megorrolt Nigellára. Mert bizony ő tényleg az evést helyezi műsorai középpontjába. Álljon itt ennek bizonyítékául az angol hölgy egyik kedvenc desszertreceptje: vaníliafagylaltot kever össze kekszmorzsával, cukorkákkal, és egy kevés házi karamellszósszal. Vágóképekkel és magyarázattal együtt az egész nem tart tovább három percnél. S hogy az evés szenvedélyét is illusztrálja, a műsor zárójelenetében, éjszaka kilopakodik a hűtőszekrényhez, és huncutul csillogó szemmel megdézsmálja a karamellszószt. Háziasszonyok és dietetikusok kedvéért eláruljuk, a szószba finomított kristálycukor, barna nádcukor és cukorszirup került, no meg egy kis tejszín is, mert ahogy pár perccel korábban kifejtette: „Ennél az édességnél tényleg nincs értelme a kalóriákat számolni!”

Diétán az édesszájú műsorvezető

Nigella édesszájúsága miatt a nézők szezonról szezonra követhették, ahogy a műsorvezető kerekedik, mígnem az idén alkut ajánlott neki a producere: választhatott, hogy a kamera ezentúl csak deréktól felfelé mutatja, vagy diétába kezd, és ledolgozza megnövekedett fenekét. Nos, a hivatásos evő úgy döntött, eljött az ideje a hivatásos fogyókúrának. „Annak ellenére döntöttem így, hogy meggyőződésem, a soványság a nők mániája, a férfiak azt szeretik, ha egy nőnek kerekdedek a formái!” – közölte egy interjúban, de azért elszánt fogyókúrába kezdett. Ami persze nem azt jelenti, hogy lemondott volna az ízek öröméről. Ehelyett személyi edzőt fogadott, s a rendszeres mozgás mellett csökkentette a napi kalória-bevitelét, de ezt is inkább a zsírok mennyiségének visszafogásával, és nem a cukor kiiktatásával tette. „Egy kis édességnek minden napomba bele kell férnie!” Legújabb műsorában a nézők immár egy vékonyabb Nigellát kapnak majd, igaz, a változás nem lesz látványos, hiszen már évek óta kifejezetten az alakjára szabott kardigánokban és fekete nadrágokban állt a kamerák elé, hogy kihangsúlyozza dekoltázsát, és vékonyabbnak mutassa egyre kerekedő csípőjét, fenekét.

Rettegett kritikus a tűzhelynél

Nem szakácsnő, hivatásos evőA nem mindennapi szakácsnő karrierje sem volt hétköznapi. Gasztronómiai újságíróként és étteremkritikusként kezdte pályáját. Barátai szerint mostani kritikusai azok a séfek, akik egykor rettegtek a fekete hajú lánytól, mert néhány pontos és kíméletlenül őszinte mondattal éttermeket tett tönkre vagy sikeressé. Első könyve Hogyan együnk? címmel jelent meg, s az addig megszokott szakácskönyvekhez képest igencsak meglepő volt egyszerűsége. Az igazi áttörést második kötete hozta meg számára. A Hogyan váljunk házi istennőkké? után tévés szerződést kapott, s azóta évente kerül a képernyőre egy-egy újabb Nigella-műsor. Televíziós szakemberek szerint Nigella sikerének titka, hogy ő volt az első tévés szakácsnő, aki szakított a diktatorikus főzőműsorok alaptípusával. Ő ahelyett, hogy szaktudásával kérkedne, s pontról pontra meghatározná, milyen a jó húspác, ilyesfajta utasításokkal látja el nézőit: „Én így csinálom, de ne feledkezzünk el az alkotói szabadságról, önök csinálják ízlés szerint!” Emellett pedig olyan szenvedéllyel kóstolja az ételeket, hogy nehéz nem elhinni, ezek valóban finomak. Nézői közül számtalan férfi (és nő) vallja be, hogy Nigella előtt eszébe sem jutott, hogy főzzön, az angol szakácsnő szenvedélyessége (és egyszerű receptjei) azonban meghozta kedvét a főzéshez. Ráadásul a műsorokat nemcsak az evés szenvedélye, hanem az élet szeretete is áthatja.

„A tragédiákon is a főzés segített át”

Barátai szerint Nigella munkamániás. Pontosabban élete tragédiái elől menekül a munkába. „A konyha számomra az a hely, ahol mindig megnyugszom, feltöltődöm. Akkor vagyok a legboldogabb, ha új ízkombinációkat próbálhatok ki” – vallotta meg egy interjúban, de arról szinte sohasem beszél, hogy pont akkor vesztette el férjét, amikor első tévés sorozata végleg sztárrá tette. John Diamond és Nigella kapcsolata még 1986-ban kezdődött a The Sunday Times szerkesztőségében. A két újságíró barátsága fokozatosan alakult át szenvedélyes szerelemmé. S mivel mindketten rajongtak az olasz konyháért, hétévi ismeretség után Olaszországban házasodtak össze. „De csak azért, hogy biztosak lehessünk benne, igazi olasz esküvői menünk lesz!” Nigella és John tökéletes páros voltak együtt, imádtak főzni, beszélgetni, hatalmas társasági életet éltek, egészen addig, amíg 1997-ben a férfinél torokrákot diagnosztizáltak. Nigella öt évig ápolta otthon beteg férjét. S bár úgy tűnt, Johnt senki sem pótolhatja az életében, két évvel a halála után Nigella ismét férjhez ment. Ezúttal is egy barátság változott át szerelemmé: „Charles akkor állt mellettem, amikor a legnagyobb szükségem volt egy igaz barátra, mert elvesztettem a férjemet” – mondta Charles Saatchiról, az ismert üzletemberről, aki mellett úgy tűnik ismét felhőtlenül boldog. A műsorvezetőnek első férjétől két gyermeke született, de nem kizárt, hogy Charlesszal is vállalnak egy kicsit. „Egyelőre nem gondolkodunk ezen, csak élvezzük a közös életet, és igyekszünk jókat enni” – válaszolta egy újságírói kérdésre. S jó hír a tévénézőknek: Nigellát nemcsak a tragédiák sarkallják újabb műsorok megalkotására, boldogságát is a konyhában vezeti le, így számíthatunk rá, hogy hamarosan újabb műsora kerül a képernyőre.

Nem szeretne főzőműsort a szakácskirálynő

Sára Zsuzsa
Sára Zsuzsa

– Nem igazán kedvelem Nigellát, nekem ő túl negédes! – mondja Sára Zsuzsa, az Arany Kaviár étterem séfje, az ATV Szakácskirály című versenyének győztese. – Azt más szakácsokban sem bírom, amikor túl fellengzősen főznek, vagy túlmagyarázzák az ételeket. Amikor Nigella csilit aprít, és közben ragyogó arccal meséli, hogy ez a vörös színű paprika majd feldobja a tavasziasan zöld spárga színét, és együtt milyen gyönyörűek lesznek, akkor gyorsan elkapcsolom a tévét. Nekem ez sok, de azt látom, hogy sajnos, ezt a stílust a magyar tévés szakácsok is átvették tőle. Azt viszont szeretem, hogy nem bonyolítja túl az ételeket, és hogy sugárzik belőle a természetesség. Sokan ügyetlenkednek a tévében, például a habkártyával, Nigella simán belenyúl kézzel a tálba, majd lenyalja az ujját. Persze ez nem a leghigiénikusabb megoldás, de nyilván minden háziasszony megteszi néha. Ráadásul ő azon kevés tévés szakácsok egyike, akin látszik, hogy ért az alapanyagokhoz, az ételekhez, és ez elismerésre méltó.

Kiss Zsuzsa a nagymamájától leste el a főzés alapjait, s azt mondja, neki köszönheti azt is, hogy az érettségi után szakács-cukrász szakon tanult. Zsuzsa egy tévéműsorban nyerte el a szakácskirálynő címet, mégis azt mondja, ő sohasem lesz a magyar Nigella. – Nem szeretek szerepelni. A műsorba is a főnököm nevezett be, és csak később szólt nekem is, hogy mehetnék versenyezni, ha van kedvem. Három adásban kellett főznöm, de az első alkalommal annyira rosszul éreztem magam a kamerák előtt, hogy azt kívántam, bárcsak én esnék ki. Erre meg is volt az esélyem, mert kifutottam az időből, pedig nem volt bonyolult a gyömbéres csirke, amit készítettem. A zsűri mégis továbbjuttatott. Azt hiszem, azért nyertem, mert egyszerű ételeket készítettem el, de igényesen.

Jövő héten a káromkodós angol szakácsot, Gordon Ramsay-t mutatjuk be nektek.

Pápai Erika: Misztikus körülmények között találkoztam a férjemmelMég több az e heti Nők Lapjából:

Pápai Erika: Misztikus körülmények között találkoztam a férjemmel »
D. Tóth Kriszta: Királylány a medencében »
Olcsón finomat »
Soványság vagy betegség? – Hízókúrák is léteznek »
Segítség, megbukott a gyerekem! »
Min ne spóroljunk válság idején? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top