Aktuális

Egyre keresettebbek a kismamabarát intézmények

2007-től a kismamák számára sem ingyenes a felsőoktatás. Pedig a GYES-en, GYED-en lévők számára szinte lehetetlen a kötött nappali tanulmányok folytatása, a távoktatási vagy levelező képzések többsége pedig komoly anyagi megterhelést jelent a család számára.

Az 50 többletpont mellett intézményenként eltérő módon, plusz szolgáltatásokkal segítik a kismamákat az egyetemek és főiskolák.

 

A gyermekgondozása céljából 2009. február 15. és 2009. július 23. közötti időszakban fizetés nélküli szabadságon lévő, vagy terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezőnek 50 többletpont jár minden alapképzési szakon, egységes, osztatlan képzésen, illetve felsőfokú szakképzésen. A gyermekgondozásért járó többletpontra az jogosult, aki 2009. július 9-ig igazolja a kedvezményre való jogosultságot.

 

A kismamák támogatása tanulmányaik alatt intézményenként eltérő, de egyre elterjedtebb, hogy a főiskolák és egyetemek különböző plusz szolgáltatásokkal segítik a kisgyermekeseket.

Vannak intézmények, amelyek jelentős kedvezményeket adnak a költségtérítéses képzések díjából kismamák részére. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara például 30 százalékos kedvezményt biztosít a tandíj árából távoktatásos vagy levelező képzés esetén.

Más intézmények szakképzett gyermekfelügyelettel egybekötött babamegőrzővel segítik a kisgyermekes hallgatókat. A Kodolányi budapesti intézetében és a Károly Róbert Főiskolán korszerű baba-mama szobával várják a kisgyermekes hallgatókat. Csaknem ezer KRF-es kismamának van hallgatói jogviszonya, derült ki az intézmény belső felméréséből. Ők térítésmentesen vehetik igénybe a 2007 óta sikerrel működő babaszobát. A szolgáltatás előnye, hogy a vizsgák és képzések időtartama alatt az intézmény teljes mértékben mentesíti a szülőt a gyermekvállalás édes terhe alól. A Károly Róbert Főiskola belső felmérése azt mutatja, hogy a kisgyermekesek számára meggyőző érv a jelentkezési lapok kitöltésekor az is, hogy a felsőoktatási intézmény kismamabarát-e és milyen mértékben segíti az egyébként is nehéz helyzetben lévő, időhiánnyal küszködő hallgatókat.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top