Aktuális

Gátlásos vagyok, ezért iszom – Soma Mamagésa válaszol

Huszonöt éves, helyét a világban keres(gél)ő lány vagyok. Alapvető problémám, hogy nem tudok kommunikálni a számomra még ismeretlen emberekkel. Az önbizalomhiányomra vagy a gátlásosságomra a megoldást sokszor az alkoholban keresem.

Kedves Soma!

Huszonöt éves, helyét a világban keres(gél)ő, diplomás lány vagyok. Volt már egy-két munkahelyem, dolgoztam külföldön is pár hónapot, de az alapvető problémám nem oldódott meg. Ez pedig a számomra még ismeretlen emberekkel való kommunikáció, illetve leginkább annak elkezdése. Családon belül és barátokkal nincs különösebb problémám ezzel a dologgal, sőt az utóbbi négy évben mindig volt szerelem is az életemben.

De amikor állásinterjúra megyek, vagy a barátom bemutat az ő barátainak, sokszor néhány mondaton kívül képtelen vagyok többet kipréselni magamból, még akkor is, ha szimpatikus az új idegen. A legnagyobb gondom, hogy az önbizalomhiányomra vagy a gátlásosságomra a megoldást sokszor az alkoholban keresem (például állásinterjú előtt is alkoholt iszom). Ezt persze még a legközelebbi ismerőseim sem vettek még észre.

Gátlásos vagyok, ezért iszom - Soma Mamagésa válaszol

Sokat gondolkodtam, hogy jutottam idáig, és miért. Az életem rendben volt,  de tizenkét évesen tragikus hirtelenséggel meghalt az imádott édesapám (aki szeretett iszogatni, de tiszteletre méltó, becsületes ember volt). Ezt nehezen dolgoztam fel, bár még édesanyám előtt is igyekeztem ezt titkolni, hogy őt ne bántsam. Azt hiszem, akkor lettem zárkózott, bár valamennyire szerintem alaptermészetem is. A súlyommal is gyakran volt problémám, öt-hat kiló plusz mindig volt rajtam. Volt idő, hogy bulimiás akartam lenni, volt, hogy alig ettem, de ettől a hajam kezdett hullani. Mostanában egészséges étkezéssel és mozgással tartom a súlyom, és már tudok két-három pluszkilóval viccelődni, de hát az alkohol… Azt hiszem, még a lejtő tetején vagyok, ahonnan van visszaút, és én vissza akarok jönni!!!

Kérlek, segíts!

Előre is köszönöm a válaszod:

Timi

 Tipp: Somának a következő e-mail címre írhattok: soma@nlcafe.hu

Kedves Timi!

Sokféle motivációból lehet inni, és valóban, ha valaki rendszeresen piál, annak érdemes megkérdeznie magától, hogy miért. Te ezt már tudod, így azon kell dolgoznod, hogy erősödjön az önbizalmad, hisz ezáltal csökkennek majd a gátlásaid is. (Ezúton neked is ajánlom a site-omon –  www.somamamagesa.hu – az Írások link alatt a Lehet önbizalomra is gyúrni címűt. Ez egy kineziológiai gyakorlat, amelynek az a lényege, hogy ha érintéssel (finom ütögetéssel, csipkedéssel) aktiválsz adott energiapontokat, az olyan hatással lesz rád, ami erősíti az önbizalmat.

De szerintem ennél érdemes jóval többet tenned azért, hogy egy erővel, önbizalommal teli Timi legyél, hisz ott van a lehetősége benned. Apukád halálával kapcsolatban azt írod, hogy nehezen dolgoztad fel, és hogy édesanyád előtt is titkoltad, nehogy őt bántsd. Épp az ilyen hozzáállásból fakadóan alakulhat ki úgynevezett poszttraumás stressz-szindróma. Ennek az a lényege, ha valaki valamiért úgy dönt, hogy nem engedi meg magának a gyászt (aminek egészségesen a haláleset vagy a bekövetkezett veszteség után lenne a helye), akkor a veszteség feldolgozása lefojtva elhúzódik, és testileg-lelkileg megbetegíti az illetőt. Nemcsak évekre, de akár évtizedekre is el lehet nyújtani egy ilyen feldolgozatlan gyászt. (Elképzelhető, sőt igen nagy a valószínűsége annak, hogy a bulimiád – vagy a bulimia iránti vágyad – is ebből fakadhatott, de ez csak egy személyes terápia során derülhetne ki.)
Én mindenképpen javasolnám neked, hogy keress meg ezzel kapcsolatban szakembereket, pszichológust, kineziológust és Hellinger-terapeutát. Az egyik nem zárja ki a másikat, mindenesetre tudd, akármerre is indulsz el: ez intenzív belső munka lesz. Az elfojtott gyász miatt felszakad mindaz, amivel akkor nem akartál vagy nem tudtál szembenézni.

Visszatérve az ivásra. Írtam levelem elején, hogy az emberek különféle okok miatt isznak. Ezek lehetnek (csak hogy néhányat említsek):

– Menekülés a valóság elől, a megoldandó feladatok elől, amelyekkel az illető gyenge megbirkózni. Fáj valami, és nem akarja azt meglátni, feldolgozni.

  – Az is előfordulhat, hogy valaki túl sokat használja a bal agyféltekéjét, túl sok racionalitás, kötelesség van az életében, és nem tudta beépíteni az életébe a jobb agyfélteke nyújtotta kreativitást, a finom érzések szárnyalását. Így alkohollal oldja, lazítja magát.

  – Szerintem sokan használják arra, amire te is, a gátlások oldására. Hiszen az alkohol egy rövid időre old, csakhogy amikor elmúlik a hatása, akkor jönnek az igazi feszültségek. Az illetőt furdalja a lelkiismeret, így ráiszik, és már el is indult az addikciós folyamat, vagyis beszippantotta őt a függés.

Ahhoz, hogy egy ilyen helyzetből kitépje magát az ember, először föl kell ismernie, aztán bátor önvizsgálatot tartva szembe kell néznie azzal, hogy miért is iszik. Az önbizalom erősítésére az általam már felsoroltakon kívül is sokféle módszer van, ilyen például a neurolingvisztikai programozás (NLP) is. Véleményem szerint ez önmagában nem elég, de kiegészítőként sokat adhat. Van egy olyan technikájuk, amelyet úgy hívnak: rögzítés. Röviden a lényeg, hogy vissza kell emlékezned egyetlenegy olyan alkalomra az életedben, amikor alkohol nélkül önmagadat tudtad adni az ismeretlen emberekkel való kommunikáció, illetve annak kezdeményezése során. És amikor ezt jól felidézted, és beleélted magad, akkor adsz egy jelzést a testednek (megcsíped a bal karod, meghúzod a füled, bármi), és állítólag, ha jól csinálod, máskor hasonló esetben elég a jelet „aktiválnod”, és felidéződik benned a jelzéshez kondicionált érzés. Ehhez nyilván többször kell kondicionálnod, hogy működjön. Ez is csak egy kiegészítő módszer, a lényeg, hogy több úton elindulva, keresgélve megtaláld azt a módszert vagy azokat a módszereket, amelyek segítenek neked abban, hogy feldolgozd a múlt sérüléseit, és hogy laza, önbizalommal teli nő legyél. Segíthet a pszichodráma is, introvertált embereken különösen sokat nyithat ez a módszer is. Próbáld ki!

A szándékos változásba, változtatásba energiát kell fektetni, és amibe erőt raksz, az növekedni kezd. Tudd, hogy ez most egy periódusa az életednek, ez is el fog múlni, és rengeteg új vár még rád! Kalandra fel!

Soma Mamagésa

Ha inkább személyesen beszélnéd meg problémáidat Somával (és vállalod, hogy a beszélgetésről készült anyag – amelyben személyed természetesen titokban marad – bekerül a Nők Lapja magazinba), akkor erre a címre írj: somaval@nlcafe.hu
Bővebb információért kattints ide! »

 

Hellinger.lap.hu »
Alkohol.lap.hu »
Alkoholizmus.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top