Aktuális

Kibírhatatlan menstruációs fájdalmak – Soma Mamagésa válaszol

Huszonkét éves lány vagyok, és folyamatosan menstruációs fájdalmakkal küzdök. Rengeteg helyen kerestem már a megoldást, sok módszert kipróbáltam, ám sajnos eredménytelenül. A legtöbb görcsoldó hányingert okoz, és még a fájdalmat sem csökkenti.

Kedves Soma!

Régóta figyelemmel kísérem a rovatod, és úgy érzem, nagyon is szükség van erre manapság. Egy eddig – úgy emlékszem – még nem firtatott témában szeretném a segítséged kérni.

Huszonkét éves lány vagyok, és folyamatosan menstruációs fájdalmakkal küzdök. Rengeteg helyen kerestem már a megoldást, sok módszert kipróbáltam, ám sajnos eredménytelenül. A legtöbb görcsoldó hányingert okoz, és még a fájdalmat sem csökkenti, a javasolt tornák sem javítanak a helyzeten. Hallottam már arról is, hogy az első nap előtti fokozott kalciumfogyasztás jótékony lehet, hát nekem ez sem vált be, és sorolhatnám még a hasonló kudarcokat ilyen téren.

Természetesen a nőgyógyászomat is felkerestem ez ügyben, ki is vizsgált, de semmit nem talált, ami okozhatja, tehát semmi beteges, csupán adottság. Egy megoldást tudott ajánlani, fogamzásgátló szedését, ami a túl erős vérzést is csillapítaná, és talán a fájdalmon is enyhítene. Az a véleményem, hogy szegény testünket, amelyet így is éppen elég méreganyaggal traktálunk nap mint nap, nem feltétlenül előnyös még további „idegen” anyagokkal tömni. Jelenleg egyedül vagyok, így semmi sem indokolná a tabletta szedését.

Kibírhatatlan mestruációs fájdalmak - Soma Mamagésa válaszol

A fő kérdés, amely miatt végül is megkerestelek, az, hogy régóta foglalkoztat, hogy ezeknek a görcsöknek talán lelki eredetük is lehet. Elképzelhetőnek tartod? Én hiszek benne, hogy szinte minden testi tünet lelki háttérre vezethető vissza, akkor tehát ez is. És talán ott kellene keresni a probléma megoldását. Szerinted ez esetben is érdemes ezen az úton elindulni?

Sokat gondoltam rá, hogy talán a párkapcsolat hiánya miatti feszültség jelenik meg ilyen formában, ugyanis – életkorom ellenére – még nem volt kapcsolatom. Ennek, úgy vélem, az ezen a téren jelentkező zárkózottságom az oka, és az, hogy nem tudatosan, de mindig visszalépek egy kínálkozó alkalomtól, hiába diktálnának mást az érzelmeim. Nem tudom, hogy ezeknek lehet-e közük egymáshoz, vagy érdemes-e ezen a síkon keresnem a megoldást, de egyre jobban érzem a párkapcsolat hiányát, pláne az utóbbi hónapokban, és ezzel szinte egyszerre jelentkezik a fájdalom. Ez lassan elég lehetetlen helyzetbe hoz, ugyanis ilyenkor képtelen vagyok dolgozni, tanulni.

Remélem, tudsz némi jó tanáccsal szolgálni. Nagyon köszönöm a segítséged, és további sok erőt kívánok, hogy tudd hasznosítani ezt a hihetetlen erőt és energiát, amely benned található!

Zafír

Tipp: Somának a következő e-mail címre írhattok: soma@nlcafe.hu

Kedves Zafír!

Te mindent tudsz és érzel a problémáddal kapcsolatban. Én csak a talánokat törlöm ki a megállapításaid közül.

Kibírhatatlan mestruációs fájdalmak - Soma Mamagésa válaszolA test és a lélek együtt működik, és bármennyire is bonyolítja az életünket, jó tudni, hogy minden mindennel összefügg. Én is átéltem, amiről írsz. Amikor otthagyott az egyik nagy szerelmem, még petefészekcisztát is gyártottam magamnak. A húszas éveim elejéig nekem is iszonyúan erős menstruációs görcseim voltak, nem is szerettem igazán magamat, rengeteg bajom volt a nőiségem megélésével. Azt, hogy ez adottság meg alkati dolog, felejtsd el! Ezekkel a negatív programokkal a tudat hatalmas erejét önmagunk ellen fordítjuk. Ez ügyben ajánlok neked egy nagyon izgalmas könyvet: Marlo Morgan: Vidd hírét az igazaknak! A középkorú belgyógyász doktornőt egy önmagát önszántából kihalásra ítélt – de még ma is élő – ausztrál bennszülött törzs elviszi egy 40 napos beavatásra a sivatagba, ahol a sok-sok történés mellett többek között az egyik bennszülött (szántszándékkal) nyílt törést okoz a doktornőnek, amelyet másnapra a sámánjuk meg is gyógyít. Mindezzel azt a tanítást kívánja üzenni, hogy nekünk, nyugati gondolkodású embereknek a betegségeinkkel, testi nyavalyáinkkal kapcsolatban az az egyik legnagyobb bajunk, hogy azt gondoljuk, a gyógyulás idő függvénye. (Ennek az igazságát én a saját bőrömön próbáltam ki, mert elszakadt térdszalaggal vágtam neki egy dzsungeltúrának.)

Visszatérve az elindított gondolatmenetre, ez is egy „program”, amelyet a hétköznapi élet mágiájában gyakran aktiválunk. Néhány példa a tipikus önhipnotikus programok közül:
– Törés után már mindig frontérzékeny lesz a csont!
– Hamarosan virágzik a parlagfű, mindjárt előjön az allargiám! (Ez nem más, mint tömeghisztérikus projekció.)
– Minden télen elkapom az influenzát, amely legalább egy hétre leterít.

És ha már így belejöttem a könyvek ajánlásba, akkor még kettő: Thorwald Dethlefsen: A betegségek jelentése és jelentősége és Rudiger Dahlke: A lélek nyelve: a betegség. Mindkét könyvben részletes leírást fogsz kapni a menstruációs görcsök és más egyéb női bajok lelki hátteréről. Ezekről persze magad is tudsz, le is írtad: a saját nőiséged megélésén levő stresszek, szorongások, félelmek vannak a háttérben. Jó, hogy ezt már tudod, de hogyan tovább? (Azt is bölcsen látod, hogy nem a fogamzásgátló fogja ezt megoldani. (Nagyon jó lenne már, ha végre bekerülne a klasszikus orvoslásba is a holisztikus szemlélet, és nem lélektelen embergépeket akarnának az orvosok meggyógyítani.)

Kibírhatatlan mestruációs fájdalmak - Soma Mamagésa válaszolNo de visszatérve, kedves Zafír leánytestvérem, a te problémádra, hogy hogyan nyithatnád meg magad annak a csodának, amely nélkül soha nem élhetsz teljes életet: a nőiséged kivirágoztatásának és megélésének. Azt írod: „nem tudatosan, de mindig visszalépek egy kínálkozó alkalomtól, hiába diktálnának mást az érzelmeim”. Ez a blokkolt érzés jöhet generációs stresszből (anya, nagymama), hordozhatod más családtag félelmeit, negatív múltbéli élményeit is magaddal, de akár a saját egyéni életedből is fakadhat. Az mindenesetre tuti, hogy valami feldolgozatlan negatív élmény van a múltban. Többféle módon is segíthetsz magadon, akár több módszert párhuzamosan is segítségül hívhatsz. Ha olvastad az eddigi leveleimet, tudod jól, miket fogok ajánlani. A kineziológus a múlt stresszeit oldja, a Hellinger-terápiával a családodból hozott sérüléseket gyógyíthatod (akaratlanul segítve ezzel a többi családtagodon is), de egy jó pszichológus is segítségedre lehet. (Külön ajánlom, hogy olyan szakembert válassz, aki NLP-vel és ericksoni hipnózissal is dolgozik. Ezekről rengeteg infót találsz a neten is.)

A FÉLELMEK MEGSZÜNTETÉSÉRE AZ EGYIK LEGJOBB MÓDSZER AZ AZOKKAL VALÓ SZEMBENÉZÉS, úgyhogy szerintem érdemes lenne elmenned egy tantrarandira, ahol egészen finom módon barátkozhatsz a férfienergiákkal, ezáltal pedig a saját női energiáiddal. Érdemes az ősi tudásokhoz visszanyúlni, amikor a nők nemcsak tudták, de meg is élték azt, hogy a saját testükön keresztül az anyafölddel is kapcsolatban legyenek. Ilyen végletből felfejlődve csodálatos lesz a változást, a kinyílást, az önmagadra csodálkozást és a nőiségedből fakadó rengeteg örömöt megélned! Ahogy tisztulnak majd a múlt sérülései, sebei, úgy fogsz egyre inkább megnyílni majd annak a fiúnak vagy férfinak, aki értékelni fogja az ártatlanságodat. Csökkenni fognak majd a menstruációs görcseid is, sőt kifejezetten jó érzéssel tölt majd el, amikor az egészséges, élettel teli női test eme állapotában a kedvesed a hasadat puszilgatva örül annak, hogy vagy!

Addig is gyakorold a „legegyszerűbb” dolgot, a jelenben levést, éld meg magadat és a világot örömmel, a maga pillanatnyi tökéletességében.

Soma Mamagésa

Ha inkább személyesen beszélnéd meg problémáidat Somával (és vállalod, hogy a beszélgetésről készült anyag – amelyben személyed természetesen titokban marad – bekerül a Nők Lapja magazinba), akkor erre a címre írj: somaval@nlcafe.hu
Bővebb információért kattints ide! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top