Aktuális

Veszélyes rovarírtók!

2008. augusztus 22-étől tilos 37 darab háztartási rovarirtásra használt készítmény forgalmazása a magyarországi boltokban.

Termékek betiltásának oka, hogy az Európai Unió biocid-felülvizsgálati programjában törölt, többnyire klórpirifosz, metomil, alletrin és S-bioalletrin, hatóanyagot tartalmaznak, amelyek az egészségre káros, veszélyes anyagok.

A nyilvántartásból kivont termékek az Európai Unió 2007/565/EK határozatának hatályba lépése után 12 hónappal nem lehetnek forgalomban, a háztartásokban történő felhasználásuk a szavatossági lejárati idejükig engedélyezett.

A visszavonásra szánt készítmények a TVE munkatársainak tapasztalata szerint a határidő előtt egy héttel még teljes skálájukban sorakoztak a boltokban.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Levegő Munkacsoport felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy kerüljék a tiltólistán szereplő szereket (felsorolásukat lásd a sajtóanyag végén), és ha augusztus 22. után a felsorolt termékeket még mindig megtalálják a boltokban, hívják fel erre a boltvezető figyelmét. Ezen túl a szervezetek javasolják a visszavont hatóanyagú, egészségre veszélyes rovarirtó szerek használatának mellőzését.

A biocidokat döntően a kártevők elpusztítására használjuk, azaz ezek a vegyi anyagok funkciójuknál fogva mérgek. Mindennapjaink során leginkább a háztartási rovarirtószerekkel találkozunk, melyek használata több veszélyt is rejthet magában. Simon Gergely környezetkémikus elmondta, hogy a most betiltott szerek hatóanyagok között volt több használatát a mezőgazdaságban már betiltották, mert azok veszélyes, lehetséges rákkeltő anyagok, idegmérgek és károsíthatják a hormonrendszert.

Pál János a Levegő Munkacsoport programvezetője szerint otthonunkban lehetőség szerint csökkentsük minimálisra vagy mellőzük a rovarirtó szerek ésszerűtlen felhasználást. A természetes védekezési módok nem károsítják egészségünket, sokszor még pénztárcánkat is megkímélik: molyok ellen védekezhetünk levendulával, a legyek elleni küzdelem hatásos fegyvere a légycsapó, a szúnyogokat távol tartja az ablakokra szerelt szúnyogháló és a hangyákat elűzhetjük, ha az útjukat álljuk egy fokhagymával.

Siker, hogy eltűnik több káros anyag a magyar piacról, ám még így is forgalomban marad több aggályos hatóanyag. Például a d-fenothrin, permetrin és cypermethrin. A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Levegő Munkacsoport reméli, hogy a magyar piaci szereplők mihamarabb bevezetik a magyar piacra a hatékony biológiai módszereket és kevésbé káros vegyi rovarirtó szereket is. Fontos a kártevők elleni védekezés, ám semmi szükségünk sincs elavult káros szerekre, mikor léteznek sokkal kevésbé veszélyes alternatívák. Ezért ha rovarirtó szer vásárlása mellett döntünk, tájékozódjunk a veszélyes hatóanyagokról, ellenőrizzük le a kiválasztott terméket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top