nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Itt a hőség, mit igyon a csecsemő?

Itt a hőség, mit igyon a csecsemő?

A nyári melegben figyeljünk fokozottan a csecsemő szomjoltására! Mivel a kisbaba még nem tud szólni, hogy szomjas, ezért a szülők feladata arra figyelni, hogy a baba rendszeresen igyon.
NLCafé
f Ajánlom

A csecsemő folyadékháztartása nagyon labilis, és csak akkor képes a megfelelő egyensúlyt fenntartani, ha a nap folyamán több alkalomra elosztva kisebb mennyiségű folyadékot kap. Tehéntejet semmiképpen se adjunk 1 éves kor alatt!

 

A csecsemők folyadékszükséglete kb. 150 ml/kg/nap. Így egy 6 hónapos, 6 kg testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel 1 liter. 6 hónapos korig nem szükséges a teáztatás, ha a csecsemő kizárólag anyatejet vagy tápszert kap. A naponta 5-6 alkalommal elfogyasztott anyatej elegendő mennyiségű folyadékot biztosít a baba számára.

A csecsemőnek az anyatej egyszerre az étele és az itala, ezért a szomjoltás mellett a megfelelő fejlődéshez 6 hónapos korig kb. 1 liter tejalapú táplálékra, 6–12 hónaposan pedig napi 5-8 deciliter anyatejre vagy tápszerre van szüksége.

Ha már nincs elegendő mennyiségű anyatej, akkor olyan minőségű tápláló folyadékkal kell kínálni a picit, amely nem terheli meg a szervezetét. Tehéntejet és kecsketejet a baba 1 éves kora alatt semmiképpen se kapjon, mert magas fehérje- és ásványianyag-tartalma megterhelő a csecsemő emésztőrendszerének és veséjének. Minél fiatalabb a csecsemő, annál inkább helytelen, ha az anyatej mennyiségének csökkenése esetén a szülő „tejalapú ital” helyett csak teával vagy vízzel pótolja a folyadékot, mert így a baba nem kapja meg a szükséges mennyiségű fehérjét és kalóriát.

Ahogy múlnak a hónapok, és közeledik az 1 éves kor, a baba egyre táplálóbb ételeket kap, így az anyatej vagy a tápszer már csak egy bizonyos részét képezi az egészséges étrendnek. Ezért az elfogyasztandó folyadék minősége és mennyisége is változik. Egy 9 hónapos csecsemő összes folyadékszükséglete kb. napi 1,2-1,5 liter: ennek fele legyen tejalapú ital (anyatej vagy tápszer), egynegyede egyéb folyadék (pl. gyümölcslé, babavíz, tea), és csak egynegyede származzon az elfogyasztott ételekből (pl. a gyümölcsök folyadéktartalma 60-80%). Ha teát adunk a babának, akkor ne fekete teával kínáljuk, hanem inkább gyümölcsteával. Készüljön cukormentesen. Ha a baba nem fogadja el, kevés cukorral ízesítsük, de kerüljük a túlzott édesítést!

Fontos figyelmeztetés! Ami jó a mamának, nem biztos, hogy jó a babának is! Ne adjunk ásványvizet a csecsemőnek, mert a magas ásványianyag-tartalom megterheli a pici veséjét! Kizárólag a felforralt és lehűtött ivóvíz vagy a palackozott babavíz adható 1 éves kor alatt!

 

A Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett kutatásból (2008) kiderült, hogy hazánkban a 6–12 hónapos csecsemők közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségű (5-8 dl) tejalapú táplálékot. Az anyatej pótlását – az orvosok egyértelmű állásfoglalása ellenére – még ma is sokan tehéntejjel oldják meg. Átlagosan a csecsemők 14%-a kap tehéntejet 6–12 hónapos kora között, de az 1 éves születésnapjához közeledve már minden ötödik gyerek fogyaszt tehéntejet.

 

Megosztás Facebookon