Aktuális

Szex és Budapest

Az a tapasztalatunk, hogy Magyarországon is ugyanolyan magas a cipők sarka, mint Amerikában. A barátnők itthon is szeretnek bulizni, enni, inni, shoppingolni és beszélgetni, miközben rendíthetetlenül keresik az Igazit. A Szex és New York című sorozatból és most már mozifilmből sokat tanultak a nők. Carrie, Samantha, Charlotte és Miranda történetei megmutatták: nem ciki önmagunkat kinevetni és hogy milyen fontos a női barátság.
Szabó Patrícia, a magyar Carrie

– Carrie nem a könnyebb utat választja, mert ha azt választaná, hozzáment volna Aidanhez, a Bignél lényegesen kiszámíthatóbb sráchoz – mosolyog Szabó Patrícia, a Cosmopolitan, a Maxima és a cosmo.hu főszerkesztője. – A film és a szereplők szerintem ezzel az egyetlen szóval jellemezhetők: bátorság.

Ebben hasonlítunk Carrie-vel:

– Az én életem is arról szól, hogy sokkal bátrabb, bevállalósabb, szókimondóbb vagyok, mint amihez Magyarországon hozzászoktak. Körülbelül harmincéves koromig küzdöttem én is, szerettem volna olyan lenni, mint mások: az egész életem arról szólt, hogy ne lógjak ki a sorból. Ám mindig kilógtam… Aztán beláttam, az az értékem, hogy más vagyok, máshogy látom a dolgokat, és azóta elmúlt a megfelelési kényszerem. Én is megtettem olyasmit, amitől mások félnének: volt már lefújt esküvőm, mint Carrie-nek, mert rájöttem, hogy nem akarok megalkudni, hanem vállalom, hogy még nem vagyok teljesen kész. A Szex és New York arról szól, hogy keresed az utad, és közben megismered önmagad. Nagyon sokan ott rontják el, hogy úgy próbálják megtalálni önmagukat, hogy megalkuvások árán belemennek egy házasságba, és egyszer csak – az útkeresésük közben – rájönnek, hogy ők nem erre gondoltak, és a házasságuk valójában nem is működik. A magyar csajok többségéből a bátorság és a magabiztosság hiányzik, és az, hogy minden helyzetből kihozzák a lehető legtöbbet. Én mindenkit erre biztatok, a Cosmo által is. A legfontosabb üzenete a Szex és New Yorknak, hogy oldj meg minden helyzetet, és ne tedd zárójelbe magad! Kövesd az álmaidat, és ha bátor vagy, akkor meg tudod valósítani ezeket!

Ebben segített a film:

– Sok harcom volt a pályán, akadtak mélypontjaim, az első főszerkesztői székemből két lapszám után felálltam, mert nem adták meg nekem az önállóságot, rám akartak olyasmit kényszeríteni, amiben nem hittem. De egyetlen pillanatig sem féltem, mert Carrie-hez hasonlóan fontos a szabadság az életemben, és mindig jól akarom érezni magam abban, amit csinálok. És most tényleg így van…

Ezt irigylem Carrie-től:

– Picit elszorult a szívem, amikor Carrie tudott venni egy Louis Vuitton-táskát az asszisztensének – én sem Kingának, sem Dórinak (Patrícia asszisztensei – a szerk.) nem tudok, pedig szeretnék, de itthon erre nem telik.

 

Ezt tanultam tőle:

– Carrie-hez hasonlóan irigyelt életet élek, de nyilván azért, mert ugyanúgy keményen dolgozom, időnként bulizom, mint ő, és nem teszem zárójelbe magam, hanem tovább követem az álmaimat…

Hajdú Kata, a magyar Charlotte

– Számomra a Szex és New York azt jelenti, hogy vállald be bátran a döntéseidet, a választásaidat, az esetleges kudarcaidat – mondja Hajdú Kata, az Abigail Galéria tulajdonosa. – És azt is: egy nő lehet olyan sikeres, mint egy férfi.

Ebben hasonlítok Charlotte-hoz:

– Egyedül vezetem a galériámat, én tartom az ügyfelekkel a kapcsolatot, festmények után kutatok, árveréseket szervezek és vezetek, és sokszor meg kell jelennem társasági eseményeken, ezért sajnos, a magánéletemre kevesebb idő jut. Önálló vagyok, és komoly döntéseket hozok.

Ebben különbözöm tőle:

– Kicsit irigylem, hogy Manhattanben ilyen lazán válogatnak és próbálkoznak ezek a lányok a nagy Ő keresésével, szabadon buliznak. Én például a magánéletben vagány nő vagyok, de az üzleti életben decens és visszafogott.

Ebben segített nekem a film:

– A vásárlásban felszabadított ez a sorozat: rájöttem, nem ciki, ha egy nő „csak úgy” megvesz magának egy ruhát vagy egy cipőt, akkor is, ha nincs rá szüksége, hanem csupán tetszik neki. A sorozat szerintem megnyugtatta a nézőket: nemcsak akkor a kultúra befogadói, ha elefántcsonttoronyban alkotó költők elvont verseit olvassák, hanem mindenféle alkotás által nyújtott élmény a kultúra része, legyen szó szórakoztató irodalomról, modern festészetről vagy akár egy könnyed színdarabról. A Szex és New York szerintem abban is segít a fiataloknak, hogy bátorít: egy nő jó közérzetéhez – a szerelem mellett – hozzátartozik a csinos ruha, az intellektuális csemegék, a jó ételek, a finom borok és a szakmai kihívások is… Tetszik, hogy a négy lány minden problémáját képes megbeszélni. Nekem egy igazi barátnőm van, persze a pasik mindig szóba kerülnek köztünk, hiszen ilyen egy női barátság…

 

Rédei Daniella, a magyar Samantha

– Samantha önző, de nagyon jólelkű barátnő, ő a leginkább életigenlő karakter, akinek a jelmondata: élj a mának! Samantha magánélete és munkája nem válik külön: személyi pr-ral foglalkozik, tehát azzal, hogy sztárok, gazdag emberek imidzsét felépítse. Ehhez gyakran veszi igénybe a szexet, mint eszközt: vagy így szerez meg egy ügyfelet, vagy így éri el, amit akar – mondja Rédei Daniella, az Avantgarde Business Communication igazgatója.

Ebben hasonlítunk Samanthával:

– Az életem és munkám annyiban hasonlít Samantháéhoz, hogy mindketten felkelünk reggelente… Bár azt hiszem, én valamivel korábban teszem ezt, mint ő…

Ebben különbözöm tőle:

– Bár a pr és a szex között nagyon sok a hasonlóság, hiszen mindkettőben nagyon fontos a szimpátia, az, hogy tudd elvarázsolni a partneredet, de én ezt nem tehetném meg. És nemcsak azért, mert boldog párkapcsolatban élek, hanem mert beperelnének zaklatásért. Sőt, azt gondolom, valójában egy amerikai pr-os sem teheti meg, ugyanezért. Samantha díva: partikra jár, feltűnő szexis ruhákat hord, mindenkivel jóban van a városban, neki az életmódja a védjegye, ezzel bizonyítja a szakmai tudását. Ehhez képest én visszafogottan öltözködöm, a megbízásokat szakmai alapon nyerjük el a cégemmel. A szabadidőmet pedig csillogó társasági események helyett – bár sok partira meghívnak – inkább a párommal és a családommal töltöm. Ez tudatos szakmai döntés volt, hiszen reggeltől estig bent ülök az irodában, vagy ügyfelekkel tárgyalok, azt gondolom, hogy a kevés szabadidőmet koncentráltan kell a szeretteimre fordítanom.

Ezt tanultam a sorozatból:

– A Szex és New Yorknak az volt a legnagyobb előnye, hogy görbe tükröt tartott a lányok elé: megmutatta, milyen esendőek vagyunk, hogyan csetlünk-botlunk a magánéletünkben akkor is, ha a szakmánkban sikeresek vagyunk. Sokan azt hiszik, a sorozat a szingliség propagandája, de ez nem igaz. Pont arról szól minden rész, hogy az igazit keresik a lányok – több-kevesebb sikerrel. Hiszen ideig-óráig jó szinglinek lenni, de azért az a legjobb, ha megtaláltad a párodat, és a szakmádban is sikeres lehetsz.

 

Radácsi Dóra, a magyar Miranda

 

– Miranda keményen dolgozik, mindig racionális, és ha kell, a magánéletében is az ész szava a döntő – mosolyog dr. Radácsi Dóra ügyvéd.

Ebben különbözöm Mirandától:

– A munkán kívül mindig az érzelmeimre hallgatok. Sőt, annyira nem vagyok racionális alkat, hogy aki magánemberként ismer meg, gyakran el sem akarja hinni, hogy a vidám, érzelmes, csajos külsőm kemény ügyvédnőt rejt.

Ebben hasonlítok a filmbeli ügyvédnőre:

– Közös bennem és Mirandában, hogy sokat dolgozunk, fontos a karrierünk, és a férfias ügyvédi pályán érünk el sikereket. De számomra a legfontosabb hasonlóság az, hogy nekem is megvan az a három-négy lányból álló baráti köröm, mint Mirandának. Ugyanúgy összejárunk, mint a sorozatbeli lányok, és mi is megbeszélünk mindent, ha kell, segítünk egymásnak, máskor meg nagyokat nevetünk azon, ahogy csetlünk-botlunk. És persze a legfontosabb, örök és kimeríthetetlen témánk: a pasik. A szingliség múló állapot, amelyben általában nem érzik jól magukat a lányok, mert valójában mindenki az igazit keresi. Még akkor is, ha ezt nem vallja be – ahogy Miranda is szereti leplezni az érzelmeit. Miranda elég nehéz helyzetben van, hiszen szép, okos, határozott és sikeres a szakmájában. S bizony úgy tűnik, ez a kombináció félelmet kelt az amerikai férfiakban.

Ezt tanultam Mirandától:

– Szerencsére a magyar fiúk szeretik a sikeres lányokat. Ennek köszönhetően én is boldog párkapcsolatban élek már évek óta. A Szex és New York film épp ezért nekem egészen különleges szempontból volt fontos: azt figyeltem, vajon Miranda hogyan tudja összeegyeztetni a karriert, a gyermeknevelést és a párkapcsolatot… Nos, neki voltak nehézségei ezen a téren, és én is félek attól, hogy hogyan tudok majd maximálisan teljesíteni mindhárom területen. Azonban maximalista vagyok, tehát biztosan megtalálom majd a megoldást! Addig pedig élvezem a munkámat, a párkapcsolatomat és persze a csajos beszélgetéseket a legjobb barátnőimmel!

 

Szex és New York férfiszemmel


Kollégáink vallanak a filmről és arról, hogy mit tanultak belőle – a nőkről
:

„Betekintés a női lélekbe”

– A sorozatot sok barátom azért nézte, hogy betekintést nyerhessen a bonyolult női lélekbe – nevet R. Kövér Balázs. – Szerintem azok a pasik nem szeretik a Szex és New Yorkot, akik hímsoviniszta felfogás szerint gondolkoznak a nőkről, vagyis nem tetszik nekik, ha egy nő a vágyai után megy, és igenis vállalja a szexualitását. A sorozatban egyik nőt sem sikerült teljesen meghódítania egyetlen pasinak sem, ez azt jelzi, hogy a modern csajok igényei sokkal összetettebbek, és ők maguk is sokkal bátrabbak, mint amit korábban megszokhattak a férfiak a nőktől. Például nagyon sokat tanulhatott egy pasi abból a részből, amikor Carrie rájött: nem biztos, hogy Mr. Big számára is ő a nagy szerelem. És azért dobta őt ki, mert a férfi nem tudta kimondani, hogy ő is az Igazit találta meg Carrie személyében. Ez jól megvilágítja azt a fajta női gondolkodást, hogy a csajok azt várják a férfiaktól, hogy kommunikáljanak ők is az érzelmeikről, és ne csak a tettekben, hanem a szavak erejében is higgyenek, mondják ki azt is, amit nem mernek… A nőkben pedig feloldotta azt a feszültséget a Szex és New York, hogy mondhatsz-e nemet akkor egy pasinak, ha egyébként nincs senkid, és vágysz a szerelemre. Az üzenet, hogy igen, mondhatsz, hiszen az Igazit keresed! Nem kell megalkudni, hanem a keresés során élvezheted az élet egyéb örömeit: a barátnős programokat, a flörtölést, vagy akár a vásárolgatást.

R. Kövér Balázs, Grecsó Krisztián, Kertész Gábor
R. Kövér Balázs, Grecsó Krisztián, Kertész Gábor

„Gátlástalanul felszabadító sorozat”

– Elképesztően fontos volt ez a sorozat: azt üzente a társtalan nőknek, hogy nem kínos, ha éppen egyedül vannak, ha egyedül ülnek be egy étterembe, és ha válogatnak a férfiak között. Másfelől felvetette a kérdést: kezelheti-e egy nő a szexualitást úgy, mint egy férfi? A hagyományos felfogás szerint a partnerek gyakori váltogatása a férfinak dicsőségére válik, a nőt pedig elértékteleníti – magyarázza Grecsó Krisztián. – A Szex és New York főszereplői keresik a jó partnert és öntudatosak: aki nem felel meg nekik, attól továbbállnak. A keresést vállalják a szexualitásban is. Ez a fajta gátlástalanság férfias, de nagyon felszabadító: egy nőnek nem kell bűntudatot éreznie azért, mert szexuális életet él, és ha belátja, hogy tovább kell lépnie! A film azért is fontos, mert bemutatja, hogy létezik igazi női barátság, és ez nem feltétlenül feneklik meg abban a pillanatban, ha egy férfi belép a képbe. A férfiak ugyanis szeretik azt állítani, hogy csak a férfibarátságok kitartóak és összetettek. A női barátságok többnyire nem is tetszenek a férfiaknak, mert sejtik, hogy a csajok kibeszélik őket… éppen úgy, mint az igazi férfibarátok, akik őszintén, a kudarcokra is kitérve vallanak egymásnak a kapcsolataikról. A Szex és New York hangsúlyozza: valóban létezik örök női barátság, és ettől nem lesz rosszabb a partnereknek. A sorozat arra is rávilágított, hogy a nők sokkal felszabadultabban tudják befogadni a kultúrát, mint a férfiak. Magyarországon is jóval nagyobb a komoly irodalmi művek női olvasótábora – ezzel együtt a nők ezt sokkal természetesebben, önfeledtebben kezelik, mint a férfiak, és az is természetes, ahogyan a kultúrát életük részévé teszik. A Szex és New Yorkban a cipővásárlás és a kiállítás-megnyitó egyformán fontos: a kiállítás nem csupán az elit kiváltsága, a shopingolás pedig nem valami lenézendő, szánalmas tevékenység, hanem megfér egymás mellett. A sorozat rengeteg kínos kapcsolati kérdést is felvetett, kezdve a szexuális ügyetlenkedésektől, méretkérdéstől például addig, hogyan lehet egy partner vonzó egy együttélésben, ha büdös marad utána a vécé. Szórakoztató feldolgozásban esett szó ezekről az apró, ám fontos kérdésekről. Tanulságos volt nőtársaságban nézni: ahogy a csajok nevettek rajta, egyértelművé vált számomra, hogy ezek valós kérdések, és talán választ is adott rájuk a sorozat.

„A nők szívét a rosszfiúk rabolják el”

– Észrevehető volt a sorozat magyarországi vetítését követően, hogy a fiatal nők egyre inkább fel merik vállalni, hogy szexuálisan is válogatnak, vagy esetleg ők is belemennek egy egyéjszakás kalandba – állapítja meg Kertész Gábor. – Ma már nem tekintik könnyűvérű csajnak, aki bevállalja, hogy összebújjon valakivel egy éjszakára, csak azért, mert jólesik neki, és még nem találta meg a társát. A mozifilmet én túl lelkizősnek tartom, de a sorozatot nagyon szerettem, sokszor együtt néztük a haverjaimmal, és önmagunkon is röhögtünk, ha időnként magunkra ismertünk, amikor egy-egy pasi bénázott valamelyik részben. Két szélsőséges férfikarakter jelent meg – Carrie szerelmeként – a sorozatban: Mr. Big, a sármos hódító, és Aidan, a jófiú. A sármőrtől érdemes tanulni is, elsősorban azt, hogyan maradjunk izgalmasak a nő számára: például keveset beszél, de akkor nagyon ütős mondanivalója van, s mivel titokzatos és időnként eltűnik, a lány sokat őrlődik miatta. A tökéletes jófiú már kevésbé izgalmas, és a végén rosszul is jár, hiszen Mr. Big kapja meg Carrie-t. Egyelőre nekem is az a tapasztalatom, hogy a „jófiúsággal” tényleg nem lehet befutni, mert a nők szívét inkább a rosszfiúk rabolják el. Persze kivétel Miranda, aki a jófiút választja, csakhogy azt mondják, Carrie testesíti meg a tipikus nőt, és nála a rosszfiú ér célba…

Még több az e heti Nők Lapjából:

Pihenjen ott, ahol a sztárok! »
D. Tóth Kriszta: Sophie-baba és a negyven jajszó »
Hideg levesek a nagy melegben »
A háremek kultúrtörténete »
Mamma Mia, Meryl! »
Kepes András mattot kapott hét nőtől »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top