Aktuális

Nem minden fejfájás migrén!

A migrén nem egyenlő az erős fejfájással, hanem annak egyik fajtája. Kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint a férfiaknál, és ők fordulnak vele orvoshoz is. A rendelőkben tíz női betegre jut egy férfi. Fontos tudni, hogy a migrén nem sorscsapás, amit tűrni kell, hiszen ma már lehet enyhíteni a tüneteken.

„Kis nyilallásokkal kezdődik, ezek erősödnek, néha az elviselhetőség határáig.” Magyarázza az olvasó, aki telefonon kér segítséget. Negyvenkét éves, háromgyerekes anya, öt éve kezdődtek migrénes rohamai. Havonta általában egyszer tör rá a fájdalom, de akkor egy egész napig semmire sem érzi képesnek magát.

– Eleinte próbáltam nem törődni vele, vártam, majd elmúlik magától. De alig bírtam menni, minden lépés fájt, egyre gyengébbnek éreztem magam. Még az is zavart, hogy nyitva kell tartanom a szemem, és nemcsak a lábamból, de még a karomból is elszállt az erő. Hányingerem volt, hánytam is. Ma már tudom, hogy legjobb lefeküdni, óvatosan összegömbölyödni, besötétíteni a szobát és várni.

Az asszony, aki egy iskola gazdasági vezetője, azért telefonált, mert természetgyógyászat kínálta megoldást keresett a migrénjére. Azt mondta, eddig minden baján segítettek a gyógynövények, teák, olajok.

Azt kell mondanom, hogy a migrén esetében az alternatív gyógymódok nemigen váltak be – kezdi dr. Ertsey Csaba neurológus, a SOTE Neurológiai Klinikájának adjunktusa, aki hozzáteszi, hogy nem tartozik azon orvosok közé, akik eleve elvetik az alternatív módszereket. – A migrént meggyógyítani nem lehet, de gyógyszerek segítségével csökkenthető a fájdalom. Életmódváltással, rendszeres alvással, evéssel, illetve lazító sporttal, tapasztalataim szerint ritkíthatók a rohamok.

 

 

Betegség tünete is lehet

A köznyelvben a migrén gyakran az erős fejfájás szinonimájaként jelenik meg, pedig a két fogalom nem fedi egymást.

Fejfájás jelentkezhet más betegségek tüneteként is. Kísérhet meghűlést, influenzát, a szem betegségeit, homloküreg-gyulladást és még számtalan egyéb kórt. Fejfájósoknál indokolatlan az agydaganattól való félelem, amelytől elég sokan tartanak. Mire ugyanis a daganat akkorára nő, hogy fájdalmat okoz, már produkál egy sor össze nem téveszthető tünetet. Van a fejfájásnak olyan típusa is, amikor nagyon hirtelen, heves, erős, szinte ütésszerű fájdalommal jelentkezik, ez koponyán belüli vérzést is jelezhet, tehát érdemes minél gyorsabban orvoshoz fordulni.

A migrén a fejfájások egy másik nagy csoportjába, az úgynevezett önálló fejfájások közé tartozik. Ám ezen a csoporton belül sem a leggyakoribb, annak ellenére, hogy világ lakosságának tíz százaléka szenved tőle. Magyarországon körülbelül egymillió migrénes él, de az ő tüneteik és rohamaik gyakorisága is eltérő.

A migrén az idegrendszer működési zavara, a fájdalomérzésért felelős agyideg és több agyi központ aktiválódásának eredménye – mondja dr. Ertsey Csaba. – Az emberek közel felének van élete során egy-két migrénes rohama, de migrénesnek azt tartjuk, akinél a tünetek rendszeresen jelentkeznek. Ez lehet évi egy-két alkalom, havi gyakoriságú, sőt, annál sűrűbben jelentkező is.

A csokoládé is kiválthatja

dr. Ertsey Csaba
dr. Ertsey Csaba

Az erős, lüktető fájdalom, amely járhat gyengeséggel, látászavarral, émelygéssel, hányingerrel, hányással, mindenben korlátozza az illetőt. Külső szemlélő számára csupán a sápadtság, a karikás szem tűnik föl, elképzelni sem tudja, mit áll ki ilyenkor a migrénes.

– A roham idején az ember szeretné kerülni az ingereket, zavarja a fény, a hang, a mozgás, gyakran még a kellemes illatok is. A mozgás, különösen a lehajlás növeli a fájdalmat. Van, akinek négy-öt óra alatt elmúlik, de tarthat két-három napig is. Ez személyenként és rohamonként is változhat. Provokálhat rohamot az időjárási front, a hormonszint megváltozása, az életmód bizonyos tényezői. Várandósság és szoptatás idején például ritkább, de utána visszatérhet, és elkísérheti a nőt a változókorig. Nincs tehát egyértelmű összefüggés, csupán az mondható el, hogy a kapcsolat létezik. Gyerekeknél még fele-fele az arány, ez a serdülőkorban tolódik el a lányok „javára”. Ismert, hogy a migrénre hajlamosaknál bizonyos ételek is kiválthatnak rohamot. Ilyen a csokoládé, a vörösbor vagy más szeszes ital, az eper, narancs, banán, az érettebb sajtok, a kínai ételek bizonyos fűszerei, a füstölt húsok. Nagyon fontos megjegyezni, hogy azok aránya, akiknél ilyen összefüggés felismerhető, mindössze tíz százalék.

Alapos vizsgálatra van szükség!

Mindez nem azt jelenti, hogy az orvosok sötétben tapogatóznak a migrénnel kapcsolatban, hanem azt, hogy az idegrendszernek – ennek a nagyon összetett struktúrának – olyan zavaráról van szó, amely nemcsak az egyéntől, hanem számos más tényezőtől is függ. Az orvosok tudnak családi halmozódásokról, de nem tartják öröklődőnek.

– A betegnek, aki migrénnel jelentkezik, egy nagyon alapos, időigényes vizsgálatra van szüksége, ami a legapróbb részletek kikérdezésével kezdődik. Emiatt nálunk most három hónapot kell várni egy vizsgálatra… Ám egy ilyen találkozás után jobb eséllyel kezdjük a gyógyítást, tudjuk, mi a teendő. S mivel a betegek otthon fejfájásnaplót vezetnek, a következő alkalommal még biztosabban tudunk gyógyszert ajánlani. Ezek a gyógyszerek nem azonosak a szokásos fájdalomcsillapítókkal, amelyek egyébként a más fájdalmak kezelésére ajánlott dózisban gyakran nem is hatnak. A migrénre javasolt szerek lényege, hogy gátolják a fájdalomérzet magasabb agyi központokba történő áttételét, illetve bizonyos esetekben csökkentsék a rohamok gyakoriságát. Ez utóbbiakat kúraszerűen adjuk, tehát néhány hónap után elhagyhatóak, de sok esetben hosszabb időn át ritka marad a fejfájás – véli a neurológus.

Tudta?

* A leggyakoribb fejfájástípus az úgynevezett tenziós fejfájás, amely a vérnyomással függ össze. Ezzel 3-4 millió ember él együtt az országban.

* A szakmai ajánlások szerint a fejfájás kivizsgálása és kezelése a neurológus (ideggyógyász) feladata.

* A fejfájás-ambulanciák csak időpontkérést követően fogadnak betegeket.

Fejfájás ambulanciák

Budapesten:

Semmelweis Egyetem, Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet, Péterfy Sándor utcai Kórház, Állami Egészségügyi Központ, Nyírő Gyula Kórház, Szt. Imre Kórház, Szt. István Kórház, Jahn Ferenc Kórház

Vidéken:

Baja, Budaörs, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Győr, Gyula, Kecskemét, Kistarcsa, Makó, Miskolc, Nyíregyháza, Orosháza, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg.

 


Még több az e heti Nők Lapjából:

Az ízesített olajok világa »
D. Tóth Kriszta: Kerti törpe akcióban »
Berlini kaland Gryllus Dorkával »
Petesejtet vegyenek! – 1.rész »
Négy nap a gyermekszívsebészeten »
Mitől fél a nő? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top