Aktuális

Célegyenesben a Nemzeti Vágta

Már csak pár hét, és megrendezésre kerül a várva várt Nemzeti Vágta. Évek óta dolgozik Geszti Péter egy nagyszabású, egész országot megmozgató fesztivál létrehozásán, idén azonban álma végre valóra válik. Május utolsó hétvégéjén ugyanis a Hősök terén megrendezésre kerül a Nemzeti Vágta elnevezésű kulturális országimázs-fesztivál. A rendezvény középpontjában álló történelmi hangulatú lóversenyre százindulós mezőny várható.

Május 30-án este tehát lezárják a Hősök terét, hogy azt egy teljes hétvégére lóversenypályává alakítsák. A homokban az ország különböző településeinek lovai és lovasai vágtáznak majd egy gyönyörű huszárszablyáért és a 30 milliós fődíjért a Nemzeti Vágta napján. Nemcsak díjért megy majd a harc, hiszen elindul majd a Raiffeisen jótékonysági sztárfutam is, amelyen Borbás Marcsi, Stohl András, Hajas László, Hajdú Steve, Sasvári Sándor és Pintér Tibor indul majd, ők nyereményüket jótékony célra ajánlják fel.

– Miután nagy tisztelője vagyok Geszti Péternek, azonnal igent mondtam, amint felkért, de persze más oka is van, szeretem a lovakat, a játékokat és persze a kihívásokat. 17 éves koromtól 20 éves koromig amatőr zsoké voltam, és azóta is, amikor tehetem, lóra ülök. Most azonban mindenképpen elmegyek majd gyakorolni, hiszen a csapatban kemény ellenfelek is vannak, Sasvári Sándor például mindennap lovagol. Persze az eredmény mindig nagyban függ a lótól, és én nagyon bízom a lovamban, még az is lehet, hogy meglepetést okozunk majd – mondta Hajas László.

Három évvel ezelőtt pattant ki Geszti Péter fejéből: rendezni kellene egy olyan fesztivált, amely az egész országot megmozgatja. Miután a magyar igazi lovas nemzet, Péter eldöntötte, lóversenyt rendez, de nem akármilyet. Hogy miért indít sztárfutamot, azt is elárulta:

– Miután az ismert emberekre még jobban odafigyel a közönség, így felkértünk hat remekül lovagló, népszerű hírességet, hogy egy nemes ügy kapcsán segítsenek felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon léteznek a lovashagyományok, és hogy milyen szép a lovaskultúra. A jótékonysági futamon mindenki kiválaszt egy alapítványt, amelynek felajánlja a nyereményét. Mindenki nyer, hiszen a győztes egymillió forinttal, a másik öt induló pedig százezer forinttal segíti az általa kiválasztott alapítványt. A Nemzeti Vágta egyébként nemcsak egy kiváló lóverseny lesz, hanem a kultúra, a turisztika, a gasztronómia és a történelem jegyében megvalósuló fesztivál, szigorúan politikamentesen. Fő célunk, hogy hagyományt teremtsünk – mondta Geszti Péter.

A Raiffeisen jótékonysági sztárfutam egyetlen női indulója Borbás Marcsi lesz, aki elmesélte, különös kapcsolat fűzi a lovakhoz.

– Igazi vidéki lány vagyok, ennek ellenére felnőttkoromig rettegtem a lovaktól – kezdte nevetve Borbás Marcsi. – Mindenféle állatot, élőlényt kicsi korom óta imádok, még az sem okozott soha problémát, hogy megtapogassak például egy varangyos békát. Alig voltam még óvodáskorú azonban, amikor megkergetett egy csikó. Ez olyan trauma volt számomra, hogy évtizedekig messziről elkerültem a lovakat. Szinte dühös voltam magamra, hogy a ló talán az egyetlen állat, amelyet a megjelenése, a természete, a tekintélye miatt is csodálok, s ennek ellenére félek tőle.

Felkerestem hát egy igazi „suttogót”, aki megtanított, hogyan tudom leküzdeni a lovak iránti félelmemet. Közel hozott engem a lovakhoz olyannyira, hogy mindent megtanultam velük kapcsolatban. Hetente járok lovagolni, a Nemzeti Vágtától azért félek egy kicsit, remélem, végig tudok majd menni a Hősök terén kialakított pályán – mesélte a műsorvezető.

A fesztivál középpontjában a lovashagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovasparádék lenyűgöző látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta-korzó áll majd. Emellett folyamatos koncertprogramok és változatos műsorok színesítik majd a kínálatot a verseny hétvégéjén. Ennek helyszíne a Dózsa György úton lesz, a Műcsarnoktól az ’56-osok teréig. Az Andrássy úton berendezett Vágta-korzón pedig minden induló magyar település megmutathatja majd büszkeségeit, amelyekkel hozzájárulnak hazánk kulturális életének felpezsdítéséhez.

A május 31-én kezdődő eseményen várhatóan közel száz, a saját települését képviselő lovas méri majd össze lovának gyorsaságát és saját ügyességét, két kört megtéve a Hősök terén felépített speciális, a tavalyi év folyamán sikeresen letesztelt versenypályán. A pálya technikai kivitelezését a szervezők a Lázár fivérekkel közösen végzik.

A galoppverseny győztese 30 millió forintot nyer nevezőjének és 5 millió forintot az általa képviselt önkormányzatnak. A nevezési díj bruttó 2 millió forint, melyet már két futamgyőzelemmel vissza lehet nyerni. A nevezési díjért a település jogot nyer a versenyen való indulásra, versenyöltözéket kap, továbbá az Andrássy úton pavilont állíthat, amelyben a képviselt önkormányzat vagy a nevező cég bemutathatja az adott település kulturális értékeit, illetve a cég termékeit. (NLC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top