Aktuális

A böjt több, mint koplalás

Szervezetünkben az évek során méreganyagok rakódnak le, salakanyag halmozódik föl. Mindeközben lelkünkben, szellemünkben is gyűlnek károsító képek, emlékek, gondolatok. Ezek lebontására, test, lélek megtisztulására alkalmas a böjt. S ha jól végezzük, megfelelő szakemberek segítségével, tökéletes regenerálódás az eredmény.

Egyre többet hallani a táplálékmegvonás áldásos hatásáról, amit az emberiség vallási előírásként ősidők óta alkalmaz. Mégis kevesen akarnak a szervezetükben fölhalmozódott káros anyagoktól megszabadulni.

Varga-Szitár Júlia első böjtje minden fázisát élvezi, megfogadta, lesz folytatás
Varga-Szitár Júlia első böjtje minden fázisát élvezi, megfogadta, lesz folytatás

Menni kéne

Halljuk, olvassuk, tudjuk, hogy jót tenne már az egynapos léböjt, a krumplidiéta, a gyümölcsnap is, mégis ódzkodunk. Nehéz ellenállni a csábításnak, otthon és a munkahelyen egyaránt. És ezzel a rendszeresen böjtölők is egyet értenek, azt tartják, könnyebb élelem nélkül, mint diétázva. Amikor Indiában, Nepálban találkoztam hetek óta böjtölő szerzetesekkel, akik hosszan beszéltek róla, miért és mitől jó, ha az ember nem vesz magához ételt, megfogadtam, kipróbálom. A hosszas készülődést követő döntéshez a lökést dr. Farkas Ilona, „A Rák Ellen, az Emberért, a Holnapért Alapítvány” egyik vezetője adta meg, aki gyógyult daganatosokkal rendszeresen böjtöl.

„Megcsinálom!” „Kibírok egy hetet.” „Örülök… Félek.” „Értelmetlen önsanyargatás.” „Más emberként térek vissza.” Ilyen ellentmondó gondolatokkal vágtam neki a böjttábornak. Lelkiismeret-furdalás, félelem uralt, mert készülnöm kellett volna, hogy a szervezetem bírja, de nem készültem. Sóban-vízben főtt krumpli? Rizsnap? Ugyan! Előző este születésnapi vacsora. Krumpli helyett fenséges sültek, mézédes torták, gyógytea helyett vörösborral készültem elő. Szégyenkezve érkeztem, vallomással kezdtem, mire a böjtvezető orvos megcsóválta fejét: baj lesz, súlyos tüneteket produkálsz.

A Napsugár Életház munkatársai: Pósa Gabriella és Papp Orsolya is vigyáznak szervezetük tisztaságára
A Napsugár Életház munkatársai: Pósa Gabriella és Papp Orsolya is vigyáznak szervezetük tisztaságára

Az én naplóm

Hatóhétfő. A böjtházban gyógyteák bódító illata lengi körül a konyhát, ismerkedünk egymással, a házzal, és tele vagyunk várakozással. Délelőtt torna, séta, délre gyötrő éhség. Teáskanállal eszem, rágom a hígított zöldséglevet. Eltelít. A májpakolásba belealszom. Este vidáman hallgatom az előadót, relaxálásról beszél.

Korgó-morgó kedd. Friss ébredés. Nincs rossz érzésem, csak a gyomrom hangoskodik. Fogmosás után víz, víz, víz, elnyomom a hangokat, aztán kapom a méregtelenítő, salaktalanító teát. Beszámolók az éjszakáról, álmokról, érzésekről. Torna, a gyomrom újra jelez. Vizet neki, döntök, elhallgat. A déli – szigorúan kétdeci – zöldséglé mennyei, az azt követő májpakolást kezdem szeretni, szunyókálás. Délután séta, gyógynövények elemzése. Este masszázs. Harminchat órája nem ettem.

Szédülésmentes szerda: Heten vagyunk, négyen szédülést, gyengeséget jeleznek. Hallgatom őket, de én semmit nem érzek. A böjtvezető a kúrareakcióról beszél, természetesnek nevezi, és folyadékbevitelt javasol. Majd a béltisztítás fontosságáról, a keserűsó alkalmazásáról magyaráz. Ezt meg kell innom? Fölé hajolok. Nem szeretem a keserűsót, rettegek a hatásától. Görcsök nélkül futott át rajtam. A szokásos szunyókálás után, háziorvos tart előadást az egészségről. Gitározik, énekel nekünk.

Meggyőző csütörtök: Kiválóan vagyok. Nem fájok, nem görcsölök, nem szédülök, a gyomrom sem korog. Várom a tornát. Kérdések, válaszok fogalmazódnak bennem. „Lehet, hogy végigcsinálom? Mit ki nem bír az ember! Igaz ez? Álmodom?” Négy napja nem eszem. Rituáléim lettek. Hideg-meleg váltózuhany, a test száraz ledörzsölése, mandulaolajos masszázs, a nyelven lévő váladék lekaparása. Segítem a mérgek távozását. A mai vendég pszichiáter. A lélek, a szellem rezdüléseit elemzi, állítja: erősebben hatnak, mint a test semmitmondó jelzései. Teákon, vízen és bögrényi zöldséglén élek. Kielégít, eltelít, friss az agyam. Ki fogja ezt elhinni, ha számomra is hihetetlen?

Túrapéntek: No nem! Túlzás a hat-nyolc kilométer gyaloglás. Lázad az agyam, éhen ez nem megy. Fölhúzom a túracipőt, nem égethetem magam. Két csésze tea után indulok. Dohogás helyett folyamatosan kortyolom a forrásvizet, és legyűröm a hat kilométert. A túra utáni „ebéd” langyos homoktövislé. A számból az ereimbe jut, kipirulva, némi izomlázzal bújok ágyba, és már tudom, szeretem a májpakolást. Nem alszom bele, pihenek, meditálok, érzem, testem tisztulása után regenerálódik lelkem, szellemem. Este a böjt utánról beszélgetünk, ami fontosabb, mint az önmegtartóztatás, el lehet rontani. Az ételek nevére meg sem kordul a gyomrom, nem fut össze számban a nyál. Úristen! Mi történt? Egy sült kacsától sem jön izgalomba a gyomrom? Eljátszom a gondolattal: mi lesz, ha többé nem termelődnek enzimek, nem spriccel a gyomromba sav?

Szenzációszombat: Szemerkélő eső, indiánszökdelés, hátizom-erősítés, csigolyák kimozgatása. A végén rá fogok szokni. Déli egyre a teljesítménytúra tíz kilométerét is lenyomom, királynak érzem magam.

A böjttörésre alma lesz, kicsi, piros bio. Ez indítja be a nedvtermelést, az emésztést. A szép terítés, tányér, rajta Éva gyümölcse. Összpontosítok. Figyelem a többieket. Megértem, mi a mesélő arc, a beszélő szem, a némán ordító száj, a bénán is ölelő kar. Egyek vagyunk, de mindenki másképpen nyúl a gyümölcshöz. Fölkockázza. Kettévágja. Mohón beleharap. Fogom, forgatom. A hatnapos böjt végén, utolsóként harapok bele. Szájpadlásomra, nyelvemre fröccsen az ezer ízű lé.

Sikerült. Őszinte, értékes emberek közt töltöttem egy hetet. Ételt nem vettem magamhoz, de szellemi táplálékot sokat. A sorsok, traumák, barátságok, csalódások történetei mégsem telítenek el, bölcsességek, tanítások.

Vígvasárnap: Vége. A reggeli aszalt szilva, fél pászka, szezámmag és a joghurt. Jóllakat. Búcsúzunk. Hősnek érezhetem magam, s ez fölvillanyoz. Otthon figyelmes párom négy pucolt krumplival és mentateával vár.

Élet a Napsugárban

Számtalan böjtház várja az érdeklődőket, vonzó ajánlatokkal, fogyást ígérve, wellness-szel csábítva, de a lelki, szellemi átalakulást nem említve. Érden, a Napsugár Életházban erre is figyelmet fordítanak a ház szakemberei.

 

Dr. Kuklis Eszter
Dr. Kuklis Eszter

Dr. Kuklis Eszter böjtszakértő, természetgyógyász, életmód-terapeuta azt mondja, évi három-öt böjt mindenkinek javasolt, ha az orvos nem tiltja. Javára válik a szervezetnek, kedvezően hat az anyagcserére, az idegrendszerre, segít az optimális testsúly elérésében. Jó általános állapotú, daganatos betegeknek is javasolt, műtét, illetve kemoterápia után, de erről mindig konzultálni kell a kezelőorvossal. Tilos böjtölni pajzsmirigy- és fekélybetegségben szenvedőknek, kismamáknak terhesség és szoptatás alatt, akut lázas állapotban, pszichózis, depresszió, lelki zavarok esetén! A rendszeresen gyógyszert szedő emberek kizárólag orvosi felügyelettel böjtölhetnek.

A tavaszi napsugaras nap a böjtházban fölüdülés. A csoport hatodik napja él egy közösségként, vidámak, csillogó szeműek.

– Nyugodt, otthonos, tiszta levegőjű környezet, gondoskodás vár, ezért tértem vissza – kezdi Grün Gabriella, aki harmincnyolc éves, és már több helyszínt is kispróbált. – Rutinos vagyok. Ezt a böjtöt kilencnaposra terveztem, de annyira jól érzem magam, hogy megnyújtom. A munkahelyemen tudják, hol töltöm a szabadságomat, irigykednek, csodabogárnak tartanak.

Először böjtöl Varga-Szitár Júlia, kiskunhalasi egyetemista. Ő csupán a barátjával tudatta, mire készül, édesanyja előtt is titok.

– Bíztam magamban, lesz kitartásom, erőm. De amit a böjttől kaptam, minden várakozásomat fölülmúlja. Pedig a harmadik napon jelentkeztek a kúrareakciók. Más emberként térek haza, és legközelebb a barátommal jövök. Megismertem önmagam, tudom az utam, kreatívabb lettem, termőerő szabadult föl bennem, közben a testem frissé és mérgektől mentessé vált.

Normális ez?

Stemler Mihály
Stemler Mihály

Keleti bölcsek vallják, a böjt ősi út a belső szabadság, az igazi tudás felé. Ennek ellenére a böjtölőktől gyakran kérdezik, normális dolog-e a böjt. Igen, az élet része, mondják, akik tudják, hogy a nap huszonnégy órájában is benne van kicsiben. Hiszen a fényes napszak az étkezésé, az éjjel a böjté. Az angolok nem véletlenül nevezik a reggelit breakfastnek, a böjt megszakításának.

Kovács-Nagy Eszter Anna, a Napsugár Életház dietetikusa szerint, a böjt nem azonos az éhezéssel, és nem lúgosítás. A legtöbb ember szervezete elsavasodott, ami egészségügyi problémákhoz vezethet, de tudni kell, a böjt nem a pH-érték visszaállítását szolgálja, noha annak hatásos módja.

A ház mentálhigiénikusa, Stemler Mihály úgy véli, fontos, hogy aki hosszabb vagy rövidebb ideig tartó böjtre szánja magát, ezt szabad akaratából tegye. Merjen tered adni a lelki történéseknek, fogadja örömmel a kitöréseket, a befelé fordulásokat, az emlékek fölszakadását, s ha szükséges, vegye igénybe a szakember segítségét, aki partner a feldolgozásban is.

Alapszabályok

* Fontos a fölvezető diéta és fokozatos visszatérés a normál kosztra,

* elszakadás a hétköznapoktól, a társaság kerülése, telefon, rádió, tévé kikapcsolása,

* napi ásványianyag-pótlás, savmegkötés,

* a vesék, a máj, a bélrendszer, vagyis a kiválasztás támogatása, sok gyógyteával, szaunával,

* napi többszöri hideg-meleg vizes zuhany, a bőr ledörzsölése és olajozása, mandula-, avokadó-, vagy jojobaolajjal, a belek tisztítása keserűsófogyasztással, esetleg beöntéssel,

* a kúra alatt nem javasolt a dohányzás, a kávé és az alkohol.

Májpakolás

A méreganyagokat a máj választja ki, böjt alatt megterhelő munkát végez, amit serkenteni kell. Technikája a következő: a jobb bordaív tájékára meleg vízbe mártott kis törülközőt teszünk, amelyre forró vízzel töltött tömlőt helyezünk, a tetejére száraz törülközőt. Betakarózunk, húsz-harminc percet fekve pihenünk.

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Más világ – más tanítási módszerek »
Exkluzív interjú Celine Dionnal »
Mobbing: a munkahelyi pszichoterror »
Csonka András kirándulni vitt egy osztályt »
Pizza! Ahogyan a futár sosem hozza… »
D. Tóth Kriszta: Vészhelyzet a reptéren »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top