Aktuális

Van olyan férfi, akit nem érdekel a szex?!

Lehetséges, hogy egy 28 éves férfit nem érdekel a szex, és hetekig nem is kívánja? Próbáltam beszélni errõl a barátommal, de nem hiszem, hogy érti a problémát. Mit javasolsz? Hogyan tudnám ráébreszteni, hogy szeretkezni jó?

Szia Soma!

Olvastam a „Félek a szextől” című levelet, és a válaszodat rá. Nagyon tetszett, amiket írtál, és teljesen egyetértek a tanácsaiddal. Az én problémám is ehhez köthető, csak nem nekem van bajom a szexszel, hanem a barátomnak. Ő 28 éves vízöntő, nagyon gátlásos, nem élvezi a szexet. Úgy érzem, neki ez csak egy szükséges – talán rossz – dolog. Próbáltam már vele többször megbeszélni, elmondtam neki, hogy amit ő ad – két-három hetente – az kevés, nem csak időben, de minőségben is. Fel is fogta, de szerintem meg már nem értette. Talán olyan ez, mintha a kutyámnak magyaráznám a relativitás elméletét…

Úgy érzem, soha nem fogja igazán megérteni a problémát, talán pont azért, mert a szülei így nevelték – tabu téma volt a szex a családjukban. Most is úgy látom, a szüleivel való kapcsolata igen kimért, szerintem sosem tanították meg szeretni. Az érzelmeit is nehezen mutatja ki, de ez az egy éves kapcsolatunk során már sokat fejlődött. A szex terén viszont semmi változás. Mit javasolsz? Hogyan tudnám ráébreszteni, hogy a szex az jó? Apró trükkök, mint szexi fehérnemű, romantikus fürdő, stb. nem jönnek be, már próbáltam. Tudom, hogy szeret, és nem az a típus, aki megcsalna, nem itt van a gond.

Lehetséges, hogy egészen egyszerűen ennyire mások az igényeink, és sosem fogunk összecsiszolódni? Lehetséges, hogy vannak ilyen lányok is, akikkel jól megértenék egymást az ágyban is? Lehetséges, hogy egy 28 éves férfit nem érdekel a szex, és hetekig nem is kívánja???

Köszönöm szépen a válaszodat előre is!

Dorka

Kedves Dorka!

Igen, lehetséges, hogy egy 28 éves férfit nem érdekel a szex, és hetekig nem is kívánja. De nem ez az átlagos és a megszokott. A normális pedig igen széles mezsgye… Ugyanis adott életszakaszokban megtörténhet huszonévesen is, hogy a szexuális energia – a libidó – nem a szexben “élődik meg”, avagy “használódik föl”. A libidó szublimálásáról már többször írtam, de bizonyára szinte mindenki, avagy sokan meg is tapasztalták, hogy egy vizsgaidőszakban, vagy egy fontos, sok energiát, koncentráltságot igénylő munka végzésénél áttevődnek az energiák. Nos, a barátodnál épp fordított a helyzet, neki vissza kellene emelni, terelni némi szexuális energiát a szex energia-központjába. (Egyébként a szex-csakra a köldök alatt, ágyék fölött van.) Ám úgy érzem, nála nem a munkába, művészetbe, sportba tevődött át a libidó, hanem elfojtódott.

Megértelek, fiatalon, egy kapcsolat kezdetén, 2-3 hetente egy röpke szeretkezés – ráadásul tendenciózusan -, az bizony nagyon kevés. Mert ha ez bizonyos esetekben, helyzetekben történik meg (rengeteg munka, betegség, műtét, depresszióból való kilábalás), akkor nyilván nincs semmi gond, tudni lehet, hogy ez egy rendhagyó helyzet, nem pedig alapvető állapot. De egy éve folyamatosan, ráadásul egy most nyíló, friss kapcsolatban? Ezt nem kéne annyiban hagyni!

Nyilván, bármiféle változás csak akkor indulhat el, ha ő ráébred, hogy el kellene indulnia a változás útján! És nem azért, mert te esetlegesen zsarolod (márpedig te lelépsz, ha nem tesz továbbra sem semmit), hanem azért, mert ráébred, hogy önmaga érdekében jobb, ha változik!

Jelenleg ő most a struccpolitikát választja. Gyermekkorában feltehetőleg már annyira megfélemlítették a szülei, annyi félelme, elfojtása van a témán, hogy inkább nem lát, nem hall, sőt, amennyire csak lehet, saját magát is kivonja a dologból. Valóban nem szexi fehérneművel kell kezdeni a dolgot – sőt, az csak még jobban megfélemlíti -, hanem segíteni őt az önismeret útján. Nyomd a kezébe Thorwald Dethlefsen: Út a teljesség felé, majd a Sors, mint esély című könyveit.

Fontos, hogy elkezdjen gondolkodni önmagán, és azon, hogy van választási lehetősége. Ezzel a két könyvvel talán elkezdené kiemelni a fejét a földből, hisz az lenne a legszuperebb, ha megvágyná a változást. A tantra – ami a tudatos és spirituális szexualitás egyik csúcsa – azt mondja, mindaddig, amíg bármilyen szexuális témától zavarba jössz, addig zavar van benned! Addig nem juthatsz a szexben sem magasabb szintre!

Rá kellene a barátodat ébreszteni arra, hogy a férfi-nő szeretkezése nem csupán esetlegesen kellemes érzéseket felhozó tornamutatvány, hanem egyesüléskor átélhető egyfajta teljességérzet, ami által rengeteg energiához is juthatnak a partnerek. Ültesd a gép elé a barátodat, és mutasd meg neki az interneten általad kikeresett indiai templomok falát, ahol szeretkező párok vannak kőből a szent épületbe vésve. Jó, oké, úgy nevelték, hogy tabu a szex, de talán a kultúra nem! Közelítsd meg akkor a kultúra felől! Kelet ehhez kincsestár lesz!

Szobrászat, képzőművészet, irodalom, tele olyan művekkel, amelyekben a szexualitást magas szinten mutatják meg. Aztán ott vannak az ókori görögök is, de végső soron ha az ember keres, minden népnél kincsekre lel a témában. Faludy György műfordításában “Test és lélek” címmel lett kiadva e témában a világlíra 1400 gyöngyszeme. És hát ki ne ismerné Muhammad an – NefzawitólAz illatos kert“-et, az arab szerelmi kultúra 15. században ránk hagyott alapkönyvét?
És akkor még nem is említettem a filmművészet megannyi alkotását…. (Kezdd el szép sorjában kikölcsönözni őket az Art videotékából.) Mégis mit gondol a barátod? Hogy ez a sok csoda mind hűhóból vagy kitalációból született? Ennyire nem dughatja a fejét a homokba, észre kéne vennie a körülötte levő világot. Persze választhatja egy életen át az elfojtást is, de annak következményei lesznek. (A másodikként ajánlott T. Dethlefsen könyvben erről is olvashat, de ajánlom még ebben a témában S. Freud: “Három értekezés a szexualitásról” c. művét is.)

Nagyon fontos, hogy elkezdje a barátod kidugni a fejét a földből, és hogy ráébredjen, nem kell egy életen át a szülei által rápakolt nyomorúságot tovább vinnie! Nem csak szegényebb lesz az élete, de konkrétan egészséges ember sem lehet, ha nem kezdi el magát időben gyógyítani. A legfontosabb az lenne, hogy meglássa magát kívülről! De vajon te meg tudod-e mutatni neki önmagát? Az biztos, hogy a te türelmes és elfogadó szereteted sokat adhat neki! Zárt ember ő, de nyilván neked nyílik meg a leginkább. Ha addig el tudnál vele jutni, hogy elkezdje kinyitni a szemét, és igenis meglássa, hogy ez így nem oké, és hogy van választás, akkor már elindult a folyamat. És akkor majd lehet neki mondani, hogy menjen el kineziológushoz vagy pszichológushoz, vagy veled együtt tantra-szex tanfolyamra, de ez még odébb van.

Előbb a felébredés, és az első tudatos lépések az önismeret útján. Biztos hadakozni fog ez ellen, hiszen nagyon sok minden van besöpörve a szőnyeg alá, a tudat alá. Viszont az, hogy az érzelmeit már elkezdte kimutatni, biztató jel. Szegény srác, teljesen össze van gubózva belül….

Türelem, step by step egyre inkább föl fog szabadulni, és közelebb jut magához! Mondd el neki, hogy hogy látod őt, és biztosítsd támogató szeretetedről. Értesd meg vele, hogy azáltal, hogy a szexről nem akar tudomást venni, kirekeszti az élet egy hatalmas szeletét. Adj neki erőt, hogy bátrabb legyen, és mondd meg neki, ha szeret, akkor kezdje el önmagát is szeretni, és tegyen lépéseket azért, hogy elinduljon a változás, mely mindkettőtöknek örömöt ad. Először az önismereti könyvek, aztán a kultúra, a filmek, a sok-sok egyre nyíló beszélgetés, és amikor már nyitott rá: a szakember, a külső segítő. (Nyilván ez még korai.)

Most elképzeltem azt (mert ez is benne van a pakliban), hogy te nagy lelkesen kiteszed érte a szíved, ő viszont továbbra sem lép semmit. A könyveket nem olvassa el, a témáról pedig hallani sem akar, és ezek után sem érdekli, hogy szeretőként szinte semmit nem nyújt neked. Akkor ez a fiú mentálisan vagy nagyon beteg, vagy téged nem szeret szíve mélyéből… de még az is megeshet, hogy nincs köztetek kémia… Ezt neked kell tudnod, érezned.
De az biztos, hogy 28 évesen egy új kapcsolatban, 3 hetente egyszer 5-10 percig szexelni (ritkán, viszont röviden és gyengén), az nem oké. Vagy téged nem kíván a fiú, vagy komoly lelki blokkok működnek benne. Bármelyik is van, optimális változtatni!

(Most még arra is gondoltam, hogy mi van akkor, ha léteznek ennyire halvérű emberek?… Örülök, hogy az én huszonéveimben engem ettől megkímélt az Úr…)
Na, hajrá Dorka, hozd ki a pasiból, amit lehet! Segíts neki, ha ő is akarja!

Soma Mamagésa

Tipp: Somának a következő e-mail címre írhattok: soma@nlcafe.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top