Aktuális

Tervezze meg terhességét!

Nem szeretné gyerekei számát az égiekre bízni, de nem tudja, önnek melyik fogamzásgátló módszer a legmegfelelõbb? Szakértõnk segít!

Magyarországon háromból két nő nem védekezik, pedig nem akar gyermeket. Egy tapasztalt orvos, a budapesti MÁV Kórház szülész-nőgyógyásza segítségével csokorba szedtük a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy önnek könnyebb legyen a döntés.

BIO-MÓDSZEREK

MEGSZAKÍTÁS
Hogyan működik?
„Ne aggódj, majd időben kiveszem!” – ajánlja
a férfi, és sok pár biztonságos módszernek véli, ha a férfi magömlése a nő testén kívül történik. Mások fantáziáját kifejezetten izgatja a pornófilmekből oly ismerős látvány, ám ha biztos benne, hogy mostanában nem szeretne teherbe
esni, mégsem ajánlanánk!
Milyen eredményes?
A síkosítás érdekében már az ejakuláció előtt is távozik némi ondó a férfi péniszéből, ebben pedig lehet sperma is. Tehát lehetséges, hogy partnere mindent tökéletesen csinál, mégsem ez lesz a megfelelő módszer.
Melyek a mellékhatásai?
A folyamatos odafigyelés, az aggódás, és hogy nem lelkesül-e be túlzottan a férfi, mert esetleg képtelen lesz kontrollálni magát – mindez megmérgezi a felhőtlen szexuális együttlétet.
Kiknek ajánlott?
Jó, ha mindig az eszében tartja: még a tapasztaltabbaknál is előfordulhat „baleset”! Ám ha önök már évek óta együtt vannak, és nem esnének kétségbe abban az esetben sem, ha mégis kopogtatna a gólya, akkor ez a legolcsóbb és legkíméletesebb, bárhol és bármikor alkalmazható gyakorlat.

NAPTÁR-MÓDSZER
Hogyan működik?
A jelszó: önmegfigyelés és számolás. Az átlagos női ciklus 28 napig tart, a 14-ik napon van a peteérés, és mivel mind a sperma, mind a petesejt körülbelül két napig életképes, ezért a ciklus 11-ik és 17-ik napja között kerülni kell a védekezés nélküli szexuális együttlétet. A módszer hatékonysága fokozható hőmérőzéssel, amit minden reggel még az ágyban, mindig azonos időben, ugyanolyan pózban és módon (hónaljban, szájban, hüvelyben vagy végbélben), kell elintézni.
A módszer lényege: peteérés idején 1-2 tizedfokkal emelkedik a testhőmérséklet.
Milyen eredményes?
Kevéssé alkalmas a terhességmegelőzésre, mert
a női szervezet bármikor képes spontán peteérésre. Elegendő egy hevesebb orgazmus, és máris kiszabadul egy pete – nem törődve azzal, hogy még nincs itt az ideje. Arról nem is beszélve, hogy a tankönyvi 28 napos ciklus igen ritka,
és sokaknál nem a ciklus közepén van a peteérés.
Melyek a mellékhatásai?
Az idegeskedés, hiszen a női szervezet nem robotként működik. És persze ott a természet sunyi csapdája – hát nem éppen a tiltott napokon esne a legjobban a szex?
Kiknek ajánlott?
Precíz, pontos nőknek, akik nagyon figyelnek magukra. Ha mindig elfelejti feljegyezni menzesznaptárába az utolsó ciklusa idejét, akkor válasszon más módszert.

BILLINS-MÓDSZER
Hogyan működik?
A ciklus ideje alatt a méhnyak nyákjának állaga megváltozik, ezért megállapíthatja termékeny napjait, ha a hüvelyváladékot naponta megvizsgálja. A menstruációt megelőző és követő napokon ujjai szárazak maradnak. A peteérés közeledtével egyre több, sűrű váladék képződik. A peteérés napján, az azt megelőző és követő 3-3 napon
a nyák egyre nyúlósabb lesz, olyan, mint a tojásfehérje. Két ujja között akár másfél centis szálat is húzhat belőle. Ameddig ezt meg tudja ismételni, addig tartózkodjék a (védekezés nélküli) szextől.
Milyen eredményes?
Néhány hónapnyi gyakorlás után pontosan fel fogja ismerni teste jelzéseit.
Melyek a mellékhatásai?
Egyszerű, bárhol elvégezhető módszer – meglehetősen biztonságosan meghatározhatja vele
a veszélyes napokat.
Kiknek ajánlott?
Azoknak, akik nem szeretnek számolgatással pepecselni, ám vallási vagy egészségügyi okból nem használhatnak másféle fogamzásgátló módszert.

MECHANIKUS VÉDELEM

ÓVSZER
Hogyan működik?
Elzárja a spermák és a kórokozók útját. De nem elég közvetlenül a magömlés előtt feltenni, hanem már az első behatolás előtt! A balesetek többsége ugyanis akkor következik be, ha egy pár mindent akar: egy kicsit a természetesség érzéséből, és egy kicsit a biztonságból is.
Milyen eredményes?
Ha megfelelő módon használják,
akkor hatékonysága majdnem 97 százalékos.
Ráadásul a régi szlogen sem érvényes már:
aki a mai modern, ultravékony óvszert választja, az nem zokniban fürdik, hanem a gyönyörben
lubickol.
Melyek a mellékhatásai?
Néhányan allergiásak lehetnek a spermicidre vagy a latexre, ami kellemetlen, viszkető érzést okozhat.
Kiknek ajánlott?
Mindenkinek, aki szeretné elkerülni a szexuális úton terjedő betegségeket. Nem tartalmaz hormonokat, egyszerű, gyors, olcsó – és kis gyakorlással beépíthető az előjáték menetébe is.

PESSZÁRIUM
Hogyan működik?
A méhnyakra feltett kis gumisapka elzárja a spermák útját. A felhelyezést megkönnyíti a sperma-ölő síkosító zselé, amely a biztonságot is fokozza.
Milyen eredményes?
Ha jól helyezik fel, akkor majdnem olyan biztonságos, mint az óvszer, csak ennél a módszernél nagyon fontos a higiéniás szabályok betartása. Nem lehet akárhol használni, hiszen a felhelyezés előtt minimum kezet kell mosni.
Melyek a mellékhatásai?
Bár 1-2 órával aktus előtt is fel lehet helyezni, nem mindenki tudja (vagy szereti) ilyen módon megtervezni szexuális életét. Növelheti a hólyaghurut és más húgyúti fertőzések kockázatát.
Kiknek ajánlott?
Csak azoknak, akik kizárólag ágyban, párnák közt és a fürdőszoba közelében tudják elképzelni
a szerelmet, idegenkednek a hormonoktól, vagy nem akarják a férfira bízni a védekezést.

SPIRÁL
Hogyan működik?
A fém vagy műanyag spirál a beágyazódást akadályozza meg. Felhelyezése okozhat némi kellemetlenséget, de korántsem olyan fájdalmas, mint ahogyan azt sokan gondolják. Sem a férfi, sem
a nő nem érzi szeretkezés közben.
Milyen eredményes?
Ez a döntés 3-10 évig 98 százalékos biztonsággal oldja meg a fogamzásgátlás gondolatát. Bár
Amerikában alig használják, Európában az ára, egyszerű használata és hatásossága révén az egyik legnépszerűbb fogamzásgátlási módszer.
Melyek a mellékhatásai?
Előfordulhat, hogy ezek után tovább tartanak majd amúgy is nehéz napjai: sok spirált használó nő panaszkodik hosszabb, bőségesebb és fájdalmasabb menstruációról. Előfordulhat még méhgyulladás, méhnyálkahártya-irritáció, és némiképp emelkedik a méhen kívüli terhesség kockázata.
Kiknek ajánlott?
Ha nem akar napi szinten foglalkozni a családtervezéssel, és már szült egy gyereket, akkor ez az ideális választás. A gyermektelen nőknek azért nem ajánlják, mert az ő méhszájuk még feszesebb, és azt a szülés előtt nem jó erőszakosan
kifeszíteni.

KÚP
Hogyan működik?
A tamponhoz hasonló méretű hüvelykúpot
a szeretkezés előtt kell felhelyezni, majd tíz perc előjáték után jöhet a behatolás. Ezalatt a kúp feloldódik, és mikrofinomságú habbá alakul át, ami
a spermiumok számára áthatolhatatlan falat képez a méhszáj előtt. Az aktus végén a kúp hatóanyaga egyszerűen kifolyik a hüvelyből, magával sodorva a hatástalanított spermákat is.
Milyen eredményes?
Az eddig forgalmazott habok és zselék egyike sem érte el a 85 százalékos hatékonyságot.
De az új generációs hüvelykúp már 98 százalékos hatásfokkal büszkélkedhet.
Melyek a mellékhatásai?
Ha előfordult már, hogy kipirosodott a hüvelye az óvszerhasználat után, legyen óvatos: ennek
a kúpnak is az a nonoxiol-9 a fő hatóanyaga, amely a legtöbb óvszer spermaölő képességét adja. És be kell vallani, kicsit megakasztja a szeretkezés vad lendületét az óra megfeszített figyelése, hiszen ha a megadott tíz percet nem várja ki az ember, akkor minden hatástalan volt.
Kiknek ajánlott?
Ideális azoknak, akik nem akarnak hormonális fogamzásgátlást használni, és nem akarnak állandóan receptekkel bajlódni. És ami fontos: csak akkor kell használnia, amikor valóban szükség van rá.

HORMONÁLIS HATÁSOK

KOMBINÁLT TABLETTA
Hogyan működik?
Ösztrogén és progeszteron hatóanyaga több fronton is harcol a nem kívánt terhesség ellen. Gátolja a peteérést, megvastagítja a méhnyak falát, így akadályozva a spermák átjutását, és elvékonyítja a méh nyálkahártyáját, hogy a megtermékenyült petesejtek ne tudjanak beágyazódni.
Milyen eredményes?
A legbiztonságosabb módszer – ha nem felejtik el bevenni, akkor 99 százalék fölötti a hatékonysága!
Melyek a mellékhatásai?
Egy jó hír: a hízás már nem tartozik ezek közé!
A modern, alacsony hormontartalmú tabletták szinte egyáltalán nem fokozzák az étvágyat, és nem okoznak súlygyarapodást. Ám épp az alacsony hormontartalom miatt előfordulhat pecsételő vérzés, fejfájás, és ha sokáig (10-15 év) szedjük, fokozza a trombózisra való hajlamot. Nem ajánlott dohányzó nőknek, szív, vese és hormonrendszeri problémákkal küszködőknek, illetve cukorbetegeknek.
Kiknek ajánlott?
Az egészséges nők teljes nyugalommal szedhetik, sőt, a tabletta néhány hormonzavarral összefüggő állapot esetén kifejezetten ajánlott. Például aki hajlamos a petefészekcisztára, remélheti, hogy
állapota javulni fog. A gyógyszer hatására elmúlhatnak a pattanások, csökkenhet a menstruáció hossza és ereje, valamint bizonyos pre-menstruációs hangulatingadozások is. És már az sem igaz, hogy idősebb korban nem lehet gyógyszert szedni: a modern, alacsony hormontartalmú tablettákat nyugodtan szedhetik a 40 fölöttiek is!

MINITABLETTA
Hogyan működik?
Progeszterontartalma elvékonyítja a méh nyálkahártyáját, ezáltal meggátolja, hogy a spermiumok elérjék a petét. Ha valaki hosszú évekig tablettát szed, akkor ajánlatos öt évente fél év szünetet tartani, hogy ne hagyja teljesen ellustulni a szervezet saját hormonális rendszerét. Ha egy idő után mégis szeretne teherbe esni, mindössze
48 órát kell várnia, ugyanis a gyógyszer hatóanyaga ennyi idő alatt távozik a szervezetből.
Milyen eredményes?
Ugyanannyira, mint a hagyományos, kétfázisú tabletta – bár a tökéletes biztonság érdekében minden nap ugyanabban az időben kell bevenni!
Melyek a mellékhatásai?
Az első hónapokban rendszertelenné válhat
a ciklusa, és több pattanása lehet.
Kiknek ajánlott?
Ha mindenképpen gyógyszert szeretne szedni,
de valamilyen okból nem szedhet ösztrogéntartalmút. Ilyen ok lehet például, ha hosszan szoptatja gyermekét (az ösztrogén csökkenti a tejtermelést), dohányzik, vagy magas a vérnyomása.

ESEMÉNY UTÁNI TABLETTA
Hogyan működik?
Hatására 24 órán belül megjön a menstruációja, és ez általában a három napnál nem idősebb terhesség végét jelenti.
Milyen eredményes?
A közhiedelemmel ellentétben ez sem száz százalékos megoldás. A rendszeres tablettaszedés sokkal biztonságosabb védekezési módszer.
Az esetek mintegy 15 százalékában ugyanis
a gyógyszer ellenére is megmarad a terhesség.
Melyek a mellékhatásai?
A nagy dózisú hormon teljesen felboríthatja
a szervezet saját ciklusát, az előrehozott menstruáció pedig erős görcsöket okozhat.
Kiknek ajánlott?
Mindazoknak, akik „balesetet” szenvednek. Hiszen minden gondosság ellenére elszakadhat az óvszer, csődöt mondhat a tervezés. Ilyenkor jól jön az utolsó mentsvár.

INJEKCIÓ
Hogyan működik?
A nagydózisú progeszteront elegendő háromhavonta egyszer beadatni. Befolyásolja a felhasználó hormonháztartását, tehát ezalatt az idő alatt sem peteérése nem lesz, sem menstruálni nem fog!
Milyen eredményes?
99 százalék fölötti a hatékonysága, de fontos, hogy az injekciót a ciklus első öt napjának egyikén kapja meg.
Melyek a mellékhatásai?
Hasonlóak, mint a fogamzásgátló tablettáé, hiszen ugyanaz a hatóanyaguk: felfájás, érzékeny mellek, hangulatingadozás. Súlyosabb, ám sokkal ritkább mellékhatás, hogy a peteérés nem tér vissza a hatóidő elteltével, és ez extrém esetben meddőséget is okozhat.
Kiknek ajánlott?
Mindazoknak, akik nem idegenkednek a hormonoktól, és nem rettegnek fóbiásan a tűtől.
Mivel nem tartalmaz ösztrogént, dohányzó,
trombózisra hajlamos és magas vérnyomásban szenvedő nők is kérhetik. Ha van már egy-két gyermeke, és mostanában nem tervezi a következőt, akkor a mellékhatásoktól sem kell
annyira félnie.

VÉGLEGES VÁLASZTÁS

MEDDŐVÉ TÉTEL
Hogyan működik?
Műtéti úton átvágják a petevezetékeket, így
a megérett peték nem tudnak eljutni a méhbe.
A laparoszkópiás eljárás alatt csak pár centis vágást ejtenek. Azért kell egy napig kórházban maradni, hogy teljesen magához térjen az altatásból.
Milyen eredményes?
Orvosi könyvekben, bulvárlapokban lehet olvasni egy-két olyan nőről, akiknek spontán módon regenerálódott a petevezetékük, és ismét teherbe estek – ám ennek a valószínűsége elenyésző.
Melyek a mellékhatásai?
Néha előfordulhat méhen kívüli terhesség, ami magával hozhatja az egész petefészek eltávolítását, ezért különösen figyelni kell az erős alhasi görcsökkel járó hirtelen vérzésre.
Kiknek ajánlott?
Mivel a műtét visszafordíthatatlanul végleges, ezért Magyarországon csak 35 év fölötti, három gyermekkel már rendelkező asszonyok vehetik igénybe. (Ugyanilyen feltételeknek megfelelő férfiak is kérhetik az ondóvezeték elkötését.)
De csak akkor válassza ezt a megoldást, ha már
teljesen késznek érzi családját, és biztos benne, hogy még egy esetleges új szerelem kedvéért
sem szülne ismét.

A JÖVŐ ÍGÉRETEI

TAPASZ
Hogyan működik?
Ösztrogént és progeszteront tartalmaz – csakúgy, mint a kombinált hatóanyagú tabletta, és ugyanaz a hatásmechanizmusa is. Hetente egy tapaszt kell felraknia három héten át, majd a negyedik héten, amikor nincs fenn a tapasz, megjön a vérzés.
Milyen eredményes?
Ugyanolyan jó, mint a hagyományos fogamzásgátló tabletta, de a túlsúlyos hölgyek vigyázzanak!
A túl sok zsír akadályozza a hormonok felszívódását, ezért 90 kiló fölöttieknek nem ajánlott.
Melyek a mellékhatásai?
Ugyanazok, mint a tablettáé. Az uszodában vagy nyáron a strandon kelthet némi feltűnést ragtapasszal a hátán. Elképzelhető bőrirritáció is.
Kiknek ajánlott?
Akik bíznak benne, hogy ennyit már igazán meg tudnak jegyezni, és semmiképpen nem szeretnének injekciót kapni.

IMPLANTÁTUM
Hogyan működik?
A felkar bőre alá beültetnek egy gyufaszálnyi
tubust, amely három év alatt folyamatosan engedi ki magából a progeszteront. Az implantátum láthatatlan, de kitapintható.
Milyen eredményes?
Szinte 100 százalékos hatásfokkal akadályozza meg a nem kívánt terhességet.
Melyek a mellékhatásai?
Mint minden hormonális fogamzásgátló eszköz, ez is okozhat fejfájást, hányingert, pecsételő vérzést és hangulatingadozást.
Kiknek ajánlott?
Annak, aki csak a hormonális fogamzásgátlás biztonságában hisz, illetve tudja, hogy a következő néhány évben biztosan nem akar gyereket, és szeretne megfeledkezni az összes ezzel kapcsolatos maceráról.


1. Mivel gyakran lehet olvasni meddőségről, gyermeket hiába akaró párokról, az ember hajlamos azt hinni, hogy 35 éves kor fölött már rettentően nehéz teherbe esni. A számok valóban mutatnak némi csökkenő tendenciát: ha egy 20 éves nő nem védekezik, 85-90 százalék az esélye annak, hogy egy éven belül terhes lesz. Egy negyvenéves nőnél ez az esély már csak 45 százalék, de azért korántsem nulla! A megszakításos módszernek pedig igen nagy a hibaszázaléka. Ha éveken át szerencséje volt, és nem lett terhes, azért ne bízzon abban, hogy ez mindörökké így marad!

2. Teknőshéjtól latexig
Valószínűleg 4000 évvel ezelőtt használtak először óvszert: az ókori egyiptomi férfiak bőrtokokat húztak a hímvesszőjükre a terhesség megelőzése érdekében. De az ősi
Japánban is ismerték ezt a módszert, igaz,
itt nem ragaszkodtak a puhasághoz. A nagyobb biztonság érdekében akár teknőspáncélból is készítettek tokot.
Mai nevét az óvszer egy 17. századi orvos, dr. Condom után kapta, aki a legenda szerint II. Károly számára készített bekrémezett vászontokot, hogy a király elkerülhesse a törvénytelen utódok nemzését. A modern kori gumióvszer története 1843-ban kezdődött, amikor Hancock és Goodyear szabadalmaztatta a gumi vulkanizálásának eljárását, aminek segítségével megindulhatott az óvszerek tömeggyártása. Az 1930-as években kezdték el gyártani az új, latex anyagú óvszereket, amelyek minden korábbinál kényelmesebbnek bizonyultak. 1957-ben jött a síkosított óvszer, 12 évvel később pedig az anatómiailag formázott típus is piacra került.

3 Nem bízhatja másra!
Ha egy családban a férfi vállalja magára a védekezést, akkor nem sok eszköz van a kezében. Megszakított közösülés, gumióvszer, vagy három gyerek fölött az ondóvezeték végleges elkötése. Amerikában évek óta kísérleteznek a biztonságos férfi-fogamzásgátló tabletta kifejlesztésével, de eddig még nem sikerült olyan szert találni, amelynek szedése után biztonságosan visszaállítható lenne a spermiumok termelődése. Biztató eredmények azért vannak. Ausztrál tudósok szerint a nagy adagban adott tesztoszteron és progeszteron kombinált injekció vagy bőr alá ültetett implantátum formájában ugyan leállítja a spermiumok termelődését a herében, de a kúra abbahagyása után minimum fél év kell ahhoz, hogy a férfi ismét termékeny legyen. Néha pedig ennél sokkal több.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top