Aktuális

“Csak ne tessék elmondani az anyukámnak!”

A fiatal lányoknál még nem fejlõdött ki teljesen a testtudatosság. Lehet, hogy biológiaórán megtanulják az anatómiai pontokat, de a maszturbálás, az orgazmus a lányoknál szégyellnivaló dolog.





A szüzesség viszont súlyos teher, amolyan hamar kipipálandó tétel lett. Lányaink tehát hamar a tettek mezejére lépnek.

– Néhány évtizeddel ezelőtt a fiatalok sokáig inkább csak kóstolgatták egymást – mondja Ritteródesz Erzsébet szexuálterapeuta. – Ma a huszonévesek számára a szex a koituszról szól. Többségük mit sem tud arról, hogy egymás testének, erogén zónáinak megismerése hónapokig tartó intenzív élvezetek forrása lehet.
A lányok azt hiszik, csak a közösüléstől lehet orgazmusuk, pedig épp nekik lenne nagyobb szükségük hosszú előjátékra, romantikára, egy kis misztikumra. Ezért aztán nem eggyel találkoztam, akinek húszéves korára egy életre elment a kedve a szextől. Ennek a tendenciának – a túl hamar, túl gyakran történő közösülésnek – az egyik sajnálatos következménye a „balesetszerű” teherbe esés.







Ritteródesz Erzsébet
Különösen a 13- 14 éves lányok közt fordul elő, hogy némelyikük az első néhány szexuális együttlét során már terhes is marad. Bíznak a partnerükben, szerelmesek, nem veszik rögtön észre, hogy a fiú önző, óvatlan, csak magával törődik. A menstruáció kezdetben sokaknál amúgy is meglehetősen rendszertelen, előfordulnak kimaradások, emiatt gyakran csak akkor jönnek rá, hogy teherbe estek, amikor már nincs lehetőség az abortuszra. Ilyenkor marad az örökbeadás, vagy esetleg a szülők vállalják a korán jött unoka fölnevelését.


Dr. Csatlós Éva, az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika gyermeknőgyógyásza a szülők felelősségét hangsúlyozza:

– Fontos, hogy a szülők odafigyeljenek elszakadóban levő kamaszgyermekükre. Ha tudják, hogy a lányuknak barátja van, egyszerűbb, ha elmennek vele a nőgyógyászatra, felíratják a tablettát. Még jobb az óvszer, mert megvéd a nemi úton terjedő betegségektől. Minden kamasznak az eszébe kellene vésni, hogy ha először van együtt valakivel, óvszert kell használnia. Elvben tudják a fiatalok, hogy védekezni kell, ám a sok abortusz arra vall, hogy mégsem teszik. Mert gumit venni „ciki”. Ám ha megtörtént a dolog, megijednek, és szaladnak a nőgyógyászati ügyeletre esemény utáni tablettáért.

Fontos, hogy a szülők éreztessék a gyermekükkel, hogy rájuk mindenkor számíthat. Szomorú látni, hogy némelyik kislány a barátnőjével vagy a





Dr. Csatlós Éva
nővérével jön hozzánk: „Terhes vagyok, de ne tessék elmondani az anyukámnak!” – kéri. Ezt nem tehetjük meg, hiszen bármilyen beavatkozás csak a szülő vagy a gyám beleegyezésével lehetséges.

A tizenéves korosztálynak a terhesség lelki sokk, néha fel se fogják, milyen helyzetbe kerültek. Sokan nem ismerik fel a tüneteit, pedig figyelmeztető jel lehet a menzesz kimaradása mellett a reggeli hányás, hányinger. Ha egy kislány védekezés nélkül volt együtt egy fiúval, akkor mielőbb meg kell csinálni a terhességi tesztet. Egyszer előrehaladott terhességet mutatott ki az ultrahang, miközben a lány állította: nem lehet állapotos, mert a férfi azt mondta, vigyázott, nem került spermium a hüvelybe.

Az abortuszt illetően az a tapasztalatunk, hogy sok kamasz fel sem fogja, hogy egy életet szakított meg, inkább a műtét fizikai kellemetlensége viseli meg őket lelkileg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top