Aktuális

Utcára kerül egy kétgyerekes család?

Két hónappal ezelõtt jelent meg Szabó Attila (újpesti fiatalember feleséggel, két gyerekkel) lakáskálváriájáról szóló cikk, melynek hatására nagyon sok indulatos levelet kaptunk.

dr. Bánáti János
Persze, a tollat (e-mailt) ragadó olvasók nemcsak felháborodtak, de kérdeztek is. Ezért tettünk ígéretet, hogy kérdéseikkel felkeresem a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökét, dr. Bánáti Jánost. Az 1875-ben létesült Ügyvédi Kamara épületében furcsa megilletődöttség kapja el az idegent: a patinás, múltról mesélő falak között csaknem százharminc esztendeje igyekeznek partok közé szorítani a Rosszat… Aztán hirtelenjében eszébe jut a régi időkön merengő látogatónak, hogy egy olyan fiatal pár miatt van itt, akiknek semmi közük a Rosszhoz…

A jog dilemmája

Mi is történt Szabóékkal? – gondolom végig magamban, míg az elnök irodája felé igyekszem. Minden szabályt betartottak, megbizonyosodtak arról, hogy tényleg az eladó a tulajdonos (a tulajdoni lapon széljegy sem volt!), a szerződést ügyvéd készítette, pontosan fizettek, a Földhivatal bejegyezte őket tulajdonosként. Csakhogy később kiderült, a lakás előéletében van egy “folt”. Az eladó nem tekinthető tulajdonosnak, mivel ő egy olyan kínai férfitól vásárolta a lakást, aki hamisított közjegyzői meghatalmazással adta el neki nem a saját, hanem egy honfitársa ingatlanát. És azt nem vette észre sem az ügyvéd, sem a Földhivatal – egy gimnazista észrevenné! –-, hogy a meghatalmazás olyan “pontos” információkat tartalmaz, mint például a meghatalmazott lakhelye: Peking (ahol több mint tízmillióan élnek). Az eredeti kínai tulajdonos most visszaköveteli az ingatlanát. Per követ pert… – Miféle megoldást javasolnátok? – nézek a nagy elődök képeire, de nincs időm velük “beszélgetni”, mert megérkezik dr. Bánáti János.

– Az ügy a jog egyik alapvető dilemmájáról szól: kit védjünk ilyen esetben? Azt, akit először csaptak be, azaz az eredeti tulajdonost? Vagy azt, akit szintén becsaptak, de a sor végén áll? Nos, több száz éves hagyomány alapján az első tulajdonost védi a jog azon megfontolás alapján, hogy a sor végén álló jóhiszemű vevő majd szembefordul azzal, akitől ő vásárolta az ingatlant – mondja a Kamara elnöke. – Gondoljon a gépkocsi-lopásokra! Ellopják az autómat, továbbadják valakinek, majd meglátom a kocsimat az utcán. Ne kapjam vissza? Dehogynem! És az, aki jóhiszeműen megvette, majd pert indít a tolvaj-eladók ellen…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top