Aktuális

Mit tud az érett nõ?

Õszinte válaszra számítok, kedves Olvasóm! Szeretne újra húszéves lenni? Mert ami engem illet, álmomban sem. Hiszen, ha jól csináljuk, most kezdõdik igazán az élet! Elvégre a bor bukéját is az idõ adja.













Dr. Pándy Mária
Az idő, mint az aranymosó, szívósan gyűjtögeti a gyöngédség szemcséit. Idő kell hozzá, hogy magunkat és a társunkat elfogadjuk olyannak, amilyenek vagyunk: védtelen, szeretetre vágyó, sebezhető lénynek. Minden asszony életében van egy pillanat, amikor megérzi, milyen jól is van ez így: milyen jó védtelennek, szerethetőnek lenni.

Dr. Pándy Mária


“Légy barátságban a tükörrel!”

Kröell-Dulay Emőke grafológus 1995 óta felkérésre írásszakértői véleményt ír. Negyvenévesen váltott, szerette volna magát kipróbálni új dolgokban is. A volt pedagógus, filmgyártó céget alapított, melynek segítségével több sikeres tévéműsort is készített. Emőke üde és sportos. Amikor beviharzik az Angelica presszóba, a szomszéd asztalnál teázó férfiak kedvtelve átbámulnak.

– Amint a nő elmúlik negyven, ezt magamon is tapasztaltam, varázsütésre kitör rajta a kapuzárási pánik – sóhajtja. Sötétebben látja a világot, de a hiúsága megmarad. Domján Edit halálakor fogtam fel, min mehet keresztül egy nő. Ő, akit körülrajongtak, nem akart magányos, mellőzött, öreg lenni.













Kröell-Dulay Emőke grafológus fiával
Mindannyian így vagyunk ezzel. Érzékenyebben vesszük a jelzéseket, egyetlen szó is szíven üt. Ezért nem szabad elhanyagolni magunkat. Ez a lényeg. Az agyonmosott otthonka rossz üzenetet közvetít: “Nekem már jó ez is, így is.” Miért lenne jó? Légy barátságban a tükörrel! – ez a jelszavam. Adj a megjelenésedre, hogy jól érezd magad a bőrödben, ne zsákmányold ki a tested, törődj vele, és fogadd el magad a hibáiddal együtt, mert akkor mások is elfogadnak olyannak, amilyen vagy! Látod, nálam most is itt a tornacucc. Ha van egy szabad órám, beugrom az edzőterembe. Nemcsak lelkileg tesz helyre, mert szó szerint “kitornászom” a haragomat, hanem azért is, mert jó a társaság. Az öltözőben, cipőfűzés közben megnézzük, hogy a másik milyen fantasztikus holmit szerzett. Közben őszintén jönnek elő a legvadabb problémák, amelyeket más körülmények között nem mesélnének el, én se.
Dr. Pándy Mária szexológustól azt kérdeztük: Mit mesélnek a rendelőben a nők?

– Negyvenéves korára már kialakul egy nőnél, hogy szereti a szexet, vagy sem. Az addigi jó vagy rossz tapasztalatok közrejátszanak ebben, de nem közömbös az sem, hogy mit hallott a szexről tinilány korában. Előtörnek a régi emlékek, szinte mondatokat hallanak a múltból. Lehet, hogy azért, mert lánygyermekeik tinikorúak, és velük együtt újraélik a múltat? A negyvenes nő valóban tud már mindent, amit tudni érdemes, kialakult a saját stílusa, ismeri a férfiakat, csak olyanokkal áll szóba, akiket erre érdemesnek tart. Meg tudja ítélni egy férfi szexualitását egyéb viselkedési jegyekből is, ahhoz nem szükséges az ágyig eljutnia. Tisztában van saját értékeivel, nem dől be a nagy dumáknak.

A házasságban élő negyvenes nők többsége túl van egy-két szülésen, és azt is eldöntötte, hogy vállal-e még több gyermeket (általában nem). Azt is tudják már, hogy milyen érték a család, jobban kényeztetik férjüket. Sokukat ilyenkor éri az első nagy csalódás, rájönnek, hogy ötvenes férjüknek (a kapuzárási pánik miatt) fiatal barátnője van. Aztán jön a nagy dilemma: elváljak, vagy sem? Vannak, akik ezért keresik fel a szexológust. Vagy azért, mert bár úgy döntöttek, hogy maradnak, az ágyban nem tudják feledni a sérelmeket, ezért nem esik jól a szex.











Sokaknak ekkorra érik be a házassága. A gyerekek kezdenek önállósulni, több idejük marad egymásra. Nyitottak mindenféle trükkre, technikára, azt hiszik, ezzel dobhatják fel a párkapcsolatukat.
Ezzel szemben az ötvenes nők cikk.php?id=54&cid=11747– akik túl vannak a klimaxon, és felszabadultak a védekezés nyűge alól – nem hajszolják az új technikákat, mert tudják, hogy a szexben a lelki harmónia a legfontosabb. Megértőek testileg, lelkileg egyaránt. Lehet, hogy ajánlatokat kapnak fiatalabb férfiaktól, mert szexuális kisugárzásuk van, de ezzel ritkán élnek, mert tudják, hogy ezek a férfiak a különlegességeket hajszolják, és most éppen az idősebb nőket akarják kipróbálni, de érzelmeket nem tudnak nyújtani. Az ötvenes nők tudják, hogy virágzásuk végén járnak. Ezért azok, akik ezt igyekeznek kitolni, egészségesen étkeznek, sportolnak, többet törődnek a bőrükkel, mint fiatalabb korukban bármikor.

Mit tud az érett nő? – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top