Aktuális

Név, házasság

Az Alkotmánybíróság döntése véget vetett a hátrányos megkülönböztetésnek, és lehetõvé tette, hogy ne csak a férfi, hanem a nõ is megajándékozhassa nevével élete párját. Az új törvény hatályba lépése 2004. január elseje.

Persze sokat kockáztat az első bátor férfi: nyilván lepapucsozzák majd, amiért szeretne „asszonynéven” élni.






Az Alkotmánybíróság döntése nyomán kibontakozó heves parlamenti vitából kitűnik, mennyire szögesen ellentétes olvasata lehet ugyanannak a gesztusnak. A (férfi) képviselôk, élve a százévente egyszer adódó nagyszerű alkalommal, kivont karddal, ékesszólóan védelmezték a férfijogokat, követeltek egyenjogúságot, méltányosságot. Íme, részlet egy hozzászólásból:
„Pontosan ötvenéves mulasztást pótol a törvény, és teszi egyenjogúvá a férfiakat a nôkkel a házasságkötést követô névviseléssel kapcsolatosan.
Az Alkotmánybíróság szerint ugyanis a Családjogi törvény 26. paragrafusában írt rendelkezések biztosítják a nô számára a házasságkötés utáni névváltoztatási jogot, nem adnak viszont lehetôséget a férfi számára ahhoz, hogy maga is ugyanezt megtehesse. Az Alkotmánybíróság tehát egy régóta fennálló, mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést szüntetett meg, és helyezi vissza
jogaikba a férjeket.”

A világ rendje tehát már attól helyreállt volna, ha a férjek ezentúl felvehetik a feleségük vezetéknevét. A törvényhozás azonban tovább ment. Ha már hozzányúlt a névviselést szabályozó jogszabályhoz, szélesebb kaput tárt ki a kívánságok elôtt, mondja Makai Katalin, az Igazságügyminisztérium munkatársa. Annál is inkább, mert látszott, tömeges igényre nem kell számítani a férfiak részérôl, hogy feleségük nevét szeretnék viselni. Annál gyakoribb kívánság a névösszekapcsolás. A hivataloknál többen is jelezték, megvárják az új törvény hatályba lépését, és elhalasztják a házasságkötésüket 2004. január elseje utánra.


Vőlegény
A férfiak tehát a jövô évtôl az alábbi lehetôségek közül választhatnak házasságkötéskor:
1. Keresztnevük elé fölvehetik feleségük vezetéknevét. Tehát: ha Nemes Ágnes és Hajnal Péter házasodik, a férjbôl lehet Nemes Péter. Figyelem: a névcsere nem megengedett – Nemes Ágnesbôl nem lehet egyidejűleg Hajnal Ágnes.
2. Kötôjellel összekapcsolhatják vezetéknevüket
a feleségükével: Nemes-Hajnal Péter és Nemes-Hajnal Ágnes – gyermekeiket is a Nemes-Hajnal néven anyakönyvezik majd.
3. Megtarthatják a maguk nevét.


Menyasszony
Lám, mégsem sikerült maradéktalanul felszámolni a diszkriminációt – a leendô ara jóval több lehetôség közül választhat. Az eddigi, úgynevezett négytoldatos forma továbbra is használható. Példánknál maradva: Hajnal Péterné, Hajnal Péterné Nemes Ágnes, Hajnalné Nemes Ágnes, sôt, választhatja a kezdôbetűs megkülönböztetô jelölést is: H. Nemes Ágnes. Továbbá megtarthatja a leánykori nevét, és élhet az új lehetôséggel, a névösszekapcsolással. Ez utóbbi az európai országokban régóta bevett gyakorlat. Gondot okozott azonban, hogy a külföldi házasságkötést követôen a kettôs nevet eddig nem lehetett Magyarországon honosíttatni. Januártól már igen. Még így is maradhat kielégítetlen kívánság. Ha például Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter összekapcsolt nevet szeretne anyakönyveztetni, elutasításra találnának. A törvény ugyanis legfeljebb kéttagú családi nevet engedélyez. A kettôs nevű gyermekek is választásra kényszerülnek, hogy melyik családnevüket tartják meg, ha felnôve házasságot kötnek, és össze akarják kapcsolni nevüket majdani feleségükkel.


Válófelek
A törvény arról is rendelkezik, hogy a felvett nevet a válást követôen is meg lehet tartani, sôt, azt újabb házasságkötéskor az új férj is fölveheti.
Tehát amennyiben Hajnal Ágnes (született Nemes Ágnes) válása után egybekel Nagy Péterrel, és az új férj szabadulni kíván gyakori vezetéknevétôl, Hajnal (született Nemes) Ágnesnek kétszer is megadatik az életben, hogy Hajnal Péter felesége legyen. A törvény gondolatmenetének logikája: a név ugyan az önazonosságunk része, de nem a magántulajdonunk.


Ami a közös gyerekeket illeti, akkor is kaphatnak összekapcsolt nevet, ha a szülôk mindketten megtartották eredeti nevüket. A házasságban élô szülôktôl származó gyerekek viszont csak azonos családnevet kaphatnak. Ez a kis névviselésbeli módosítás komoly és költséges szervezési problémát jelent az államigazgatásban. Valamennyi okmányunkat újra kell írni, megszűnik a leánykori név kategória, mindkét nem esetében két rovatot kell majd kitölteni: az úgynevezett születési illetve
a házassági nevet. Ez utóbbit egyébként – házastársunk egyetértésével – késôbb is megváltoztathatjuk. A beleegyezés viszont alapfeltétel (és az
is marad), ennek hiányában járt pórul szegény
Kovács Istvánné, aki pár évvel a férje halála után
ismét férjhez ment. Az új házasság azonban balul ütött ki, az asszony szerette volna visszakapni az elhalt férje nevét, de hiába. Vannak ajtók, amelyek már mindörökre zárva maradnak elôttünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top