Aktuális

A depresszió legyõzhetõ! – II. rész





Én is segíthetek!

– A terápia során a betegnek is vannak feladatai. Például naplót kell vezetnie. Ugyanis gyakran amiatt van bűntudata, mert úgy érzi, ő nem tesz semmit, fölösleges, nyűg mások nyakán. Ám ha leírja, mi történt egy napján, rögtön kiderül, valójában nagyon is sok mindent csinált, intézett el.
S az is célunk, hogy a terápia végére a beteg megtanulja elkerülni azokat a szituációkat, amelyek a depresszióba sodorták. Ilyen lehet a túl sok stressz, a kimerültség vagy a megoldatlan problémák felhalmozása. Nem ezek okozzák a betegséget, ám közvetlen előzményei lehetnek annak!

– Mit tehet a környezete, hogy segítse a beteg gyógyulását?

– Nagyon fontos elfogadunk, hogy ő beteg: például hogy nem azért nem kell fel napokig az ágyból, mert lusta, hanem mert a betegsége nem engedi, miközben látszólag teljesen egészséges! Nagyon sokat segíthet visszajelzésünk a legapróbb javulásra is: ,,Ma már jobb volt a hangulatod!”, ahogy a teljes gyógyuláshoz közeledve is bátran mondjuk ki: “De jó, újra olyan vagy, mint régen!” Kérem, soha ne mondják egy depressziótól szenvedő embernek azt, hogy “Szedd össze magad!”


Tévhit, hogy a depresszió…

1. … azonos minden lehangolt kedélyállapottal;

2. … nem alakulhat ki gyermekkorban;

3. … olyan állapot, amelyért a legkisebb mértékben is felel a beteg, például csak “elhagyja magát”;

4. … szégyellni való betegség, amelyet titkolni kell;

5. … mindig valamilyen lelki trauma következménye;

6. … tünetein a beteg egyedül úrrá tud lenni, csak “össze kell szednie magát”;

7. … következménye szellemi leépülés;

8. … nem gyógyítható;

9. … modern kori betegség;

10. … kizárja, hogy a beteg teljes életet éljen.


Legjellemzőbb tünetek

Lehangoltság; az érdeklődés és az örömérzés elvesztése; hízás vagy fogyás; alvászavarok: álmatlanság vagy aluszékonyság; lelassult gondolkodás és mozgás; állandósuló fáradtság; önvád, bűntudat, önértékelési zavarok; koncentrálási nehézségek; döntésképtelenség; öngyilkossági gondolatok.


Számok szorításában

Az életminőséget romboló betegségek listáját ma a szív- és érrendszeri problémák vezetik, második helyen állnak a pszichiátriai megbetegedések, köztük a depresszió. Ám az Egészségügyi Világszervezet prognózisa szerint ez a sorrend hamarosan megfordulhat!

A hazai adatok már ma sem szívderítőek:

•  Egy 1998-ban végzett vizsgálat szerint a magyar felnőtt lakosság tizenöt százalékának életében legalább egyszer súlyos depresszión esett át, más források 19 százalékot említenek.

•  Egy tanulmány tanúsága szerint, ma Magyarországon legkevesebb negyedmillió(!) kezeletlen depressziós szenved betegsége tüneteitől.


Akikre még jobban kell vigyáznunk!

Túlzás nélkül állíthatjuk, a depresszió bármely életkorban, bárkire lecsaphat. A szakirodalom azonban számon tart rizikócsoportokat, azaz egyéneket, akik fokozott veszélyben vannak, ők:

•  az idősek;

•  akiknek a családjában előfordult ilyen betegség;

•  az idült betegségben szenvedők, köztük: az infarktuson átesettek, a magasvérnyomás-betegek, a reumások;

•  a szenvedélybetegek;

•  a kisgyermekkori lelki megrázkódtatások elszenvedői;

•  a nők, különösen a pubertás, a szülés és a menopauza idején.


Híres depressziósok

Winston Churchill, Florence Nightingale (az ápolónőképzés alapítója), Vincent van Gogh, Uma Thurman, Woody Allen, Sting.

Netes segítség

A betegséggel kapcsolatban információkat találunk a következő internetoldalakon is:

www.depresszio.hu

www.depresszio.lap.hu

www.szules.lap.hu

www.alkoholizmus.lap.hu

www.alvas.lap.hu


Civil segítség

Pszichiátriai betegek és hozzátartozóik támogatására létrejött és aktívan működő civilszervezetek:

Visszatérők Klubja
Kontakt: Bőti Edina
E-mail: eboti@mandh.hu
Cím: Budapest 1279, Pf. 53.
Telefon: (1) 316-2440

Lélek-hang Egyesület
Keddenként 15:00-18:00-között a Harmónia Klubban
Cím: 1083 Budapest, Szigony u. 13./A
Telefon: 06-28-413-047 (ez a gödöllői székhely száma)

Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum
(Ingyenes jogsegélyszolgálat pszichiátriai ügyekben)
Cím: 1083 Budapest, Szigony u. 13./A
Levelezési cím: 1437 Budapest, Pf.: 287
Telefon: 06-1-341-0521

Szigony Alapítvány a Közösségi Pszichiátriáért
Naponta 11:00-18:00-ig
Cím: 1083 Budapest, Szigony u. 13./A
Telefon: 06-1-333-4966

Támasz Ambulancia
Területi általános addiktológiai szakgondozó
Cím: 1102 Budapest, Liget u. 10.
Telefon: 06-1-260-6676; 06-1-262-5465


Mintha minden szétfolyt volna
Betegek vallomásai

“Nekem hiába mondja azt valaki, hogy szép vagy, csinos és okos, mert én azt látom, hogy én iszonyú ronda vagyok, kövér és marha buta. Minden amit elértem az életemben, mintha szétfolyt volna.” (23 éves elvált, pénzügyi végzettségű nő)

“Legkönnyebben úgy lehet elmagyarázni az érzést, mintha egy egészséges ember fáradt vagy nincs semmihez kedve, de sokkal-sokkal lehangoltabb, mint egy egészséges, és jóformán oka sincs rá. Néha persze van, hogy valódi ok is közrejátszik, de problémám máskor is van, mégsem esem depresszióba.” (52 éves kisiparos férfi)

“Anyukám nem is tudja, hogy beteg voltam, ő tőlem messze, otthon lakik a szülőfalumban. Anyukám környezetében van depressziós beteg, jóval súlyosabb eset mint én, és ő egyáltalán nem érti meg: Hogyhogy nem tud felkelni, meg nem tudja megcsinálni, hogyhogy nincs kedve semmihez… Ez csak nyűglődés, mert jó dolgában nem tudja mit csináljon, – ezt mondja az anyu.” (36 éves irodai alkalmazott nő)

“Sokan azt mondják, kitalált betegség, pedig megélni nagyon nehéz. Talán azt hiszik, hogy önmagának csinálja az ember. Azt mondják, ezt neked kell megoldani. Nem olyan régen egy más irányú szakorvos is közölte velem: a depressziót mindenki magának csinálja, és oldja is meg maga, nem az orvostól kell várni a segítséget.”
(52 éves középvezető nő)

(Forrás: A depresszió mint az öngyilkosság előszobája, Budapest, 2003., VOX POP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top