Aktuális

Egészségkalauz a vakációhoz – II. rész

Ismerje betegségét!

A gyerek mindig legyen tisztában azzal, ha valamilyen betegsége, vagy egészségügyi problémája van. A szülő próbálja ezt elfogadtatni vele, és napirendjébe illeszteni az állapotával járó teendőket. A krónikus bajok közül gyerekkorban az asztma és a cukorbetegség a leggyakoribb.

Beteg gyerekek üdültetése

Ma már a krónikus betegségekben szenvedő gyerekek számára is szerveznek üdülést. Előnye, hogy a kis betegek állapotához igazítják a programokat, szükség esetén a diétát, sőt, külön figyelmet fordítanak a gyógyszerezésre is.

Gyógyszereit tudja használni!

Amikor egészséges társaival táborozik a krónikus beteg gyermek, létfontosságú, hogy a gyógyszereit tudja használni, és azokat tartsa mindig magánál! Fel kell azonban hívni a figyelmét, hogy az orvosság nem játék! Ne engedje, hogy az iskolatársak akár csak kíváncsiságból kipróbálják, mert abból komoly baj lehet! Elsősorban az asztmások spray-jét övezheti nagy érdeklődés. Egyébként a srácok állapotával kapcsolatos tudnivalókról a kísérő pedagógusokat feltétlenül tájékoztatni kell!

Tudjon allergiájáról!

Bizonyos élelmiszerek allergiás reakciókat idézhetnek elő. Aki ilyenre érzékeny, legyen tisztában azzal, milyen étkek fogyasztását kell kerülnie. Amennyiben pollenallergia kínozza a gyereket, a nyaralás, a táborozás helyét gondosan kell megválasztani, nehogy a szennyezett környezet súlyosbítsa állapotát.

Mikor kérje orvos segítségét?

Külföldi utazás esetén a szülő legyen óvatos: csak olyan helyre engedje el csemetéjét, ahol az egészségét és a testi épségét semmi nem veszélyezteti. Nagyobb gyerekek úti csomagjába célszerű néhány orvosságot is berakni. Fontos azonban egyértelmű utasításokkal ellátni: mikor, milyen körülmények között mit vehet be. A fejfájást vagy a hasmenést megszűntető pirulát az idősebbekre rá lehet bízni. De komolyabb egészségügyi problémákhoz kérje felnőtt, adott esetben orvos segítségét!

Veszélyes bányatavak

A nagymamánál falun bizonyára ismerős környezet fogadja az unokát. Ám ügyelni kell arra, hogy a háziállatok a kíváncsiskodó kicsiket se bánthassák. Folyóban, bányatóban fürödni a nagyobb gyerekeket se engedje soha a nagyi!

Hízókúra?

Sok nagymama kötelességének érzi felhizlalni a gondjaira bízott unokát. Csakhogy a nyári hőségben természetes az étvágycsökkenés. Felesleges hát erőltetni az evést, ha a gyerek nem kívánja. Annyi táplálékot ugyanis mindig fogyaszt, amennyire a szervezetének szüksége van.

Kánikulai fürdőzés

A fürdőzés szabályainak betartásával megelőzhetők a súlyos, gyakran halálos áldozatokat követelő balesetek. Gyermek csak olyan helyen fürödjön, ahol az biztonságos, és nincs egyedül! Felhevült testtel nem szabad hideg vízbe ugrani, mert szívmegállást, szívritmuszavart válthat ki, és emiatt fulladást okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top