Aktuális

Csomagolj egészséget!

Végre itt a nyár, aki teheti, lassan útra kel, és szabadságát tóparton, hegyvidéken, vagy akár a tenger mellett tölti. A gondtalan nyaralást azonban megkeserítheti egy váratlanul jött betegség, de az is, ha otthon hagyjuk a nélkülözhetetlen gyógyszereket.




Bizonyos utazási problémák, nyári betegségek kivédhetők, megelőzhetők, ha alaposan felkészülünk a nagy útra. Dr. Takács Lívia belgyógyász főorvos, háziorvos segítségével összeállítottuk, mit rejtsen az útipatika, s abban is segítünk, mit tehetünk azért, hogy valóban gondtalanul élvezzük a nyaralás óráit.


Készülődünk


Már csak azért sem tanácsos gyógyszerek nélkül útnak indulni, mert például sok helyütt az ,,egyszerű” fájdalomcsillapító tablettáért is jóval többet kell fizetni, mint Magyarországon. Kerüljön az útipoggyászba fájdalom- és lázcsillapító, görcsoldó tabletta, hányinger elleni pirula, széntabletta. Érdemes a leégés, rovarcsípés után föllépő fájdalmat csillapító kenőcsöt is magunkkal vinni. Ne feledkezzünk el a rendszeresen szedett gyógyszerekről (például vérnyomáscsökkentő, fogamzásgátló tabletta, allergia elleni szer stb.) sem! Kötszert, ragtapaszt, sebfertőtlenítőt is készítsünk a bőröndbe!
Nagyon fontos, hogy aki külföldre utazik, ne induljon el biztosítás nélkül! Van, aki sajnálja erre a pénzt, azonban baj esetén nagyon sok extra költségtől megkímélhetjük magunkat, ha előzetesen baleset- és betegbiztosítást kötöttünk.






Utazunk

A hosszú buszozást vagy a repülőutat nem mindenki bírja, egyesek a zötykölődés alatt émelygéssel küszködnek. Akire a hosszú utazások során rendre rátör a hányinger, már az indulás előtt fél órával vegyen be egy hányinger elleni tablettát, s később, ha szükséges, ismételje ezt meg! Megesik, hogy aki hosszabb útra indul, nem fogyaszt elegendő folyadékot (ez főleg a nőkre jellemző), mert nem akar idegen, ismeretlen, nyilvános mellékhelyiséget felkeresni. Sokan addig akarják tartogatni a vizeletüket, amíg a nyaralóhelyre érnek. Ha valaki sokáig nem keresi fel a mellékhelyiséget, előfordulhat, hogy hólyaggyulladást kap, mire megérkezik az úticéljához. A pangó vizeletben ugyanis felszaporodhatnak a baktériumok, és hólyaghurut alakulhat ki. Ez megelőzhető, ha gyakran kortyolunk némi folyadékot, és gondoskodunk a rendszeres vizeletürítésről.

A hosszas egyhelyben ülés az arra hajlamosaknál esetleg mélyvénás trombózist idézhet elő. Ennek megelőzéseként nagyon fontos, hogy amennyiben hosszabb (legalább öt-hatórás) útra indulunk, fogyasszunk sok folyadékot, és másfél- kétóránként álljunk fel, sétálgassunk, és végezzünk egy kis kar- és lábtornát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top