Aktuális

Szõlõ és muskátli

<?kep(1,left)?>"Az enyhe, májusi éjszakákon a szõlõhajtások úgy nõnek, mintha húznák õket! Ilyenkor kell nagyon vigyáznunk arra, hogy a tõkék ne legyenek a kelleténél sûrûbbek, mert akkor a levelek alatt, árnyékban levõ fürtök bogyói nem jutnak elegendõ napfényhez, ezért nem képesek cukrot, savakat, íz-, illat- és zamatanyagokat termelni, és ennek következtében gyenge minõségû szõlõt, illetve mustot fogunk betakarítani."

“Bölcsek leszünk, mint a bor, melyet ittunk, s vállvonogatva beszélünk az utókor ítéletéről. Mert minden bölcsesség alja, melyet a magyar a hazai borból és műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság.”

(Befejező mondat Márai Sándor Magyar borok című írásából)

Kedves Húgom!

Az enyhe, májusi éjszakákon a szőlőhajtások úgy nőnek, mintha húznák őket! Ilyenkor kell nagyon vigyáznunk arra, hogy a tőkék ne legyenek a kelleténél sűrűbbek, mert akkor a levelek alatt, árnyékban levő fürtök bogyói nem jutnak elegendő napfényhez, ezért nem képesek cukrot, savakat, íz-, illat- és zamatanyagokat termelni, és ennek következtében gyenge minőségű szőlőt, illetve mustot fogunk betakarítani. Ezért kell most megválogatnunk a szőlőtőke hajtásait: a túlságosan egymáshoz közel levő, a tőke belsejébe törekvő és a fürtöt nem viselő hajtásokat tőből le kell törni. Az így származó sebek gyorsan beforradnak! El kell kezdenünk a levelek tövétől (hónaljából) előtörő hajtások eltávolítását is, ami ugyancsak kitördeléssel történik. A munka eredménye a napsütötte, levegős tőke lesz, amelyet könnyebben védhetünk meg a kártevőktől és a gombabetegségektől is.

Mostanában sok kártevővel kell a kertészkedő embernek megküzdenie! Az egyik leggonoszabb kártevő rovar a burgonyabogár, amely most bújik elő téli álmából, de rövidesen megjelennek – mégpedig tömegesen – a burgonya-, a paradicsom-, a tojásgyümölcs- és a paprikapalántákon a roppant mohó lárvák is, amelyek – ha idejében nem védekezünk ellenük – tarra rágják a növények lombozatát. A lárvák és a tojáscsomók leszedésével és megsemmisítésével megpróbálkozhatunk, de az eredmény nagyon kétséges.

Bármennyire nem szeretünk permetezni, mégis ehhez a védekezéshez kell fordulnunk. Korszerű rovarölő szer a burgonyabogár ellen a Regent, amely két-három hétig nyújt védelmet a növények számára, ennek segítségével egy-két permetezéssel meg tudjuk védeni a burgonyánkat. A “zöldkönyves” Regenttel szemben a bogarak és a lárvák nem válnak rezisztenssé, tehát a szerrel folyamatosan védekezhetünk ellenük.

A másik veszedelmes kártevő a meztelen csiga, amely az utóbbi időben nagymértékben elszaporodott. Ez is roppant falánk jószág, amely válogatás nélkül megrágja a kertben kiültetett virágokat a zöldségféléket, a szamócatöveket. Az se nagyon kellemes, hogy ahol elmásznak, tekervényes, fénylő ösvényeket hagynak maguk után. Ellenük a Limex nevű granulátummal védekezhetünk eredményesen. A szert a növények sorközébe, kis kupacokban vagy sávosan szórjuk ki, gondosan ügyelve arra, hogy ne kerüljön a növények levelére.

A Limexet nem ajánlatos használni fejes saláta, káposzta, sóska és kapor közelében, mert ezeknek a leveleit fogyasztjuk. Tíz négyzetméterre hat gramm szert használjunk fel! A szernek nincs előírt munka- és élelmezés-egészségügyi várakozási ideje.

Szabó Erzsébet, sepsiszentgyörgyi olvasónk azt kérdezi, hogy miként újíthatja fel szép muskátliállományát. Nos, most van a legalkalmasabb ideje a muskátli dugványozásának. A szépen virágzó, egészséges tövekről vágjon le tizenöt-húsz cm-es csúcshajtásokat, szedje le a szárukról az alsó leveleket (az apró pálhaleveleket is), és az így előkészített dugványokat ültesse el tápdús, laza szerkezetű, friss virágföldbe, ahol hat-nyolc hét alatt meggyökeresednek, őszig megerősödnek, és jövőre ezek fognak a legszebben és a leggazdagabban virágozni.

Hát, ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom! Tudom, hogy már leszüreteltétek az első zamatos, illatos szamócagyümölcsöket, és remélem, hogy a továbbiakban is sok örömet leltek a kerti terményekben!

Kelt Kertvárosban, a 2001. esztendő májusának közepén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top