Aktuális

Védekezz a kullancsok ellen!

Közeledik a táborozási szezon, egyre gyakrabban kirándulunk, és ezzel egy idõben a kullancsokkal kapcsolatos félelem is egyre nõ. Pedig kellõ elõvigyázatossággal megelõzhetjük a kullancsok okozta megbetegedéseket.

Oly sokszor hallottuk: vigyázzunk az erdőben, öltözzünk fel jól, mert a fákról ugrálnak ránk a kullancsok. Nos, már ez sem igaz. Ez a kis vérszívó ugyanis nem a lombok között, hanem a talajhoz közeli növényzetben él. Amíg nem jut vérhez, addig a bokrok és füvek harmatnedvein tengődik. Az átmeneti évszakokban a legrámenősebb.

Ha “csak” a vérünket szívnák, az se lenne jó, de a kis élősködők különböző betegségeket is terjesztenek. Magyarországon átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya-, agyvelőgyulladást (encefalitiszt) okozó vírussal, és minden tizedik(!) terjeszti a Lyme-kórt előidéző baktériumot. Amikor a vírus bejut a vérkeringésbe, általában hőemelkedés vagy egynapos láz a fertőzés tünete. (A kullancs ürüléke, és akár a teteme is fertőz!) Aki oltást kapott, vagy anélkül is elég erős az immunrendszere, az a láz után általában túl is jut a megbetegedésen, ellenkező esetben azonban a vírus újabb, sokkal erőteljesebb támadásba lendül. Különféle idegrendszeri tünetek jelenhetnek meg, a fejfájástól egészen a bénulásig. Sajnos, ebben az állapotban az orvostudomány ma még csak arra képes, hogy a közvetlen életveszélyt elhárítsa.

A Lyme-betegség ellen egyelőre nincs védőoltás, de a kullancs befúródásától kezdve még legalább tizennyolc óráig nem terjed át az emberre, ezért is nagyon fontos, hogy a lehető leggyorsabban eltávolítsuk a vérszívó állatkát! Méghozzá úgy, hogy a kullancs ne sérüljön. Ha ugyanis veszélyben érzi magát, tápcsatornája tartalmát (amely a baktériumot is tartalmazza) a sebbe üríti. A gyógyszertárban kapható speciális kullancscsipesszel a kullancsot a fejrész alatt (ahol a szájszerv beágyazódott), óvatosan toljuk előre, hogy a “fogakat” kiszabadítsuk a bőrből, majd finoman húzzuk ki! Ha sikerült eltávolítani, a csípés helyét fertőtlenítsük, és ha erre mód van, tegyük üvegbe a kullancsot egy esetleges későbbi vizsgálat céljára. Ha elég gyorsan észrevesszük a kullancsot, a Lyme-kórt ugyan megelőztük, de továbbra is figyelnünk kell a bőrkiütésekre, bőrpírra, vagy más szokatlan tünetre. Ilyenkor azonnal menjünk orvoshoz!

A megbetegedésre elsősorban bőrtünetek utalnak: a csípés helyén kör alakú piros folt; a fülcimpa, illetve az emlőbimbó megvastagodása, vagy – hónapokkal a csípés után – a bőrsorvadás. A kezeletlen Lyme-betegség tünetei szív- és idegrendszeri, valamint ízületi panaszok lehetnek.

Kutyákat is fertőz

A kullancsok az állatokra is veszélyes betegséget hordozhatnak. A babesiosis nevű betegség kórokozóját is ők juttatják a kutya vérébe. Kezdetben az állat kedvetlen, étvágytalan, sokat iszik. A láza negyven fok fölé emelkedik. A vizelet egyre sötétebbé, sötétsárgából véressé, majd szinte feketévé válhat. Egy-két nap múlva a széteső vérfesték a látható nyálkahártyákat sárgává teszi. Rendszeresen vizsgáljuk meg az állat testét! A kullancsot vegyük, vagy vetessük ki. Hasznos a fertőtlenítőszerek odacseppentése, a csavarás iránya viszont babona: a kullancs nem jobb- vagy balmenetes! Ilyen esetek után néhány napig figyeljük a kutya vizeletét!

Kirándulás előtt és után

Az alkalmi természetjáróknak ajánlott a megfelelő ruházat. Felnőttek esetében az alsó testrészt kell védeni. A kullancs is az árnyékos helyen vár áldozatára. Mivel általában az erdőlakó állatokra vadászik, az emberek közül is a szőrmeszerelésben pihenőket részesíti előnyben. Pihenéskor, főleg leüléskor és leheveredésnél legyünk óvatosak, terítsünk magunk alá plédet, ne legyen fedetlen a testünk. Ne felejtsük el, hogy a lustább kullancsok még a levetett ruházatban is várhatják sorsuk jobbra fordulását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top