Ezo

4 kérdés, amit tegyél föl magadnak, ha boldog akarsz lenni

Az egyik legalapvetőbb kérdés mindenki számára, hogy mit is akar az életétől. Túlélni vagy boldogan élni?

Az életünknek négy olyan területe van, amit ha rendbeteszünk, akkor szeretni tudjuk majd. Legalábbis a The Daily Positive boldogságkutatója szerint ez ennyire egyszerű. Nem állandó szárnyaló boldogságot ígér, hanem csak belső békét, ami nem vehető el tőlünk külső hatásokkal. Megszűnik az üresség-érzés, a hiányérzet, és beköszönt a lelki egyensúly. Mindehhez az életünk négy területét kell átgondolnunk és helyreráznunk. Mintha az olyan egyszerű lenne, de azért egy próbát megér.

Spiritualitás, család, egészség, munka

Ha e közül a négy terület közül akár egyik is sérül, akkor már nem érezzük teljesnek az életünket és felborul az egyensúlyunk. Ezért fordulhat az elő, hogy valaki jómódban, remek családban, egészségesen is lehet totálisan boldogtalan. Nem is az a fő kérdés, hogy hogyan szeresd meg az életed, hanem inkább hogy fogalmazd meg magadnak, milyen életet tudnál szeretni. Túl sokszor hagyjuk ezt a négy területet gazdátlanul, nem tesszük fel magunknak azokat a kérdéseket, amik elvezethetnének a kiegyensúlyozottsághoz. Gondoljuk át inkább ezt a négy kérdést, hátha tényleg rátalálunk magunkban a belső lelki béke válaszaira.

4 tanács, hogy megszeresd az életed

1. Miben hiszek? Hiszek valamiben vagy valakiben?

Akár Istenhit, akár egy spirituális tanítómester, vagy az önmagunkba vetett hit az, minden embernek kell, hogy azt érezze, nincs egyedül. Hogy segítők veszik körül, nincs magára hagyva a sors kénye kedvére, és hogy valamilyen felsőbb erő vezeti az úton. Ha ez nincs letisztázva bennünk, akkor könnyen elveszhetünk a mindennapi nehézségekbe ütközve, ami állandó belső feszültséghez vezethet.

2. Mit szeretek csinálni, amivel pénzt is kereshetek?

Az élet nem lehet teljes anélkül, hogy ne éreznénk magunkat hasznosnak úgy, hogy közben élvezzük is, amit épp csinálunk. Ez mindenkinek mást jelent a saját életében, de mivel ebben az anyagi világban élünk, fontos az is, hogy ez a munka, tevékenység pénzt is hozzon a konyhára. Mivel munkával töltjük a nap nagy részét, ezért ha pont a munkánkat utáljuk, és úgy érezzük megfulladunk tőle, akkor tulajdonképp az életünk nagy részében érezzük rosszul magunkat. Fogalmazzuk meg, mit szeretnénk dolgozni, gondoljuk át tudnánk-e pénzt keresni vele és hogyan érhetnénk el ezt a célt az életünkben.

3. Akarok családot, gyerekeket? Hogy néz ki a családom 10 év múlva?

Ezek a kérdések manapság valahogy nagyon háttérbe szorultak. Egyre inkább kitolódik a házasság, gyerek kérdésköre, olyannyira, hogy sokan végül úgy érzik, már nem tudják elkötelezni magukat és késő családot alapítani. Gondoljuk át ezt a kérdést úgy, hogy figyelmen kívül hagyunk minden társadalmi elvárást. Most mindegy, mit akar anyukánk, a lelkész vagy a kolléganőnk mit javasol, mikor kell szerintük családot alapítani. Ha nem akarunk gyerekeket, akkor az a mi dolgunk, ahogy az is, ha tízet szeretnénk majd szülni. Ha nem akarunk komoly párkapcsolatot, ahhoz sincs senkinek semmi köze, csak egy a lényeg: bennünk legyen letisztázva, mit akarunk ezen a téren az életünkben elérni.

4. Miért fontos számomra az egészségem? Mit tehetek érte?

“Csak egészség legyen, a többit majd megvesszük” – szól a híres Hofi-idézet, és bizony van benne valami. Az egészségünk az, amit egyértelműnek és természetesnek tekintünk egészen addig, míg meg nem romlik, és valami komoly bajunk nem esik. Vegyük sorra, milyen szokások, függőségek rombolják az egészségünket és hogy mindez megéri-e a kockázatot. Határozzuk meg ezen a területen is a céljainkat: szeretnénk az állatkertben sétálni majd a dédunokáinkkal, vagy már az 50-es éveink elején a marék gyógyszereinkkel akarunk foglalkozni? Tervezzük meg a saját egészségünket és tegyünk magunkért mindennap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top