Ezo

Napi szerelemteremtő mantra

"Nekem is szabadságomban áll egy olyan élettörténetet mesélni magamnak, ami a lehető legjobban tetszik. Minél többször mesélem el, annál inkább valósággá válik." Sarkadi Kriszta szeretetterapeuta mesél.

Yann Martel: Pi élete című könyvéből Ang Lee rendezte meg az azonos című filmet. A regényt nem olvastam – bár több barátom is dicsérte -, de a filmet megnéztem.

Napi szerelemteremtő mantra

A történet arról a 227 napról szól, amelyet Pi – hajójának elsüllyedése után – egy mentőcsónakban tölt a Csendes óceánon, kettesben egy Richard Parker nevű bengáli tigrissel. Amikor végül megmenekül, és magához tér egy kórházban, a katasztrófa körülményeit vizsgálók nem hiszik el a kalandos történetet, amelyet elmesél nekik.

Pár percnyi töprengés után újra belefog, és előáll egy másik verzióval, amely már sokkal hihetőbbnek és a kérdezősködők számára is megnyugtatóbbnak tűnik. Ebben már nincsenek sem zebrák, sem tigrisek, hanem csak emberek, és olyan fordulatok, amelyeket bárki el tud képzelni.

Jóval később egy író is felkeresi Pi-t, aki a beszélgetésük végén ezt a kérdést teszi fel:
– És a kettő közül melyik történet igaz?
– Nos, melyik tetszik jobban magának?
– A tigrises.
– Akkor az az igaz.

A film után hosszan fürdőztem az ellentmondó érzésekben és gondolatokban, amelyek megrohantak. Az egyik felem tiltakozott, mert szerette volna egészen biztosan tudni, hogy ténylegesen melyik verzió történt meg. A másik felem viszont csak nyugodtan mosolygott, mert tisztában volt vele, hogy épp ez a lényeg. Nincs olyan, hogy objektív valóság. Mindenki számára az lesz igaz, amit ő maga annak vél.

Nekem is szabadságomban áll egy olyan élettörténetet mesélni magamnak, ami a lehető legjobban tetszik. Minél többször mesélem el, annál inkább valósággá válik. Időnként persze megjelenik valaki, aki megpróbál lebeszélni, és azt bizonygatja, hogy az a valóság, amit ő tapasztal meg, de ez nem kell, hogy engem befolyásoljon, sőt, még csak vitába sem szükséges keverednünk arról, hogy kinek van igaza. Hiszen a saját szempontunkból mindkettőnknek igaza van.

Gyógyító kérdésed mára:

Ha ma boldog, szerelmes életem történetét mesélném a legjobb barátomnak, az hogyan kezdődne? És mivel folytatódna?

Mai szerelemteremtő mantrád:

Mostantól szeretettel és örömmel teljes forgatókönyvet írok magamnak.

Legyen csodálatos a mai napod is!
Szeretettel: Sarkadi Kriszta – szeretetterapeuta

Olvasd el az elmúlt és a következő napok szerelmes útravalóját! Kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top