Ezo

Hullócsillagok éjszakája lesz ma

Aki keddről szerdára virradóra kibírja alvás nélkül, az tapassza a szemét az égre, és készüljön pár kívánsággal! Jönnek a Perseidák!

Augusztus a hullócsillagok hónapja, a leghíresebb meteorraj pedig a Perseidák, amit azért hívnak így, mert a Perseus csillagképből érkezik. A raj sok apró porszemcséből áll, ezek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, de nyugalom, a föld felszínét nem érik el. Bár a legutóbbi szuperhold picit ront a látványon, mégis érdemes lesz kémlelni az eget, nemcsak fényes meteorokat, de tűzgömböt is láthatunk.

Hullócsillagok éjszakája lesz ma
Egy fényes Perseida 2011-ben
Hullócsillagok éjszakája lesz ma
Egy szép, színes Perseida tűzgömb a 2013-as maximum előtti éjszakáról
Forrás: Időkép

A szakértők szerint a város direkt fényei nélkül, minél sötétebb égbolt alól érdemes pásztázni az eget, amihez távcső nem kell, ellenben egy kényelmes napozószék vagy ágy, és egy meleg pléd elkel.

A Galileo Webcast oldalon idén is beüzemelték a rádiómeteoros rendszert, itt élőben lehet követni az égi eseményeket. Kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top