Ezo

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

A kéz mindig is az erő és a hatalom szimbóluma volt, közvetítő az ég és a föld, az élők és a holtak között. A különböző kéztartásokat, amelyekkel energiát tankolhatunk az univerzumból, mudráknak nevezik. Ezzel befolyást gyakorolhatunk az érzelmekre, és segítségükkel felszabadíthatjuk a testünkben létrejött energiagátakat.

A mudra szankszrit szó, a kéz és az ujjak különböző tartását jelenti. Indiában, Kínában és az ősi dél-amerikai népeknél a mindennapi életben is nagy jelentőséggel bírt. A különböző kéztartásokkal adtak ugyanis nagyobb nyomatékot az ima során kéréseiknek, segítségével varázsoltak és gyógyítottak.

Hogyan hatnak a mudrák?

A mudrák titka abban rejlik, hogy energetikai szinten hatnak a testre, mégpedig azokon az energiacsatornákon keresztül, amelyeket Indiában nadiknak, a kínai és a japán gyógyászatban pedig meridiánoknak hívnak. Mivel a legfontosabb meridiánok a kezekben és az ujjakban – és persze a talpon, a lábujjakon – futnak, és itt vannak ezek kiinduló-, illetve végpontjai, a megfelelő ujj vagy tenyérterület összeérintésével és megnyomásával változások érhetők el a testben és a lélekben. Összeállításunkban bemutatjuk a tíz legegyszerűbb mudrát, amelynek elvégzésére elegendő naponta öt-tíz perc, és vitalitás, nyugalom, boldogság költözik életünkbe.

10 gyógyító mudra

1. Szellemi frissesség-mudra

Tenyerünket felfelé fordítjuk, és a combunkra helyezzük. Mindkét kezünkön összeérintjük a mutató- és a hüvelykujj végét. A hüvelykujj az idegrendszer középpontját, az univerzumot szimbolizálja, míg a mutatóujj az embert. A kettő összeérintése szellemi frissességgel, bölcsességgel, nyugalommal ajándékoz meg.

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

2. Tisztánlátás és türelem-mudra

A középső ujj hegyét összeérintjük a hüvelykujj végével. A középső ujj a szilárdságot, a tisztánlátást, a türelmet, a felelősségérzetet és a bátorságot szimbolizálja. A mozdulat elvégzése után könnyebben átlátjuk a bonyolult helyzeteket, gyorsan tanulunk, és amit megtanultunk, azt nem felejtjük el.

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

3. A félelmek legyőzése-mudra

A hüvelykujjat most a gyűrűsujj hegyével kell összeérintenünk. Ez az ihletettség, az új gondolatok, a különleges megoldások és a szakrális energiaközpont stabilizálásának gyakorlata. Ezután még a legrejtettebb félelmeinkkel is szembe tudunk nézni, olyannak látjuk a világot, amilyen, magunkat pedig sziklaszilárdnak érezzük.

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

4. Jó kifejezőkészség-mudra

A kisujjunkat a hüvelykujjunk végéhez préseljük. Hatására jobban megértetjük magunkat környezetünkkel, olyanokkal is közös nevezőre juthatunk, akikről ez eddig elképzelhetetlen volt. Gondolataink nem csaponganak, világosan fejezzük ki magunkat, és nem veszünk el a részletekben. Jó ötleteink támadhatnak, amelyeket képesek leszünk megvalósítani.

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

5. A szexuális gátak felszabadulása-mudra

Összekulcsoljuk az ujjainkat, a hüvelyujj alatti dombocskák összesimulnak, és máris szabadon áramolhat testünkben a jin és a jang energiája. Mivel megteremtettük a női és a férfioldal közötti egyensúlyt, ez a kisugárzásunkon is megmutatkozik. Vonzerőnk növekedni fog.

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

6. Nőiesség- és szerelemmudra

Egymáshoz nyomjuk a két tenyerünket a mellkasunk előtt úgy, hogy ujjaink nyújtva és zárva legyenek. A női és a férficsatornák egyensúlya ily módon megteremtődik. Gondoljunk arra, akire már régóta vágyakozunk, és lelkünk hamarosan a beteljesülés ígéretével telik meg.

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

7. A Föld energiáinak összegyűjtése-mudra

Mindkét kezünket egyenesen, oldalsó irányban kinyújtjuk a testünk mellett. A tenyerünk lefelé néz, ujjainkkal kis gömböt formázunk, de az ujjvégek nem egymást, hanem a földet érintik. Lélegezzünk egyenletesen, mélyeket! Kétszer olyan hosszú ideig fújjuk ki a levegőt, mint ahogy beszívtuk! Most szippantjuk magunkba a Föld mélyében rejlő energiákat.

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

8. Pihenés-, lazításmudra

Mindkét kéz hüvelyujját a kisujj körméhez érintjük, majd a bal kéz mutató-, középső- és gyűrűsujját a jobb kéz ujjaira tesszük, és kezünket az ölünkben tartjuk. Ennél a mudránál a jobb kezet, az aktivitást és a cselekvési kényszert lefékezi a bal kéz, amely a passzivitást, a nyugalmat jelenti. Vagyis aki túlpörgetett tempóban él, rengeteg stressz éri, annak nagy segítséget jelent, mert pillanatok alatt tökéletesen ellazít, új erővel tölt fel.

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

9. Tetterő-, akaratmudra

Összekulcsoljuk a két kezünk mutató-, gyűrűs- és kisujját. A hüvelykujjakat és a középső ujjakat összeillesztjük, és kezünket a gyomor magasságában tartjuk. Ez a mudra minden szervnek jót tesz, aktiválja a keringést, erősíti az érzelmi és a mentális szintet. A régi mondás erre a mudrára tényleg igaz: ahol az akarat, ott az út és a cél. Ez a három fogalom azt az erőt szimbolizálja, amellyel bármit elérhetünk az életben.

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

10. Mágiamudra

Kezeinket a mellkas elé tartjuk, és csuklókörzést végzünk, mintha valakit magunkhoz akarnánk inteni. A szívünk előtt illesztjük egymáshoz az ujjaink külső felét, befelé mutató tenyerekkel. A mutatóujjak hegyét a hüvelyujj felső ízületére tesszük. Ezzel a mudrával állítólag olyan dolgokat tudunk magunkhoz “vonzani”, amelyeket szeretnénk.

10 mudra: Így tankolj energiát a kezeddel!

Az írás a Nők Lapja Ezotéria magazinban jelent meg!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top