Ezo

Kérdezd a tarot-kártyát – 5. rész

Sorozatunkban szakértőnk, Székelyhidi Ágnes a tarot-kártya lapjait mutatja be, elmagyarázza, hogy mit rejtenek a rajtuk látható képek, a hozzájuk kapcsolódó ősi mítoszok, legendák, és ha kihúzzuk őket, mit jelentenek, milyen energiákat, történéseket képesek bevonzani az életünkbe. Az ötödik részben a Remete és a Szerencsekerék lapokat mutatjuk be.

A Tarot nem más, mint az időtlen bölcsesség képi ábrázolása, a kártya nyelvezete eltér a köznapi nyelvtől. Muszáj megtanulni szó szerint, mert minden egyes szó többet jelent, mint szokványosan. Itt a szavak jelentése összetettebb, vannak emiatt, akik megijednek tőle. Pedig ijedtségre semmi ok. Sőt aki beavatott ismerője a kártyának, pontosan érti, hogy a Tarot a legbiztatóbb üzenetet közvetíti. Vannak szavak, amik új, mélyebb értelmet nyernek. Például a most részletezésre kerülő Remete. Mert ő megmutatja, hogy mi a különbség a magány és az egyedüllét között, vagy a belső bölcsesség és az okoskodás között. Most érdemes még jobban figyelni minden egyes szóra – és most nézzük a következő 2 Nagy Arkánumot:

Kérdezd a tarot-kártyát – 5. részIX. REMETE

Archetípusa: az idős, bölcs ember
Pszichológiai értelmezés: Az ember bölcsebbé válik.
Spirituális értelmezés: A Kereső csak bizonyos érettség mellett indulhat vissza szellemi hazájába.

Jelentése általános értelemben: A Remete fehér szakálla az érett szellemi kort jelzi. Szürke köntöse az egyszerűséget és az alázatot. Ez az ember nem kérkedik a tudásával, sőt igyekszik elrejteni a köntöse alá. A Kérdező jól teszi, ha igyekszik a Remete nyomdokaiba lépni: legyen alázatos, szerény, csendes! És ami a legfontosabb, ne kérjen tanácsot! Hallgasson belső bölcsességére! Bátran támaszkodjon eddigi tapasztalataira! Akkor is, ha a környezete mást mond! Tudnia kell, hogy másoknak nagy szükségük van rá, de neki nincs szüksége másokra. Ettől érezheti magát egyedül, de ez nem magány. Értse meg a különbséget!

Jelentése szerelmi kérdésben: A Remete kártyalaptól nem kell megijedni, ha szerelmi ügyben fordul hozzá a Kérdező. Sőt azt erősíti meg, hogy bátran hallgasson a belső hangjára. Akkor fog a legokosabban dönteni, és cselekedni, ha elcsendesedik egy kis időre. Ha valóban szeretné elnyeri a kiszemeltje szívét, akkor legyen kicsit szerényebb, sőt láthatatlanabb! És nagyon türelmes! Most egyedül kell lennie, és csak utána jöhet a beteljesült szerelem.

Jelentése anyagi kérdésben: Mindegy, hogy mennyire sürgető a szituáció, a Remete nem ígér gyors megoldást. Sajnos ilyenkor a Kérdezőnek a legnagyobb kihívás az, hogy várjon. Pedig minél inkább sietteti az anyagi helyzet javulását, annál lassabb lesz. Gondoljon arra, hogy ez a kártyalap azt jelenti, hogy: “Másoknak nagy szükségük van rá, de neki nincs szüksége másokra!”

Jelentése munka kérdésben: Amennyiben munkát keres a Kérdező, a Remete kártyalapja azt mutatja, hogy a sikerek csak akkor jönnek, ha kellően türelmes, alázatos és diszkrét lesz. Semmi szükség sincs a magamutogatós, kivagyi viselkedésre. Ha a jelenlegi munkájáról kérdez, akkor is kedvező a jelentés, mert rávilágít, hogy a kollégáknak szükségük van a Kérdező tudására és tapasztalatára. Vagyis nincs mitől tartania.

Jelentése tanulmányi kérdésben: Ha tanul a Kérdező, akkor ez a lap azt tanácsolja, hogy keresse a hallgatag, diszkrét emberek társaságát. Sőt, azoktól fog a legtöbbet tanulni, akik kerülik a feltűnést. Maga a Kérdező is jól teszi, ha szerényen és szorgalmasan teszi a dolgát. Arra is rávilágít ez a kártya, hogy itt az ideje meglátni a különbséget az okosság és a bölcsesség között. Amint ez megvan, eddig nem tapasztalt sikerek várnak rá. Végül magasabb összefüggéseket fog megismerni. Ettől nem csak elégedett lesz a tanulmányi eredményeivel, hanem büszke is.

Jelentése egészségi kérdésben: A Remete böjtöt sürget. Az ayurvédikus gyógyászat sokat foglalkozik a táplálkozás minőségével, és a rendszeres böjt fontosságával. A mai félkész, mikrózható, túl sós, feleslegesen bőséges ételek idejében minden korábbinál nagyobb gyógyító ereje van a böjtöknek. Természetesen tilos szakember nélkül belevágni.

Jelentése családi kérdésben: Biztosan van a családban egy idős férfi, vagy egy hallgatag rokon. A Remete lapja arra hívja fel a Kérdező figyelmét, hogy hallgasson erre az emberre. Ő a kulcs. De az is lehetséges, hogy a Kérdezőnek kell ilyen csendessé és szerénnyé válnia.

Kérdezd a tarot-kártyát – 5. részX.  SZERENCSEKERÉK

Archetípusa: Fortuna
Pszichológiai értelmezés: Az ember megérti a sorsszerűséget.
Spirituális értelmezés: A Keresőnek fel kell ismernie a sorskerék törvényét ahhoz, hogy leszállhasson a sorskerékről.

Jelentése általános értelemben: A Szerencsekerék vagy Sorskerék a horoszkóp mandalája, amelyen alkimista jelképek vannak. A TAROT betűi is kiolvashatóak körben. Visszafelé pedig TORA, ami a már a II.-es lapon is megjelent a Főpapnő kezében, mint a törvény ismeretének szimbóluma. Arról van itt szó, hogy akár ismeri a Kérdező a sors törvényszerűségét, akár nem, az hat, sőt áthat mindent. A kerék két oldalán két ellenerő hat, forgatja a kereket. Ez az “egyszer fenn, egyszer lenn” kártyalapja. Hogy merre forog a kerék, egészen kicsi dolgokon múlik. Pont emiatt a Kérdezőnek figyelnie kell az apró részletekre, jelentéktelennek tűnő információkra.

Jelentése szerelmi kérdésben: “A szerencse forgandó” tartja a mondás. Ez érzelmi alapú témákban különösen igaz. A Szerencsekerék azt jelenti, hogy szerelmi kérdésekben elkerülhetetlen a hullámzás. Amennyiben döntenie kell a Kérdezőnek, ez a lap a holtponton való átbillenést vetíti előre. A végeredmény kis dolgokon fog múlni: egy apró gesztus, egy jelentéktelennek tűnő szó.
Jelentése anyagi kérdésben: A Szerencsekerék azt javasolja, hogy a Kérdező apró lépésekkel haladjon! Most ne akarja a főnyereményt megütni! Nem arról van szó, hogy aprópénzzel kell beérnie. Inkább arról, hogy “aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli”. Vagyis muszáj értékelnie, és észrevennie a hétköznapi szerencsét.

Jelentése munka kérdésben: Ha álláskeresésben van a Kérdező, akkor muszáj a részletekre odafigyelnie. Tudni kell, hogy ezen áll, vagy bukik a helyzet. Akkor is, ha meg akarja tartani a jelenlegi állását. Biztos, hogy két ellenerő hat egyszerre. A Kérdező dolga, hogy bízzon a szerencséjében, és elfogadja a sorsszerűséget. Ne felejtse el, hogy mi a neve ennek a kártyalapnak: Szerencsekerék! Vagyis biztos lehet abban, hogy a dolgok kimenetele szerencsés lesz. Az is fontos infó, hogy a X. lap októberre, vagy 10 hónap múlvára utal.

Jelentése tanulmányi kérdésben: Ez a lap apró sikereket jelent. A Kérdezőnek most kisebb eredményekkel kell beérnie. Semmiképp se legyen elégedetlen, és ne adja fel! Bízzon a szerencséjében, és tudja, hogy a sorsszerűség elkerülhetetlen. Amikor kilátástalannak hisz valamit, akkor számíthat egy váratlan és kedvező fordulatra. Célja legyen az, hogy az alacsonyabb rendűt magasabbra emelje! Ez konkrét esetekben egészen eltérhet.

Jelentése egészségi kérdésben: Ez a lap azt mutatja, hogy a gyógyulás útjában egyetlen dolog állhat: a változástól való félelem. A Szerencsekerék tetején a kardos szfinx magát a Kéredzőt szimbolizálja, aki képes a rossz folyamatokat megfordítani. Ha a részletekre odafigyel, akkor mellé áll a szerencse. De csak kis lépésekben haladhat a gyógyulás útján.

Jelentése családi kérdésben: Váratlan fordulatot jelent ez a kártyalap. Mivel váratlan, nem lehet felkészülni rá. Szerencsére a családi összetartás és tolerancia mindig képes pozitív irányba átfordítani a feszültségeket. Tilos merevnek lenni és az újtól tartani. Közben el kell fogadni az élet szükségszerű hullámzását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top