Ezo

Ébresztő harmincasok, sosem fogtok megöregedni!

Manapság azt az időt éljük, amikor gondolatainknak komoly teremtőereje van. Ezért nagyon nem mindegy, miket gondolunk magunkról – mondja ezt Tóth Katalin kozmetikusmester, aki 7 mantrában foglalta össze, miért jó nőnek lenni. Vele beszélgettem tökéletesre retusált nőkről, a tökéletesnek hitt nők valós félelmeiről, és ráncainkról, amelyek arról árulkodnak, hogy szoktunk-e egy jót nevetni, enni vagy szeretkezni.

Ébresztő harmincasok, sosem fogtok megöregedni!– A napokban olvastam egy cikket, ahol holisztikus kozmetikusként írnak rólad. Ez mit jelent?

– Az igazi szépség úgy tud megteremtődni, hogy rendet rakunk magunkban és a gondolatainkban. Aztán ehhez persze hozzátesszük a modern kor kozmetikai high-tech eljárásait és az ősi tudásból fakadó szépítő és energetizáló kezeléseket is. Számomra a holisztikus szemléletmód annyit jelent, hogy a vendéget a test-lélek-szellem egységében látom, és úgy is kezelem. Legelső alkalommal, amikor valaki hozzám kerül, azt beszéljük át, hogy mit szeretne látni, és min kell változtatnia ahhoz, hogy ezt elérje. Mindenkinek dolgoznia kell a szépségért, de nemcsak kívül, belül is.

– Mondod ezt most, de amennyire tudom, nem volt ez mindig így.

Volt egy előadásom a Főként nőként rendezvényen (civil szervezet a nőkért – a szerk.). Ott a prezentációmban mutattam két képet magamról. Az első 2001-ben készült, a második tíz évvel később. Senki nem akarta elhinni, hogy mindkettő én vagyok. A régi kép egy magánéleti mélypontom idején készült, tele voltam érzelmi blokkal, önkorlátozó hiedelemmel és negatív gondolatokkal magamat, a jövőmet, a lehetőségemet illetően. Nem éreztem jól magam a bőrömben, pedig már ekkor is kozmetikus voltam, tehát tudtam, mi kell a bőrömnek, mi kell az ápoltságomhoz.

– Csak a lelkednek hiányzott valami.

– Igen, és ekkor kezdtem tudatosan megváltoztatni a gondolataimat. A rosszat jóra cserélni. Mert a saját bőrömön tapasztaltam meg a gondolatok teremtőerejét. Ekkor ismertem fel annak fontosságát, milyen hatalmas ereje van annak a belső monológnak, amit folyamatosan magunkban szajkózunk. Megcsinálhatom a legjobb kezelést a vendégemnek, ha ő két kezelés között csak negatív dolgokat gondol magáról, és így öntudatlanul is önmaga ellen dolgozik. Hozzám, ha a legcsinosabb nő leül a székbe, előbb-utóbb kiderül, hogy önmagával kapcsolatos gondolatainak közel fele negatív.

– Tényleg ennyire rosszul állnak a magyar nők önbizalom terén?

– 34 éve vagyok kozmetikus. Ez idő alatt annyi mindent végighallgattam, hogy mit képesek a nők önmagukról gondolni, és milyen szavakkal illetik magukat. Az a minimum, amikor azt mondja valaki, hogy utálja a bőrét, mert ronda, majd jön a súlykérdés és az alak. Miközben látom és tapasztalom mindennap, hogy a nőkben hatalmas teremtőerő van. De ennek nincsenek tudatában, és számos megfelelési kényszerben szenvednek. Persze lerágott csont, hogy a médiából áramló tökéletesre retusált nők képe miatt problémázunk, pedig még mindig ez van. És nem értik sokan, hogy ez nem a valóság. Még mindig ott tartunk, hogy önmagunkat nem fogadjuk el. És most nem beletörődésről, hanem elfogadásról beszélek. Megint csak a saját példámat tudom felhozni: ha én meg tudtam változtatni az életemet, a gondolataimat, más is megtudja. Én most 55 éves vagyok, de nézd meg a 10-12 évvel ezelőtti fotóimat, jól látható a különbség.

Ébresztő harmincasok, sosem fogtok megöregedni!


– És az is látható az ember arcán, a vonásain, a bőrén, hogy ki milyen harmóniában él önmagával?

– Abszolút. A ráncok elhelyezkedése sokat elárul. A homlok vízszintes barázdái az állandó aggodalmat, a szájzugban lévő ferde apró ráncok a negatív gondolatokat tükrözik. Néhány éve a stressztől arcom két oldala végig ráncos volt, ma szemmel láthatóan simább a bőröm. De a stresszes embert a fakó bőrszínéről és a befeszülő apró arcizmai feletti ráncairól is könnyen felismerem. De mégis azt mondom, hogy bizonyos ráncok kellenek. Ettől lesz élő az arcunk. Akinek nincs egy pici szarkalába, az kérdés, mennyire szokott jóízűen nevetni, enni vagy szeretkezni. A tükörképünk, ha szép, az persze hat ránk, de a valódi szépséghez gyökeres változás kell, ami belül kezdődik. Ekkor jön az, hogy már nemcsak a negatív dolgokra fókuszálunk, hanem észrevesszük azt is magunkban, magunk körül, hogy mi jó, és ezekért a dolgokért hálát adunk.

– Ehhez készítettél útmutatót a Nőnek lenni jó CD-n?

– A nők nemcsak a szépségüket hiányolják. Tele vannak félelemmel, hogy az elvárásokat nem tudják teljesíteni. A CD anyagát úgy állítottam össze, hogy minden tipikus női problémára tartalmazzon egy-egy pozitív megerősítést. Egy nőnek egy nap többször kell megnyomnia az újratervezés gombot, egyszerre több szerepben kell helytállnia, mindezt a maximumon teljesítve, ami állandó stresszhelyzethez vezet. És ebben ő maga, a nő, sehol nincs. Se pénze, se ideje magára, és ez a legnagyobb hiba.

– A CD belső borítóján 7 női mantráról írsz, amit aztán a hanganyagban kifejtesz. Tényleg ennyire egyszerű, naponta kell mantrázni a megerősítéseket a boldogsághoz, harmóniához?

– A magyar nyelv nagyon kifejező. Azt szoktuk mondani, hogy bebeszélünk magunknak dolgokat. És ez nagyon igaz. Ha négyszázszor hallgatunk meg, olvasunk el vagy írunk le valamit, az beépül a tudatalattinkba és elkezdjük bevonzani. Ma már kutatások igazolják, hogy az érzelmeink és gondolataink biokémiai változásokat indítanak el szervezetünkben. Először csak magamon tapasztaltam, hogy amikor újra és újra felteszem a CD-t, még a legszürkébb napjaimon is megváltozik a kedvem, megváltoznak a gondolataim. És ugyanezt mondják azok a vendégeim is, akik naponta hallgatják a lemezt kocsiban, reggel ébredéskor, vagy ha rosszkedvük van. A tudatnak rá kell szoknia a pozitív gondolatokra, ehhez pedig idő kell. Emlékszel, amikor régen az iskolában százszor leíratták velünk, ha rosszak voltunk, hogy mit csináljunk, vagy mit ne? Lehet, hogy kegyetlenül hangzik, de ez nem volt hülyeség. Mert így működik az agyunk. Minél többször halljuk, olvassuk a pozitív megerősítést, az lassan beépül a tudatunkba.

– Azt mondod, testünket úgy szerethetjük meg, ha minden részének, sejtjének egészségéért mindennap hálát adunk.

– Így van, és a legfontosabb mantrám, hogy soha nem azonosulok a koromat illető elvárásokkal. Mert nem igaz, hogy minden nőnek terhessége után striája vagy májfoltja lesz, ahogy az sem, hogy klimaxkorba érve mindenképp elhízunk majd. Tudatosítani kell magunkban, hogy mi mások vagyunk, nem kell, hogy ez velünk is így történjen. Ezért az egyik legelső dolog, hogy szabaduljunk meg a lelki blokkjainktól. Ha ezek nem terhelnek minket, akkor egyensúlyba, harmóniába kerülünk önmagunkkal. Hisszük vagy sem, manapság azt az időt éljük, amikor gondolatainknak teremtőereje van. Ezért nagyon nem mindegy, miket gondolunk magunkról. Ezt szeretném átadni a mai harmincasoknak, hogy lányok, ébredjetek, csak változtatni kell a gondolataitokon, és sosem fogtok megöregedni.

Névjegy: Tóth Katalin holisztikus kozmetikusmester, a holisztikus kristálymasszázs-technika kidolgozója. 2011 óta a Magyar Országos Szakmai Ipartestület Kozmetikus Ipartestületének az elnöke. 34 éves  munkásságáért ezüst-, majd aranykoszorús mester címet kapott. 2013-ban Nőnek lenni jó (pozitív megerősítések nők számára) címmel a pozitív gondolkodás hatásairól állított össze egy relaxációs hanganyagot.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top