Ezo

Ez történik veled, ha meditálsz

A rendszeres elmélyülés szinte mindenre gyógyír, a testi, lelki megbetegedések legmélyéről húzza ki az embert.

Egyre többen ismerik fel, hogy a meditációhoz nem kell a spirituális véna, a lótuszülés meg a csakratisztítás, a meditáció jótékony hatását ma már az orvostudomány is elismeri. Kutatások bizonyítják, hogy a meditációval jelentősen csökkenthető a stressz, a szorongás, orvosolható a függőség és a depresszió, segítségével fejleszthető a memória – amiről pedig csak kevesen tudnak, hogy segítségével az agyi struktúrák is átírhatók. Sok gyakorlással elérhető, hogy az agyi neuronok másképp „kommunikáljanak” egymással, amivel rengeteg betegség válik orvosolhatóvá.

Ez történik veled, ha meditálsz

 
A meditáció hatásai

Meditációval csökkenthető a fájdalom. Kísérletekkel bizonyították, hogy meditatív állapotban – illetve közvetlenül utána – az agy fájdalomközpontja fájdalom hatására jóval alacsonyabb aktivitást mutat, szemben azokkal, akik nem gyakorolták az elmélyülés technikáját.  

Meditációval csökkenthető a stressz. Az agy egy része, az amygdala felelős az érzelmi mélypontok kialakulásáért, ennek hibás működése okozhatja például a szorongást, a stresszt. MRI-felvételek azonban bizonyítják, hogy meditációval ennek az agyterületnek a minősége is változik, a rendszeres meditálók érzelmi egyensúlya pedig helyreáll. 

Meditációval javul a memória. A hippokampusz az az agyrégió, ami nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában. Ez az agyterület szintén nagyon érzékenyen reagál a stresszre, a stresszhormon, a kortizol hatására például zsugorodik, de kimutatták azt is, hogy meditáció hatására az hippokampusz szürkeállománya növelhető.

Meditációval megvédi a szívet. Szintén kutatásokkal igazolták, hogy hosszú távú meditációval csökkenthető a szívbetegségek kialakulásáért felelős C-reaktív fehérje mennyisége.

Meditációval szabályozható a vérnyomás. Elmélyülés hatására csökkenthető a vérnyomás, meditáció hatására a vérben nitrogén-oxid keletkezik, e gáz hatására az erek kitágulnak, a vér könnyebben tud áramolni, csökkentve ezzel a vér áramlásához szükséges nyomást. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top