Ezo

Számold ki, milyen apa ő!

Valószínűleg nehezebb apának lenni, mint anyának. Ugyanis az anya előnyből indul. Az a bizonyos 9 hónap, majd a szoptatás hónapjai olyan szorossá kovácsolják az anya-gyermek kapcsolatot, ami behozhatatlan. Legalábbis látszólag. De az apa más minőség. Neki egészen másképp kell jónak lennie. Nézzük meg, hogyan! Illetve számoljuk ki, hogy ki milyen apa!

Most semmi másra, csak a születésnap egy számjegyre egyszerűsített számára van szükségünk. Pl.: aki 1974. 04. 15-én született: 15 -> 1+5=6; vagyis ő 6-os típus. De van két ún. mesterszám: a 11-es és a 22-es. Vagyis aki 11-én vagy 22-én született, az ilyen mesterszámmal rendelkezik. Esetükben ezt is és az alapszámot is érdemes megnézni. A 11-esnél a 2-es, a 22-esnél a 4-es az alapszám.

1-es apa, aki 1-én, 10-én, 19-én vagy 28-án született:
Az 1-es apa büszke és szigorú egyszerre. Komoly elvárásai vannak a gyerekével kapcsolatosan: legyen mindig jobb, mint a társai. A tipikus 1-es számára unalmas, sőt degradáló, ha a gyerek nem tud többet mutatni, mint az átlag. Ha sportban, tanulásban, művészetekben, vagy bármiben kitűnik a gyerek, akkor végtelenül boldog és nagyvonalú. Ekkor tényleg képes a csillagot lehozni az utóda kedvéért. Imád adni, vásárolni, bármire befizetni a gyerekét. Apaként a büszkeség a legfontosabb érzés a számára. Az is alapvető elvárás, hogy a gyerek önálló legyen. Nem szereti, ha folyton rajta lóg, vagy túl sokszor kéri ki a véleményét. Az 1-es szerint muszáj korán megtanulnia döntéseket hozni.

Számold ki, milyen apa ő!


2-es apa, aki 2-án, 11-én, 20-án vagy 29-én született:

A 2-es apa rendkívül kedves és megértő. A gyerekek rendszerint vissza is élnek ezzel, főleg ha az anya karakán és szigorú. Ilyenkor először az apát puhítják meg a gyerekek, és utána az anyának úgy tálalják az ügyet, hogy „Apa már megengedte”. Az engedékenységen kívül a 2-es figyelmes, türelmes, és számára nem ciki, hogy ő menjen szülői értekezletre, iskolai ünnepségre vagy farsangra. Ezekért a gyerek végtelenül hálás, mert azt érzi, hogy fontos az apjának. Egyetlen dolog van, amin uralkodnia kell a 2-es apának: az aggodalom. Hajlamos túlaggódni a gyerek betegségeit és/vagy életfázisváltásait. Ez is és a kamaszos szemtelenség is megviselheti, amit férfiként nem mer kimutatni.

3-as apa, aki 3-án, 12-én, 21-én vagy 30-án született:
A 3-as apa „jó fej”. Fiatalos, lelkes, nyitott, modern, szóval mindazt a tulajdonságot hordozza, ami a gyerek társaiban irigységet válthat ki. Egy 3-as apa szívesen fuvarozza az egész bandát koncertre. Sőt ha kell, falaz is. Hihetetlen előnye, hogy benne élénken él a fiatalsága, ezért pontosan tudja, hogy mire van szüksége egy gyereknek. Minden gyerekkel közvetlen, nem játssza a felnőttet, emiatt valóban népszerű. Egyenrangúként viszonyul a gyerekéhez, és azt vallja, hogy nem kell nevelni, csak jó példát mutatni, és a gyerek tudni fogja, hogy mi helyes, mi nem. Ez modern, de olykor veszélyes nevelési elv, mivel a kamaszkor arról szól, hogy mindent ki kell próbálni.

4-es apa, aki 4-én, 13-án, 22-én vagy 31-én született:
A 4-es apa biztos alap. Ő az, aki rengeteg munkával mindent meg akar teremteni, amire szerinte a gyereknek szüksége van. Képes saját magától megvonni bizonyos dolgokat, csak hogy a gyereknek jusson. Pl. ő több éve ugyanazt a cipőt nyúzza, de a gyereknek újat vesz. És nem azért, mert kinőtte, hanem mert az új egészségesebb. Ugyanis az egészség és a teljesítmény a két vezérelve. Étkezésben, mozgásban, öltözködésben minden legyen a legjobb, ami biztosítja a gyerek egészséges fejlődését. A másik a teljesítmény: nem tűri a lógást, a lustaságot és a nemtörődömséget. Ezek súlyos következményekkel járnak, amit tuti hogy be is tart, mert következetes és szigorú. Olykor a gyerek szempontjából túlságosan is.

Számold ki, milyen apa ő!

5-ös apa, aki 5-én, 14-én vagy 23-án született:
Az 5-ös apa hajlamos mindent kissé eltúlozni. Túl sportos, túl laza, túl mozgékony. Szinte lehetetlen követni őt. Amíg kicsi a gyerek, ezt nehezen tudja tolerálni. Főleg ha az 5-ös folyton úton van, ugyanis ő ki nem állhatja az egyhangúságot, folyton mást keres. De egy kisgyereknek állandóságra és kiszámíthatóságra van szüksége. Ahogy cseperedik, egyre többet lehet vele jönni-menni, utazni, kirándulni, sportolni. Egyre jobb lesz a kapcsolatuk. Sőt az 5-ös kamaszkorban a leghatékonyabb apa. Akkor, amikor hivatalosan a legnehezebb. Mindemellett az 5-ös jóindulatú és hatalmas szabadságot biztosít a gyerekének, mert pontosan tudja, hogy neki anno erre volt vagy lett volna a legnagyobb szüksége.

6-os apa aki: 6-án, 15-én vagy 24-én született:
A 6-os apa szorosan maga mellett akarja érezni a gyerekét. Számára mindennél fontosabb a fizikai érintés. Ha a gyermeke le akarja venni őt a lábáról, akkor elég hozzábújnia, megsimogatnia, megölelnie vagy megpuszilnia. Ilyenkor mélyen magába szívja azt az isteni illatot, amit születése óta imád. Ez a ragaszkodás néha túlzásba csaphat át. Ilyenkor mindenhova kíséri féltett gyermekét. Pl. ha ott hagyja egy zsúron, kinn vár az autóban. Ez a lázadós, önállósodós időszakban konfliktusokhoz vezethet. A 6-os apa azt hiheti, hogy gyermeke már nem szereti, és egy világ omolhat össze benne. Kivéve ha pl. az anya ott van mellette, és ráébreszti, hogy erről szó sincs. Amint megvan az egészséges távolság, helyreáll a béke.

7-es apa, aki 7-én, 16-án vagy 25-én született:
A 7-es apa meglehetősen hűvös és távolságtartó. Nehéz őt rávenni arra, hogy bármi gyengédséget kimutasson. Egy okos anya a háttérből úgy terelgeti, hogy erre sor kerüljön, vagy idővel a kicsi fogja kicsikarni apjából, hogy valami jelét adja annak, hogy szereti őt. A 7-es önmagával és gyermekével szemben is szigorú és erkölcsös. Arra tanítja gyermekét, hogy a tisztességnél és a kötelességnél nincs fontosabb. Igazi filozófust nevel azáltal, hogy sokat mesél neki, de nem meséket, hanem tanításokat. Ezzel nincs semmi baj, ha jut idő játékra és bohóckodásra is. Arra kell emlékeztetnie magát, hogy mindig a gyerek életkorának megfelelően kell vele bánni és játszani. Hiszen játék közben tanul a legtöbbet.

8-as apa, aki 8-án, 17-én vagy 26-án született:
A 8-as apa egy valódi energiabomba, folyton viccelődik, birkózik és nevet a gyerekével. Ezek miatt elég nehezen tud tekintélyt teremteni önmagának. Míg számára nem okoz gondot, hogy hirtelen váltson, a gyerek nem mindig tudja követni, ebből pedig garantáltan vita lesz. Amíg egy felnőtt tudja, hogy meddig tart a játék, addig ezt egy kisgyerektől nem lehet elvárni, ahogy az alvást sem. Ahhoz, hogy egy gyerek délután vagy este el tudjon aludni, le kell csengetni a pörgést. Ha ezt sikerül a 8-as apának szem előtt tartani, minden sokkal gördülékenyebb lesz. Közben vannak elvárásai is a 8-asnak. Mivel őt a versenyszellem fűti, szeretné, ha gyereke mindig mindent megnyerne. Ha nem, akkor csalódott.

Számold ki, milyen apa ő!9-es apa, aki 9-én, 18-án vagy 27-én született:
A 9-es apa ideális apa. Végtelen türelmével és határtalan szeretetével mindig meg tudja nyugtatni gyerekét, és rá tudja venni, hogy megtegye azt, ami aktuálisan fontos. Ösztönösen arra terelgeti, amerre a gyereknek a legjobb. Két dolog nehezítheti a dolgát: a bizalom és az elnézés. A gyerek mindkettővel élhet vagy visszaélhet; életkortól és vérmérséklettől függ, hogy melyik fog történni. Apaként a 9-esnek meg kell tanulnia kicsit határozottabbnak és következetesebbnek lenni. Gondoljon bele, hogy ha ő nem teszi meg szeretettel, akkor majd megteszi valaki más, de szeretetlenül! Amiben a 9-es utolérhetetlen, az a természetszeretete. Jó, ha kezdetektől az élet tiszteletére neveli gyermekét.

11-es apa, aki 11-én vagy 29-én született:
A 11-es mesterszám. Szóval a 11-es semmiben sem átlagos, „normális”. Apaként sem a klasszikus, elvárható formát hozza. Ezt a gyereke nem bánja, mert a 11-es apával bármilyen őrültséget meg lehet csinálni, minél hajmeresztőbb, annál izgalmasabb. De ez nem mehet pl. a tanulás rovására. Miközben a határokat feszegetik, meg kell tanítania a gyerekének a szabályok betartását. Azt is bele kell nevelnie a gyerekbe, hogy a szabadsággal élni lehet, de visszaélni tilos. A másik érdekes terület, hogy a 11-es apa esze rendkívül jól vág. Ezt ügyesen átadhatja, megtaníthatja a gyerekének logikai játékokkal, szórejtvényekkel, vagy bármilyen készségfejlesztő módszerrel. De mindig csak az életkorának megfelelően!
   
22-es apa, aki 22-én született:
A 22-es egy mesterszám. Ő apaként remekül „működik”, mivel a két darab 2-es a gondoskodás és a türelem szimbóluma. De nem a gyenge, elbizonytalanítható módon, hanem sokkal határozottabban. Sőt ez a határozottság olykor keménységbe csap át. Erre vigyáznia kell, mert ilyenkor nagyon megijesztheti a gyerekét. A másik téma: az önállóság. Nagyon magasak a 22-es elvárásai a gyerekével szemben. Azt akarja, hogy a gyereke soha senkitől és semmitől ne függjön. Az önállóság az ő szótárában nemcsak azt jelenti, hogy önállóan hoz döntéseket, hanem azt is, hogy szabad. Ehhez viszont nem elég jól tanulni, teljesíteni, hanem jóval az átlag fölött kell. Kockázatot kell vállalni, és a kellő pillanatban jó döntést hozni.

keretes cikk - vak
ADVENT A NŐK LAPJA CAFÉN!

Hangolódj rá a karácsonyra a Nők Lapja Café adventi különszámával! Tesztekkel, receptekkel, programajánlatokkal és ajándéktippekkel várunk. És persze minden napra jut valami meglepetés is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top