Ezo

Ez legyen a napi 10 parancsolatod!

Minden embernek szüksége van néhány biztos pontra az életben, amibe belekapaszkodhat, ha a hétköznapok kirántják lába alól a talajt. Ha eddig nem gondoltál erre, akkor segítünk, jöjjön tíz pont, amire jó, ha minden nap emlékezteted magad.

Talán sokakban nem is tudatosul, de rengeteg energiát szív el belőlünk egy vacak nap, ami után fáradtan, kedvetlenül és frusztráltan bújunk ágyba. Nagy szerencse, hogy minden nap után egy újabb jön, melynek alakulása – javarészt azért – a mi kezünkben van. S hogy az biztosan jó legyen, s hogy képesek legyünk megőrizni belső békénket, itt van egy tízparancsolat, amire nem árt minden nap emlékezni: 

1. Soha ne téveszd szem elől azt, ami igazán fontos! Az orrod előtt ment el a busz? Lemondta a barátod a randit? Nem tudod megvenni az ezüstgombos télikabátot? Nem baj! Ez mind nem számít! Hogy ez rögzüljön a lelked mélyén is, keress magadnak öt olyan dolgot, ami igazán fontos, és ha nagyon vigasztalhatatlan vagy, erre emlékeztesd magad! Ezt akár fel is írhatod magadnak.

Ez legyen a napi 10 parancsolatod!


2. Légy magadban!
  Zsivaj, zene, idegesítő alapzaj: szinte biztos, hogy egész nap ordít körülötted valami, ami eltereli a figyelmet a belső csendről. Fontos, hogy néha egymagadban visszavonulj, elcsendesedj, és pár lépés távolságról szemléld az életet. Meg kell tanulni jóban lenni önmagaddal, egyáltalán, meg kell tanulnod egyedül lenni. Próbálj meg időt szakítani magadra minden nap! Például ebéd után sétálj tíz percet a parkban, keress egy üres és csendes helyiséget, vagy ha napközben ez esélytelen, este bújj el a világ elől és csendesedj el, próbálj a belső hangra figyelni!

3. Ne akarj mindent irányítani! Család, gyereknevelés, munka, fogyókúra, karácsony, autószerelő és ki tudja még mi mindenre kell(ene) egyszerre odafigyelni. Fogadd el, hogy színtiszta képtelenség mindig mindent kézben tartani, nem lehet minden felett uralmad. Nem dől össze a világ, ha néha felteszed a kezed és hagyod, hogy a dolgok maguktól alakuljanak. Hidd el, alakulni fognak!

4. Nem fontos, mit gondol a másik! Meg kell tanulni kikapcsolni az agy azon részét, ami egész álló nap arra buzdít, hogy megfelelj a környezetednek, a családodnak, a barátoknak, a kollégáknak, de még a sarki pénztárosnak is. Ez lehetetlen és felesleges, lépj túl ezen, helyette inkább az önszeretetet gyakorold!

5. Ne add fel! Amíg van benned spiritusz és van miért küzdeni, addig nincs veszve semmi. De légy annyira jó magadhoz, hogy nem irreális célokat tűzöl ki, hanem olyanokat, amikre igazán vágysz és elérhetők. 

6. Nem kell mindenre tudni a választ! Miért nem akar? Miért nem engem választ? Miért pont velem történik ez? Ne feledd, hogy nem tudhatod mindenre a választ, rengeteg olyan talány létezik, amit lehet, hogy sohasem, vagy csak évekkel később fogsz megérteni. De ez így van rendjén: érünk, tanulunk, idősödünk, és idővel egyre inkább összeáll a kép.

7. Úgy vagy jó, ahogy vagy! Hülye vagyok! Buta vagyok! Szerencsétlen vagyok! Kövér vagyok! Ez mind-mind tévhit. Mindenki pont úgy jó, ahogy van! Adj magadnak egy esélyt! 

8. Légy a jelenben! Bár már lerágott csont, hogy ne a múltat sirassuk, és ne a jövőtől rettegjünk, mégsem lehet elégszer elmondani: a jelenre kell koncentrálni, de legalább megpróbálni. Vedd észre a környezeted, a színeket, a hangokat, a szagokat, az embereket, a benyomásokat. Ha kell, mondd ki magadban, amit látsz és érzel MOST!

9. Az érzelmek nem fognak megölni! Vágyakozás, frusztráció, irigység, vagy épp féltékenység – mindegy, hogy épp mit érzel, barátkozz meg vele, hogy az élet nem csak rózsaszín érzelmekből áll. Inkább vizsgáld, analizáld magadban ezeket a lelkiállapotokat, és fogadd el, hogy ezek újra és újra felütik a fejüket.

10. Ember vagy, nem robot! A legfontosabb, hogy erre emlékeztesd magad. Ember vagy és hibázhatsz. Benne van, hogy megbántasz másokat, hogy téged bántanak meg, hogy hibázol, hogy pocsék hangulatban ébredsz, hogy rosszul reagálsz, hogy fájdalmat okozol. Nem egy programozható robot vagy, hanem ember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top