Ezo

Jó anya vagyok?

Sokan küzdenek, küzdünk azzal, hogy elég jó anyák vagyunk-e. Mindannyiunkban él egy ideális kép a tökéletes anyáról. Rá szeretnénk hasonlítani, ilyenné szeretnénk válni, pedig a pszichológia is ismeri és használja az "elég jó anya" kifejezést. Most kiszámoljuk, hogy ki milyen anya. A számmisztika átvilágít, belénk lát.

Pillanatnyilag csak a születésnap egy számjegyre egyszerűsített számára van szükség. Például aki 1970. 10. 23-án született: 23 -> 2+3=5; vagyis ő 5-ös típus. De van két ún. mesterszám: a 11-es és a 22-es. Vagyis aki 11-én vagy 22-én született, az ilyen mesterszámmal rendelkezik. Esetükben ezt is és az alapszámot is érdemes megnézni. A 11-esnél a 2-es, a 22-esnél a 4-es az alapszám.

Jó anya vagyok?

1-es anya, aki 1-jén, 10-én, 19-én vagy 28-án született:
Az 1-es anya határozott és magabiztos. Pont ezt várja el a gyerekétől. Szerencsére akár pozitív, akár negatív élményei vannak, élénken él benne a saját „lázadós” korszaka. Jó esetben elegendő mozgásteret ad gyermekének a kísérletezéshez, szárnypróbálgatáshoz. Ez teszi őt igazán modern, fiatalos anyukává. Szóval cseppet sem kell aggódnia, töprengenie, hogy jó anya-e. Csupán a mértékre kell ügyelnie: okosan meg kell találnia az egyensúlyt a gondoskodás és az önállóság elvárása között. Mindeközben igényli azt is, hogy elmehessen olykor a barátnőivel csavarogni. Ha erre kap elegendő szabad időt, minden gömbölyű lesz: a kecske is jóllakik, és káposzta is megmarad.

2-es anya, aki 2-án, 11-én, 20-án vagy 29-én született:
A 2-es igazi anya. Ő ebben a szerepben teljesedik ki. A 2-es az anyaság archaikus, ősi száma. Neki nem teher a várandósság, a szülés, a szoptatás és a további feladatok. Fáradhatatlanul szolgálatkész. A szó mindenféle értelmében képes leguggolni a gyermekéhez, és képes az ő szemével látni a felnőttek világát. Emiatt hihetetlenül szerencsés az a gyermek, akinek ilyen anyukája van. Vele tuti lehet gyurmázni, mézeskalácsot sütni, kézzel festeni, faleveleket, gesztenyét gyűjteni. Egyedüli „bökkenő”, hogy a 2-es számára a dicsérő szavak, a hálás ölelés elengedhetetlen ahhoz, hogy ne bizonytalanodjon el. Amennyiben kap, határtalanul boldog és még szeretetteljesebb lesz.

3-as anya, aki 3-án, 12-én, 21-én vagy 30-án született:
A 3-as vagány és végtelenül közvetlen. A gyerekek körében népszerűségnek örvend. Neki nem okoz gondot, hogy a kicsikkel bújócskázzon, csúszdázzon, a nagyokkal házibulit rendezzen, és a legtrendibb zenéket hallgassa. Mindez remek hír a gyerekeknek, csak az a kérdés, hogy a tekintély hogyan teremtődik meg. Következetesség és a korlátok határozott kijelölése nélkül a fejére nőnek a „töpörtyűk”. Ha időben észreveszi ezt a csapdát, előre felkészülhet rá. Ezzel párhuzamosan felnőtt társaságra, társasági életre is szüksége van, muszáj erre is időt szakítania. Nem szabad elveszítenie a barátait és „bebörtönözni” magát az anyaszerepbe. Ez a siker kulcsa.

4-es anya, aki 4-én, 13-án, 22-én vagy 31-én született:
A 4-es a következetes nevelés példaképe. Nem tűr engedetlenséget. Minden kérés teljesítésének alapja, hogy a gyerek először tegye meg a kötelezettségeit, utána lehet sportolni, bulizni, kirándulni. A rendetlenséget és a hazudozást sem tűri. Lehet, hogy ez így túlságosan nagy szigornak tűnik, de a mai laza, féktelen világban éppen a gyerek biztonságát szolgálja. Akkor jó a kapcsolat és kellemes a hangulat, ha a gyermek partner a szabályok betartásában. Ebből következik, hogy kamaszos, lázadós időszak nagyon nehéz lehet mindkettőjük számára. Mivel a 4-es tisztelettudó gyermek volt, nem emlékezhet arra, milyen „ellenállónak” lenni. A megoldás a kommunikáció.

5-ös anya, aki 5-én, 14-én vagy 23-án született:
Az 5-ös rendkívül modern. Számára természetes, hogy legújabb divatnak megfelelően öltözteti a gyerekeit. Ahogy cseperednek, követi velük a legfrissebb trendeket zenében, sportokban, technikai cuccokban is. Emiatt a gyerekei szívesen dicsekszenek azzal, hogy nekik milyen klassz anyukájuk van. Ráadásul az 5-ös hatalmas szabadságot ad a gyerekeinek. Megbízik bennük. Ha ezzel a gyerekek visszaélnek, iszonyatos dühbe gurul az anya. Ilyenkor félelmetes lesz, mint egy vulkánkitörés. Büntetés helyett le kell ülnie a gyerekkel, és elmagyarázni, hogy milyen tiszteletlen dolog rosszra felhasználni a kapott szabadságot. A megbocsátás és a kibékülés gyorsan helyreállítja a békét.

6-os anya, aki 6-án, 15-én vagy 24-én született:
A 6-os anya „agyonkényezteti” a gyerekeit. Eszméletlen jó dolguk van a kicsiknek, mert minden igényüket azonnal kielégíti. Ahogy ügyesednek, szívesen süt-főz velük együtt. Ezzel olyan sikerélményhez juttatja gyermekeit, ami komolyan megalapozza az önbizalmukat az élet más területein is. Minden ünnepségen, farsangon, anyák napján igyekszik ott lenni, sőt még süteményekkel is hozzájárul a jó hangulathoz, s ezért a gyerekek nagyon hálásak. Ebből érthető, hogy miért olyan szoros a 6-os esetében az anya-gyerek kapcsolat. Olykor túlságosan is az. Kamaszkortól tudatosan, de nagyon óvatosan és lassan lazítani kell ezen. A cél az, hogy a gyerek megtanuljon önállóan pl. közlekedni, döntéseket hozni, stb.

7-es anya, aki 7-én, 16-án vagy 25-én született:
A 7-es meglehetősen szigorú anya. A gyereknevelés elsődleges feladatának az udvariasságot és a tisztelettudást tartja. Sokat foglalkozik a gyerekével. Már egészen korán elkezdi tanítgatni mondókákra, rajzolásra, természetismeretre stb. A gyereke tuti, hogy a legtájékozottabb és legműveltebb lesz már az óvodában. Emellett alapvető fontosságú, hogy a gyengédség is jelen legyen a kapcsolatukban. Az ölelést, a puszit, a simogatást „tanulnia” kell a 7-es anyának, bár a szülés után ezek valószínűleg ösztönösen előtörnek belőle. De ha tipikus 7-es, akkor igyekszik elfojtani ilyen irányú vágyait. Pedig nincs más dolga, mint hagyni, hogy a természet tegye a dolgát, akkor is, ha ez nagyon szokatlan a számára.

8-as anya, aki 8-án, 17-én vagy 26-án született:
A 8-as anya a legenergikusabb: „tűzrőlpattant.” Minden pillanatot aktívan akar eltölteni a gyerekével, folyton mennek valahova: kirándulni, sportolni stb. A gyerekek imádják, hogy eseménydús az élet. Fizikailag biztosan erősek és izmosak lesznek. Egy 8-as anyával a hétköznapok is izgalmasak, minden kihívás és játék. Oda kell azonban figyelnie arra, hogy a fegyelem, illetve az önfegyelem is jelen legyen a mindennapokban. És nem árt, ha egy következetes napirendet tart, amiben ideje van az étkezéseknek és az alvásnak. Enélkül káosz lesz. A 8-asnak sem árt, ha kicsit rendszerezi a napi teendőit, ezáltal ő is sokat tanul, fejlődik. És ettől még remek anya marad. Sőt…

9-es anya, aki 9-én, 18-án vagy 27-én született:
A 9-es anya türelme határtalan. Talán ki se lehet hozni a sodrából. Ráadásul engedékeny és jóindulatú is. Az ő szelídsége, empátiája és szeretete korlátlan. Ilyen anya mellett a gyerek garantáltan békésen cseperedik. Akkor jöhet a „sokk”, amikor a gyermek közösségbe kerül. Ott a többi szülő és más gyerekek meglepően ingerültek és féktelenek lehetnek, és ettől nagyon szeretné megóvni a 9-es anya az imádott gyermekét. Pedig tudomásul kell vennie, hogy a világ ilyen is, meg olyan is. Ahogy anno neki, a kicsinek is találkoznia kell mindenfélével, hogy megismerje, majd megtanulja helyén kezelni mindezt. A 9-es anya feltétlenül és maximálisan megbízik a gyermekében.

11-es anya, aki 11-én vagy 29-én született:
A 11-es mesterszám. Ez azt jelenti, hogy egy 11-es anya soha semmit nem a szokványos, elvárható módon, hőfokon, stílusban tesz, vele sokkal változatosabb, kiszámíthatatlanabb az élet. Mindez érdekes lehet, de néha sok, főleg amíg pici a baba. Ekkor a biztonságát a rendszeresség és kiszámíthatóság adja. A bizalom megalapozása azzal kezdődik, hogy a gyermek tudja/tudhatja, mi mi után következik, legyen szó öltöztetésnél, fürdetésnél a mozdulatokról, vagy étkezésről, vagy sétáról. A 11-es anya lehet, hogy ezt nem élvezi. De ahogy fejlődik a gyermeke, egyre inkább partner lesz azokban a programokban, amiket a 11-es imád, pl. felfedezni a világot, kísérletezni, új kombinációkat kitalálni.
   
22-es anya, aki 22-én született:
A 22-es egy mesterszám. Ő anyaként szuperül működik, hiszen két darab 2-esből áll, és a 2-es az anyaság ősi szimbóluma. Ez a két 2-es nem összeadódik, hanem sokszorosan hatványozódik. Mivel a túlzás semmiben sem jó, éberen kell ügyelnie a helyes mértékre. Nem csak az „veszély” fenyegeti, hogy elkényezteti a gyerekét, hanem a másik véglet is: hogy túl keményen bánik vele. Hajlamos arra, hogy a gyerekéből világhírű tudóst, zenészt vagy olimpiai bajnokot akarjon nevelni. Ezzel nincs semmi baj, ha a gyerek tehetséges, és partner ezen nagyra törő tervekben. A kulcs az, hogy figyelje a gyerek apró visszajelzéseit. Amiben kétségtelenül a legjobb a 22-es, az a kamaszodó gyerekek szexuális felvilágosítása. Szégyen és tabuk nélkül lehet vele beszélgetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top