Ezo

Izgalmas csillagászati látványosság vár ránk

Az év csillagászati eseménye lesz június 5-én, 6-án: a Vénusz a Föld és a Nap között halad el.
fotó: space.com
A Vénusz a Nap előtt  Fotó: space.com

A Vénusz-átvonulások különlegessége, hogy az átvonulások ritkák, az egyes átvonulások között rendre 8 év, majd 121,5 év, újból 8 év, végül 105,5 év telik el, majd a ciklus kezdődik elölről. A távcső feltalálása óta összesen hét alkalommal volt ilyen jelenség, ebből hatot meg is figyeltek.

Első alkalommal Johannes Kepler német csillagász figyelte meg a Vénusz átvonulását a XVII. században – az 1639-es égi jelenséget – állítólag csak ketten látták. A legutóbbi Vénusz-átvonulás 2004. június 8-án volt, amikor milliók követték az eseményt, a következők pedig 2117. december 11-én, 2125. december 8-án, majd 2247. június 11-én lesznek.

Az átvonulás 6 órán és 40 percen át tart a belépéstől, amikor a bolygó sötét korongja megjelenik központi csillagunk keleti peremén, a kilépésig, amikor a másik oldalon elhagyja a Nap korongját. Európában június 6-án napkeltekor az átvonulás végét csíphetik el azok, akik kíváncsiak a különleges jelenségre. Távcső használata nem árt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top